Interviu. Curentul antivaccinare, susținut de persoane care nu au expertiză

de Maria Capelos , 05 aprilie 2016 - stire actualizata la ora 21:06, 05 aprilie 2016

Una dintre cele mai frecvente și mai grave afecțiuni ale ficatului este hepatita. Hepatita reprezintă un proces de inflamare a ficatului, însoțit sau nu de apariția unor leziuni permanente ale țesutului hepatic. Este o boală infecțioasă de natură virală, toxică sau microbiană care, netratată la timp, poate conduce la distrugerea celulelor hepatice.

Conform unor sta­tistici in­terna­ționale, una din 12 persoane suferă de hepatită, uneori fără să știe. După incidența bolii, România se află pe primele locuri în Europa, printre considerente aflându-se igiena precară din unele comunități, neefectuarea unor controale medicale periodice, dar și costul ridicat al tratamentului. Există mai multe forme ale acestei afecțiuni, cele mai cunoscute fiind hepatita tip A, B, C, D, dar și forme de hepatită mai rar întâlnite, precum hepatita E, F și G. Cele mai cunoscute forme virale sunt tipurile A, B și C. Cel mai mic risc de cronicizare îl prezintă hepatita tip A, tipurile B și C, în formele cronicizate putând fi deosebit de agresive.

Despre simptome, tratamente, și strategii naționale, dar și Re­gistrul Național al pacienților cu hepatită cronică am discutat cu doamna profesor doctor Victoria Aramă, de la Institutul Național de Boli Infecțioase „ Prof. Dr. Matei Balș” din București.

Care este prevalența infecției cu virusurile hepatitice B, C și D în țara noastră?

Victoria Aramă: În România, la o populație de 19,6 milioane de locuitori se estimează că prevalența infecției cro­nice VHB este de 4,4%, ceea ce înseamnă circa 860.000 de persoane infectate, dintre care 23,4% sunt suprainfectate cu VHD, iar prevalența infecției cronice VHC este de 3,23% , ceea ce reprezintă aproximativ 630.000 de persoane infectate.

Există strategii naţionale de reducere a numărului bolnavilor cu hepatite cronice virale?

V.A.: Vaccinarea la naștere a nou-născuților pentru hepatita B reprezintă o componentă esențială a strategiei naționale pentru reducerea prevalenței infecției VHB. De asemenea, Ministerul Sănătății derulează programe de sănătate publică având ca scop identificarea și testarea persoanelor cu factori de risc pentru infecția cu virusuri hepatitice cronice. Diagnosticarea proactivă a acestor persoane ne oferă premisele reducerii numărului de îmbolnăviri, deoarece ele pot fi tratate și putem limita răspândirea acestor virusuri în rândul populației. O altă componentă importantă a strategiei naționale este reprezentată de înființarea și dezvoltarea Registrului Național al pacienților cu hepatite cronice virale. Acesta poate reprezenta pilonul de bază pentru construcția de noi strategii pe termen lung, având drept scop ambițios eradicarea acestor infecții.

Care sunt primele semne ale îmbolnăvirii? Dar simptomele care să ne trimită la medic?

V.A.: În cazul infecțiilor cronice cu VHB și VHC, majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome sau semne specifice o lungă perioadă de timp. Atunci când sunt prezente, cele mai frecvente simptome descrise de persoanele cu hepatite cronice virale sunt: starea de oboseală, lipsa poftei de mâncare sau disconfort abdominal.

În cât timp se reface un bolnav infectat cu virusurile A şi B?

V.A.: Există diferențe majore între infecția cu virusul hepatitic A și virusul hepatitic B, atât în ceea ce privește calea de transmitere, cât și în privința evoluției și a prognosticului. Virusul hepatitic A se transmite pe cale digestivă și determină doar infecții acute, care au în marea majoritate a cazurilor un prognostic bun, cu vindecare spontană, fără a exista riscul de cronicizare. Virusul hepatitic B deter­mină, de asemenea, o infecție acută, însă în 5-10% din cazuri infecția VHB devine cronică. Perioadele de incubație, de boală și de convalescență sunt variabile, dar în general sunt mai lungi decât pentru infecția cu virusul hepatitic A. Hepatita cronică VHB poate evolua, în timp, către ciroză hepatică și carcinom hepatocelular.

Odată contractat un virus he­patitic B sau C, după tratamentul antiviral, ficatul rămâne cu o oarecare sensibilitate? Se poate reface cu vitamine sau suplimente nutritive?

V.A.: În cazul hepatitelor cronice virale, tratamentul antiviral adecvat asigură eliminarea virusului de la nivelul celulelor hepatice și reprezintă veriga esențială a tratamentului, pentru că sistează procesele inflamatorii și de transformare neoplazică ce determină evoluția spre ciroză și cancer hepatic. Aș dori să subliniez faptul că numai terapia antivirală creează premisele pentru vindecare, în timp ce alte terapii precum vitaminele și suplimentele nutritive au un rol mai degrabă adjuvant.

Sistemul medical întâmpină rezistență din partea po­pulației la vaccinarea antihepatică B?

V.A.: În ceea ce privește vaccinarea împotriva hepatitei B a copiilor în primul an de viață, aceasta a reprezentat un real progres pentru România, pentru că a permis scăderea prevalenței acestei infecții și scăderea numărului de pacienți cu hepatită cronică, ciroză și cancer hepatic.

Din păcate, în Romania există un puternic curent antivaccinare promovat uneori chiar cu ajutorul mass-media. Este de menționat că acest curent antivaccinare este susținut de persoane și organizații care nu au expertiză în domeniul bolilor infecțioase și în vaccinare și care nu își pot argumenta această poziție anti-vaccinare cu dovezi științifice.

Din păcate însă, populația este tentată să asculte aceste opinii emise de persoane fără pregătire medicală și fără expertiză în acest domeniu, ignorând sfaturile medicului de familie și ale medicului pediatru. Efectele acestei atitudini anti-vaccinare sunt deja vizibile, în sensul scăderii acoperirii vaccinale a copiilor în Programul Național de Vaccinare, inclusiv pentru vaccinurile obligatorii, ceea ce creează premisele reapariției unor infecții severe, dispărute de mult timp din țara noastră ca urmare a vaccinării: tetanosul, poliomielita, difteria, tusea convulsivă.

Menționez că în Franța s-a emis recent un ordin al Mi­nisterului Sănătății prin care se stipulează obligativitatea vaccinării copiilor cu vaccinurile din Programul Național de vaccinare, refuzul părinților în a vaccina copiii fiind pena­lizat cu sume de până la 30.000 de  euro.

Sunt aplicabile terapiile inovatoare ce permit eliminarea virusului hepatitic C din organism în momentul de față?

V.A.: Aceste noi molecule sunt în prezent înregistrate în România. Începând de la sfârșitul anului 2015, pacienții cu infecție VHC aflați în stadiu avansat al bolii hepatice (fibroză grad 4) au acces gratuit, prin intermediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, la noile terapii antivirale IFN-free și sperăm ca în a doua jumătate a anului 2016 protocolul terapeutic să-și extindă indicația și către pacienții cu fibroză grad 3.   

 

CV medic

Profesorul universitar, doctor în științe medicale Victoria Aramă este medic primar boli infecţioase la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”. Doctorul Victoria Aramă este un distins clinician, cu o remarcabilă activitate didactică și științifică, aparținând celui „de-al treilea val” al școlii de boli infecțioase de la Spitalul Colentina, întemeiată de profesorii Theodor Mironescu și Matei Balș. În prezent este șeful Secției Clinică III, Boli infecțioase adulți.

Comentarii

 • Impotriva vaccinarii

  13 aprilie 2016 10:01

  Inainte de a mai pune acel "dr." inaintea numelui, ca sa ne demonstrati ca stam de vorba cu cel putin un semizeu, mai cititi , mai cititi... si cititi-le pe toate si pro si contra ... si studiate, dar si traite...si poate, intr-un final, veti intelege, ca si "prostimea" are dreptul ei de a alege, fiecare dupa nivelul lui de evolutie spirituala care, dupa mine, e singura care face diferenta si dupa care toti tanjim... inclusiv d-voastra. NU vedeti aici - si ma adresez acum tuturor comentatorilor - cat de mult rau ne facem reciproc? cei pro si cei contra vaccinarii? suntem niste biete marionete, care-si scot ochii unele altora, spre deliciul spectatorilor...dar mai ales spre RUSINEA noastra!! Spre "micimea" noastra si spre indepartarea de originea noastra divina! Tot ceea ce respectam noi la clasa medicala este exact ceea de ce s-a lepadat iubirea aproapelui si-n numele ei - toata stradania de a reface sanatatea necajitului. Ce-a mai ramas in voi din tot juramantul lui Hipocrate? Toata munca voastra din facultate si mai apoi stradania zilnica de la locul de munca - in loc sa va aduca aproape de "muritori", nu face altceva decat sa va adape Orgoliul si Mandria. Vorbele va dau de gol! Atitudinea va dezonoreaza! Pun pariu ca nici despre homeopatie n-ati citit mai multe nici decat mine, o simpla mama, pe care nu o intereseaza nici titlurile, nici miile de studiile mincinoase, platite de industria farmaceutica sa spuna "NU" unde adevarul e "DA", mama care din momentul in care si-a tinut pruncul pentru prima data in brate s-a lepadat de sine si s-a increzut cu toata fiinta ei in instinctul sau matern, prima si singura legatura adevarata cu esenta noastra divina!!! Si acest instinct de mama, acest simtamant cu adevarat inaltator si curat nu-l poate atinge nici-o minciuna, nici un fals "adevar", care poate pentru d-voastra nu e deloc fals, intrucat poate ati invatat ca ratiunea si cunostintele il fac pe om intelept. Dar cand ratiunea si cunoasterea nu rezoneaza la inalte vibratii cu sufletul, intelepciunea nu va fi decat o iluzie.

  raspunde comentariului
 • Impotriva vaccinarii

  13 aprilie 2016 10:01

  Inainte de a mai pune acel "dr." inaintea numelui, ca sa ne demonstrati ca stam de vorba cu cel putin un semizeu, mai cititi , mai cititi... si cititi-le pe toate si pro si contra ... si studiate, dar si traite...si poate, intr-un final, veti intelege, ca si "prostimea" are dreptul ei de a alege, fiecare dupa nivelul lui de evolutie spirituala care, dupa mine, e singura care face diferenta si dupa care toti tanjim... inclusiv d-voastra. NU vedeti aici - si ma adresez acum tuturor comentatorilor - cat de mult rau ne facem reciproc? cei pro si cei contra vaccinarii? suntem niste biete marionete, care-si scot ochii unele altora, spre deliciul spectatorilor...dar mai ales spre RUSINEA noastra!! Spre "micimea" noastra si spre indepartarea de originea noastra divina! Tot ceea ce respectam noi la clasa medicala este exact ceea de ce s-a lepadat iubirea aproapelui si-n numele ei - toata stradania de a reface sanatatea necajitului. Ce-a mai ramas in voi din tot juramantul lui Hipocrate? Toata munca voastra din facultate si mai apoi stradania zilnica de la locul de munca - in loc sa va aduca aproape de "muritori", nu face altceva decat sa va adape Orgoliul si Mandria. Vorbele va dau de gol! Atitudinea va dezonoreaza! Pun pariu ca nici despre homeopatie n-ati citit mai multe nici decat mine, o simpla mama, pe care nu o intereseaza nici titlurile, nici miile de studiile mincinoase, platite de industria farmaceutica sa spuna "NU" unde adevarul e "DA", mama care din momentul in care si-a tinut pruncul pentru prima data in brate s-a lepadat de sine si s-a increzut cu toata fiinta ei in instinctul sau matern, prima si singura legatura adevarata cu esenta noastra divina!!! Si acest instinct de mama, acest simtamant cu adevarat inaltator si curat nu-l poate atinge nici-o minciuna, nici un fals "adevar", care poate pentru d-voastra nu e deloc fals, intrucat poate ati invatat ca ratiunea si cunostintele il fac pe om intelept. Dar cand ratiunea si cunoasterea nu rezoneaza la inalte vibratii cu sufletul, intelepciunea nu va fi decat o iluzie.

  raspunde comentariului
 • C-tin

  06 aprilie 2016 23:19

  Nu vaccinul este de vina ca mor copii , ci substantele adaugate pentru cresterea duratei de valabilitate. Asa cum in alimente se adauga ameliatori si termenul de garantie creste intre 5 si 10 ori , tot asa si cu vaccinurile . Acest procedeu nu il folosesc toti producatorii din U.E. Substantele folosite pentru cresterea termenului de garantie sunt pe baza de mercur si de aluminiu . La un vaccin uitativa la termenul de garantie si la compozitie.

  raspunde comentariului
 • BBB

  06 aprilie 2016 20:03

  Nu-ti injectezi copii??? Esti anormal. Nu-i botezi? Te vede DUMNEZEU...si asa mai departe. Sa fim seriosi, totul se invarte in jurul banilor. Mi-e sila sa citesc acest ''interviu''

  raspunde comentariului
 • AlinaP

  06 aprilie 2016 19:57

  PS Titlul articolului induce in eroare publicul deasemeni. Sunt multi doctori in strainatate care sunt impotriva vaccinarilor exagerate, a vaccinelor combinate pentru ca stiu consecintele. Din pacate, multi doctori primesc granturi de la industria farmaceutica ce produc aceste vaccine asa incat acestia nu sunt obiectivi, in schimb publica articole dupa articole facand reclama vaccinelor. Nu sunt total impotriva vaccinarii copiilor ci cu masura, etalonat in timp astfel incat organismul sa poata sa reziste in cel mai bun mod evitand complicatiile. Un sfat adresat romanilor - nu tot ce vine din vest trebuie copiat asa cum e.

  raspunde comentariului
 • aaa

  06 aprilie 2016 19:50

  Copii mei au fost vaccinati doar la nastere. Au sarit peste toate vaccinurile inutile si sunt perfecti sanatoasi.Este o mafie, asta e clar, vaccinurile nu ajuta la nimic. Poate doar ca sa iti faca rau, asta da

  raspunde comentariului
 • ana

  06 aprilie 2016 19:49

  singura mea obiectie este sursa de fabricare a vaccinului.cum marile concerne vand doar pentru profit,am tot dreptul ca mama, sa ma indoiesc de efecte.daca sunt fabricate la cantacuzino,atunci cu cel mai mare drag. pana atunci,asteptati sa creasca numarul copiiilor nevaccinati .

  raspunde comentariului
 • una

  06 aprilie 2016 11:22

  Scumpa doamna, stiti care-i problema? Dvs priviti lucrurile din punctul dvs de vedere, al medicului. Aveti un numar de copii si trebuie sa-i vaccinati pe toti. Aveti alte doleante, alte scopuri - statistica, asigurarea sanatatii populatiei, un sef la DSP etc. Dvs nu vedeti lucrurile din partea cealalta, adica din unghiul parintelui.Scumpa doamna, eu, care sunt mama unui copil pe care ROR l-a nenorocit pe viata, va voi spune cum se vede vaccinarea din punctul meu de vedere.Doamna, eu am UN copil. UNUL SINGUR. Nu ma intereseaza ce fac ceilalti copii, nici nu le dau mare atentie, toata grija mea este atintita asupra copilului meu. Scumpa doamna, atunci cand vad in fata ochilor un copil mare, frumos, nenorocit de un vaccin sau de doctorita care i l-a facut, sau de medicii care l-au tratat dupa aceea - de unde sa stim noi cine-i vinovat, daca in tara noastra o mana spala pe alta, imi pun imediat problema se poate intampla cu al meu? Ooo, da! Se poate intampla oricui, oricand! Scumpa doamna, daca eu imi vaccinez copilul si asta il nenoroceste pe viata, interviul dat de dta, sau asigurarile Ministerului, sau scuzele, sau daunele materiale in caz ca am cu ce sa va dau pe toti in judecata nu ma incalzesc cu nimic. Copilul meu este nenorocit pe viata. Asa ramane, olog, retardat, schiop, paralitic - nici dumneata, nici ministerul, nici firma de medicamente nu-l mai poate face "cum a fost".Iata de ce nici nu ma obosesc sa citesc interviul de mai sus. Iata de ce nu mai ascult "specialistii" si imi amintesc ca, pana la proba contrarie, sunt om, am ratiune, am drepturi. Si refuz sa imi supun copilul la riscuri inutile.Iata, asa gandesc parintii aia care nu vor sa-si vaccineze copiii. Daca ati inteles ceva, scumpa doamna, e perfect!

  raspunde comentariului
 • AlinaP

  06 aprilie 2016 0:13

  Articolul este incomplet, induce publicul in eroare si urmareste o campanie in favoarea vacinarilor inutile in special la copiii noi nascuti a caror sistem imun nu e inca dezvoltat. In primul rand, fiecare forma de hepatita se transmite differit si acest aspect a fost intentionat omis in articol. Vaccinarea copiilor noi nascuti impotriva hepatitei B nu face nici un sens pentru ca hepatita B se transmite prin sange sau secretii ale organismului prin saliva sau sexual deci e o boala a adultilor. Hepatita C, D se transmit prin sange. In aceste cazuri, numai folosirea siringilor nesterilizate poate fi o cale importanta de transmisie a hepatitelor B, C, D. Un caz special este acela al mamelor ce au hepatita si nasc copii. Asta nu inseamna sa vaccinam orbeste toti noi nascutii pentru boli pe care poate le vor avea cand vor fi adulti, daca vor folosi seringi nesterilizate. Pe calea asta, medicina devine business, face rau pacientilor, incalca juramantul lui Hypocrates.

  raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design