-1 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăSindicaliștii din administrație, în grevă generală, pentru o zi

Sindicaliștii din administrație, în grevă generală, pentru o zi

UPDATE 13.34: Peste jumătate dintre angajaţii Primăriei Orăştie s-au alăturat, marți, grevei de avertisment. Protestul sindicaliștilor din administrație a afectat activitatea de salubritate a oraşului, întrucât acest serviciu este în subordinea primăriei, iar angajaţii nu au lucrat pe timpul acţiunii de protest. 

„Cel mai grav este că nu vom putea ridica deşeurile menajere de la blocurile de locuinţe. Acesta este cel mai mare inconvenient. Vom recupera însă activitatea de curăţenie în cursul zilei de miercuri, când am planificat mai multe maşini care să lucreze la salubritate”, a declarat primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan. 

Potrivit acestuia, cei 160 de funcţionari din cadrul Primăriei Orăştie s-au prezentat la serviciu, iar dintre ei, mai mult de 90 de angajaţi s-au aflat în grevă. Aceştia nu au desfăşurat activităţi principale, cum sunt cele de la serviciile de impozite şi taxe sau relaţii cu cetăţenii. Au funcţionat însă serviciile care au activităţi de urgenţă şi cel care are în administrare căminul de bătrâni din localitate. „Activitatea de aici trebuia să continue pentru că aici sunt oameni care au nevoie de îngrijire şi hrană”, a explicat primarul. 

La Primăria oraşului Geoagiu activitatea s-a desfăşurat normal, liderul sindical Marius Susan explicând că numărul sindicaliştilor este foarte mic şi, prin urmare, aceştia şi-au manifestat doar solidaritatea cu acţiunea de protest derulată la nivel naţional de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA). 

Vicepreşedintele FNSA, Tiberiu Negrei, a declarat că 226 de funcţionari care lucrează în 11 primării din judeţul Hunedoara au semnat acordul de participare la greva de o zi din administraţia publică, între acestea numărându-se cele din oraşele Orăştie şi Geoagiu, iar restul fiind din comune. Principala revendicare a protestatarilor se referă la majorarea salariilor. 

UPDATE 13.30: Aproximativ 250 de persoane au participat, marţi dimineaţă, la un miting organizat în faţa Primăriei Capitalei, în urma acţiunilor de protest iniţiate de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA). Totodată, o parte dintre ghişeele municipalităţii au fost închise, a declarat liderul sindicatului Forum din Primăria Capitalei, Dumitru Gherdan, pentru Agerpres.

„Protestul este organizat de FNSA, cu sediul la Cluj, federaţie la care suntem şi noi afiliaţi. Sindicatul Forum din municipiul Bucureşti are membri de sindicat din mai multe instituţii, printre care cele mai importante sunt Primăria Capitalei, Primăria Sectorului, 3, Direcţia de Taxe şi Impozite din Sectorul 3 şi cea din Sectorul 4. În aceste instituţii au avut loc, la fel ca la nivelul întregii ţări unde FNSA are sindicate, aceste proteste, care au început pe data de 5 şi au continuat azi, cu o grevă de o zi”, a precizat el. 

Dumitru Gherdan a mai declarat că principalele solicitări sunt: majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală, acordarea normei de hrană şi a voucherelor de vacanţă. 

„Dorim să se facă o analiză completă, să se spună de ce la noi nu se poate. A avut loc o întâlnire vineri cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, o întâlnire maraton de opt ore. În cele din urmă nu s-a reuşit să se întocmească un document convenit de ambele părţi. Ca atare, discuţiile se vor relua săptămâna aceasta. Noi am declarat că nu renunţăm la protestele noastre, numai în cazul în care se face un document prin care ni se asigură că unele din revendicările noastre vor fi rezolvate”, a mai precizat el. 

Dumitru Gherdan a menţionat că peste jumătate dintre ghişeele de la Primăria Capitalei au funcţionat, în condiţiile în care nu toţi angajaţii sunt înscrişi în acest sindicat, dar că numărul protestatarilor a fost mai semnificativ la Primăria Sectorului 3. De altfel, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a anunţat că angajaţii instituţiei sunt în grevă generală. 

„Dacă aveţi de depus acte la primărie, vă rog să ţineţi cont că birourile de relaţii cu publicul sunt închise astăzi. Ne cerem scuze pentru disconfort şi vă rugăm să fiţi alături de noi în încercarea de a repara o nedreptate! Susţin dreptul colegilor mei şi al tuturor angajaţilor din primăriile şi consiliile judeţene din întreaga ţară de a fi remuneraţi la acelaşi nivel cu colegii lor din administraţia centrală. Este anormal ca un angajat al Guvernului, pe acelaşi post şi cu aceleaşi responsabilităţi ca ale unui angajat dintr-o primărie, să aibă un salariu de două sau de trei ori mai mare”, a scris edilul pe Facebook. 

De asemenea, pe 4 iulie, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că personalul din administraţia publică locală este mult mai prost plătit decât cel din administraţia publică centrală şi că reprezentanţii sindicatelor din Primărie au acordul ei pentru acţiunea de protest. 

„Nu este vorba de faptul că eu încurajez astfel de manifestări, dar sunt cu totul de acord cu revendicările domniilor lor. Şi eu am interesul să lucrez cu angajaţi care sunt motivaţi, mulţumiţi de salariul pe care îl primesc şi care nu sunt deranjaţi de faptul că prestează aproximativ aceeaşi muncă cu un coleg dintr-un minister, care e mult mai bine plătit. Este o eroare care trebuie îndreptată şi dacă altă formă nu e – cel puţin pentru moment – pentru a grăbi lucrurile, şi această formă de protest e binevenită”, a precizat edilul în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la sediul PMB. 

UPDATE 13.20:   Angajaţii din Consiliul Judeţean (CJ) şi Primăria municipiului Tulcea susţin revendicările sindicale care au condus la greva de o zi de marţi, dar nu s-au raliat protestului, a anunțat preşedintele Sindicatului Salariaţilor din Administraţia Publică Locală, Sergiu Stoian.

„Acţiunea anunţată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) este justificată, însă dorim alte forme de protest, nu întreruperea activităţii. Este nevoie de unitate sindicală, de acţiuni comune pentru a ne face auziţi şi, mai ales, înţeleşi”, a spus el.
––-

Sindicaliștii din administrație organizează, marți, o nouă acțiune de protest, începând cu ora 8.00. Astfel, mii de angajați din primării și consilii județene vor intra în grevă generală de o zi, pe fondul nemulțumirilor privind contractul de muncă, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), marți, va fi întreruptă orice activitate în instituţiile din administraţia publică locală. 

Ministerul Muncii anunţa, sâmbătă, într-un comunicat că reprezentanţii sindicatelor au declinat invitaţia de a participa la dezbaterile ce vor avea loc în cadrul unui Grup de lucru, referitoare la acordarea normei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală, iar în acest context nu a rezultat un acord privind suspendarea acţiunilor de protest anunţate de către FNSA. 

„În legătură cu revendicările formulate de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), precizăm că, în urma discuţiilor purtate la Ministerul Muncii în zilele de 27 iunie şi 8 iulie 2016, nu a rezultat, în cele din urmă un acord privind suspendarea acţiunilor de protest anunţate (…) Cu privire la acordarea normei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală, ministrul Muncii a propus iniţierea unui Grup de Lucru împreună cu Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la care să fie invitaţi şi reprezentanţii federaţiei şi ai confederaţiei, şi care, în perioada 11 – 31 iulie 2016, să analizeze posibilitatea aplicării măsurilor în discuţie. Reprezentanţii sindicatelor au declinat această invitaţie, acesta fiind de altfel singurul punct asupra căruia părţile nu au căzut de acord, şi au anunţat că vor continua protestul”, potrivit sursei citate.

Ministerul Muncii a precizat că dialogul cu Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) rămâne deschis, astfel că va conlucra cu celelalte ministere în găsirea unor soluţii convenabile tuturor părţilor implicate. 

Sindicaliştii din administraţie susţin că Guvernul României are obligaţia de a soluţiona urgent problemele majore cu care se confruntă salariaţii din administraţia publică locală din România, cu atât mai mult cu cât aceştia sunt şi rămân cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar. Totodată, sindicaliştii afirmă că majoritatea angajaţilor din primării şi consilii judeţene au venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 lei de la 1 mai 2016). 

Revendicările FNSA sunt următoarele: majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală cu 25%, acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, şi acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală. 

Următoarele forme de protest sunt: 12 iulie 2016 – grevă pe toată durata programului de lucru şi 19 iulie 2016 – grevă pe termen nelimitat. 

 

 

 

Cele mai citite

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...
Ultima oră
Pe aceeași temă