Negocierile cu autoritățile privind solicitările Federației SANITAS merg pe făgașul dorit, lucrurile sunt ca și rezolvate și nimeni nu va pierde nimic de la 1 ianuarie, a declarat, joi, președintele federației, Leonard Bărăscu, după discuții cu premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea, informează Agerpres.
"Noi o să analizăm, dar ceea ce am vorbit cu domnul premier, cu domnul președinte, lucrurile în momentul acesta sunt ca și rezolvate. Așteptăm ca în următoarea perioadă de timp să ne aplecăm un pic pe regulamentul de sporuri și să mai facem ultimele socoteli pentru colegii noștri cărora le era frică de faptul că vor pierde ceva. Clar nu va pierde nimeni la veniturile de la 1 ianuarie 2018", a spus Bărăscu.
Acesta a subliniat că, în perioada următoare, se va discuta ce se întâmplă cu sporurile de 1 martie, însă "până atunci lucrurile rămân așa cum sunt acum. De asemenea, salariații din sănătate vor primi în continuare tichete de masă, "care se vor numi norma de hrană".
"Lucrurile merg pe făgașul pe care ni l-am dorit. Adică tichetele de masă care se vor numi normă de hrană, vor merge în continuare. Acel 30% (plafon pentru sporuri n.r) se prorogă de la 1 ianuarie la 1 martie. Atunci vom vedea ce facem, pentru că totul este legat de regulamentul de sporuri. Acest regulament de sporuri va deveni la un moment dat, după discuții, se pare că va deveni nominal, fiecare va primi un salariu din secția în care lucrează, un spor într-o sumă, bănuiesc, fixă la un moment dat, nu știu, trebuie să vorbim, de la 1 martie. Până atunci toate lucrurile vor decurge ca și acum….Nu mai sunt 100 la sută (sporurile n.r), au coborât la 85%, dar nu cred că vor rămâne pentru toată lumea la fel, vom vedea în funcție de secția unde lucrează, și de importanță, și de gravitate, cum se vor derula în continuare. Dar totul se va face împreună cu noi. De la 1 ianuarie nimeni nu pierde nimic, vor câștiga ceva. Rămân tichetele, nu le-am pierdut, este vorba și de 1.450 de lei acel voucher de vacanță pe care îl vom primi mai repede", a explicat Bărăscu.
El a mai spus că s-a discuta și despre personalul TESA, dar în cazul acestora discuțiile vor continua în perioada următoare.
Potrivit președintelui SANITAS, sindicaliștii par mulțumiți de rezultatul negocierilor, însă o decizie în ceea ce privește programul acțiunilor următoare va fi luată pe parcursul zilei de joi, la Consiliul Național al Federației.
"Colegii mei, la prima mână, sunt mulțumiți. Urmează să mai analizăm un pic și pe urmă în discuțiile pe care le vom avea la fiecare minister în parte…și să vedem publicat. Noi suntem în stand by. Deocamdată nu luăm nicio măsură radicală sindicală. Nici nu am discutat cu colegii mei dacă intrăm sau nu în grevă, dar nu cred că vom intra în greva. La momentul acesta nu pot să vă spun prea multe. Va decide Consiliul național în următoarea oră. Dar nu cred că este cazul, deoarece colegii mei, după ce au primit răspunsul de care v-am spus, au zis că e bine și nu pierdem nimic", a precizat Leonard Bărăscu.
Principalele solicitări ale sindicaliștilor din sănătate vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar și de asistență socială, aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru toți angajații din sănătate și asistență socială începând cu 1 martie 2018, renunțarea la creșterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici, renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creșterea salarială de 25% prevăzută de lege, acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018, negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.
Federația SANITAS a declanșat programul de proteste în a doua jumătate a lunii septembrie, iar pe 19 octombrie a avut loc un miting de protest în piața George Enescu, urmat de marș spre piața Victoriei.
Joi, Consiliul Național SANITAS urmează să decidă asupra oportunității declanșării grevei generale în sistemul sanitar și de asistență socială.