10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialApel către cetățeni. Criză de sânge în spitale

Apel către cetățeni. Criză de sânge în spitale

Ministrul Sănătăţii face apel către cetăţeni să doneze sânge, având în vedere sesizările primite în ultimele zile privind deficitul de sânge şi produse de sânge din unele unităţi sanitare. Acesta cere centrelor de transfuzie prelungirea programului şi folosirea unităţilor mobile.

„În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate”, spune ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, într-un comunicat.

Unitățile spitalicești care au nevoie urgentă de sânge sunt Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgențe Iași și cel din Timișoara. „Anul aceasta e o criză mai acută de sânge. Am rezolvat urgențele, dar am fost nevoiți să amânăm bolnavii cronici”, a declarat pentru RL managerul Institutului Fundeni, Carmen Orban. Deocamdată, institutul nu are punct de recoltare propriu, dar românii pot dona la orice centru de transfuzie din țară.

În plus, ministrul Sănătăţii a cerut, marţi, reprezentanţilor Institutului Naţional de Hematologie analizarea posibilităţii de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii, dar şi creşterea numărului de utilizări ale celor cinci centre mobile de recoltare achiziţionate în anul 2009.

„Autocarele trebuie folosite nu numai în locuri publice. Trebuie să se deplaseze la instituţii, firme pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, aşa cum se procedează şi în alte ţări europene. Fiecare autocar va deservi un număr de judeţe, iar activitatea va fi monitorizată atent, în vederea creşterii numărului de donări şi a reducerii lipsei de sânge”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Orice persoană sănătoasă care are peste 18 ani şi peste 50 kg poate deveni donator de sânge. Sângele donat va fi testat pentru virusul HIV, toate formele de hepatită şi sifilis.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association, cei care donează sânge o dată la şase luni şi au între 43 şi 61 de ani prezintă un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral. De asemenea, un studiu desfăşurat pe parcursul a patru ani şi jumătate, pe 1.200 de oameni, a arătat că persoanele care donează sânge de două ori pe an prezintă un risc mai mic de cancer, deoarece nivelul de fier din sângele lor este mai scăzut.  

Cele mai citite

Două cabluri submarine NATO din Marea Baltică, reparate după presupusul sabotaj. Investigațiile continuă

Două cabluri submarine de telecomunicații NATO din Marea Baltică, presupus sabotate, au fost reparate luni, potrivit lui Jaakko Wallenius, responsabil cu securitatea la compania...
00:01:16

VIDEO. Imagini de la cutremurul din Tibet. Echipele de salvare caută supraviețuitori printre dărâmături

Bilanțul victimelor în urma unui cutremur puternic care a lovit marți dimineață regiunea izolată Tibet din China a crescut la cel puțin 53 de...

România, în lupta cu sărăcia: decalajele sociale rămân ridicate

În perioada 2016-2021, România a înregistrat o scădere semnificativă a ratei sărăciei, care s-a redus cu 14,7 puncte procentuale, ajungând la 7,1%. Progresul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă