0 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCioloș: Nu poți să dezvolți economia României cu jumătate din oamenii apți...

Cioloș: Nu poți să dezvolți economia României cu jumătate din oamenii apți de muncă angajați la stat

Fostul premier și comisar european Dacian Cioloș a declarat sâmbătă, la Cluj, că economia României nu se poate dezvolta în condițiile în care jumătate din personalul apt de muncă este angajat la stat și nu în mediul privat, informează Agerpres.

"Ar trebui să se conștientizeze la nivelul conducerii statului și a clasei politice că nu poți să dezvolți economia României atunci când jumătate din personalul apt de muncă este angajat la stat și se creează oportunități de angajare la stat, nu în mediul privat. E important să conștientizăm de unde vine bunăstarea aceea despre care vorbim, pentru că asta vor să vadă politicienii, bunăstarea și creșterea economică în buzunarele românilor. Ca să ajungă în buzunarele românilor, trebuie să vină de undeva bunăstarea asta și ea nu vine în nici un caz prin crearea de locuri de muncă la stat, ci trebuie create locuri de muncă în economie", a precizat Cioloș.

O altă idee exprimată de Cioloș s-a referit la importanța învățământului dual. În opinia sa, oamenii care aleg să practice o meserie și, prin urmare, un învățământ tehnic, ar trebui să nu se mai culpabilizați.

"Să nu îi înghesui în facultăți și să scoți diplome pe bandă rulantă și îi înjosești cumva din punct de vedere al percepției publice și sociale pe cei care merg la școlile profesionale. Scurtătura pentru a face acest lucru în România ne duce la o conlucrare cu mediul privat, performant din industrie. Ar trebui continuat acest gen de lucruri, indiferent cine e la guvernare, dacă obiectivul este de a crea bunăstare în România producând valoare adăugată, nu împrumutând bani pentru ca generațiile care vin să aibă ce rambursa", este de părere Dacian Cioloș.

Fostul premier a mai spus ca anumite direcții de dezvoltare ale României sunt foarte clare și ele se pot vedea si din ceea ce spun românii că este prioritar pentru ei — educația și sănătatea.

"Orice guvern care ar fi putere în România în următorii 5 — 10 ani: nu se poate fără investiții și în infrastructura și în forța de muncă, în cantitatea și calitatea resursei umane, în educație și în sănătate (…). Pentru că oricât ai mări salariul ca să rămână românul sau ca să-l repatriezi pe cel plecat, foarte mulți români mi-au spus 'domnule prim-ministru, eu câștig în Spania 2.000 de euro pe lună, eu vin acasă pentru 1.000 de euro pe lună, dar dacă știu că pot să îmi duc copilul la școală la o școală corectă și dacă știu că nu îmi moare familia în spital când am o problemă'. (…) Ne trebuie onestitate și cinste în modul în care facem educație și sănătate', a precizat Dacian Cioloș.

Fostul premier Dacian Cioloș a participat sâmbătă, la Universitatea Babeș-Bolyai, la dezbaterea „Puterea economică germană și influența acesteia asupra structurii economiei românești”, care a avut loc în cadrul Festivalul de Toamnă al Economiei Germane — Herbstfest, organizat de Clubul Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord (DWNT).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Consiliul Investitorilor Străini: Ordonanța „Trenuleț” crește impredictibilitatea și afectează investițiile

Organizația a criticat termenul extrem de scurt pentru consultare, mai puțin de 24 de ore, considerând că această abordare afectează climatul investițional Consiliul Investitorilor Străini...

Obiceiuri și superstiții de Anul Nou: Jocuri tradiționale, colinde și credințe populare în România

Românii respectă cu sfințenie superstiții pentru a atrage norocul și belșugul în noul an Ultima zi a anului vechi și prima zi a celui nou...

Președintele Klaus Iohannis: România este o țară stabilă, sigură și proeuropeană

La final de 2024, Klaus Iohannis a făcut un apel către clasa politică pentru asumarea responsabilităților Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj la final...
Ultima oră
Pe aceeași temă