5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAngajații unei grădinițe din Arad, în grevă japoneză

Angajații unei grădinițe din Arad, în grevă japoneză

Angajații unei grădinițe din Arad au intrat în grevă japoneză, joi, din cauza numărului insuficient de îngrijitori, relatează Mediafax. Un singur îngrijitor supraveghează 165 de copii, deși ar trebui să fie o îngrijitoare la 20 de copii.

Greva japoneză a fost declanșată de cei 12 educatori, de directoare, de bucătăreasă și de singura îngrijitoare de la Grădinița PP1 din centrul Aradului, unde învață 165 de copii.

Președintele Sindicatului Democratic din Învățământ Arad, Dănuț Ieneșescu, a declarat că la Grădinița PP1 au existat, până luni, două îngrijitoare, una cu normă întreagă, de opt ore, și una cu normă de șase ore, cu mult sub necesar.

"Deși ar trebui să existe o îngrijitoare la 16-20 de copii, adică la o grupă, aici existau doar două la 165 de copii. Problema gravă este că, începând de luni, cea cu normă întreagă a demisionat, pentru că nu mai făcea față nivelului de solicitare la care era supusă, în condițiile unui salariu minim pe economie. A rămas doar o femeie care stă șase ore pe zi, deși grădinița este cu program prelungit", a afirmat Ieneșescu.

Conform sursei citate, directoarea unității de învățământ și educatorii au declanșat greva japoneză, iar săptămâna viitoare grădinița ar putea fi închisă.

"Acest protest cu banderole albe purtate pe brațe este ultimul semnal de alarmă înainte de greva generală. Săptămâna viitoare, unitatea se va închide dacă autoritățile nu găsesesc urgent soluții", a spus Ieneșescu.

Contactată de corespondentul MEDIAFAX, directoarea unității, Tatiana Ifju, a declarat că susține protestul pentru că s-a ajuns în situația în care educatorii nu-și mai pot asuma siguranța copiilor.

"Susțin toate formele de prostest ale colegilor pentru că, înainte de orice, sunt cadru didactic și noi luptăm în acest caz pentru siguranța copiilor. Singura îngrijitoare care ne-a rămas trebuie nu doar să asigure curățenia, ci și să-i ajute pe copii la îmbrăcat, dezbrăcat, îi însoţește la baie, îi ajută să se spele și la alte activități. Tot ea trebuie să ajute la servitul mesei. Evident că nu ar putea face astea fără ajutorul educatorilor, dar s-a ajuns la situația în care nu-i mai putem supraveghea pe toți copiii", a spus Tatiana Ifju.

Directoarea a afirmat că a solicitat de foarte multă vreme suplimentarea posturilor, iar în primăvară a prezentat situația și Ministerului Educației, dar nu a primit niciun răspuns.

Inspectorul școlar general din Arad, Claudius Mladin, a declarat că este la curent cu problemele de la grădinița respectivă și că, înainte de demisia unei îngrijitoare, aprobase deja organizarea concursului pentru ocuparea a două posturi de îngrijitoare, dar că acest proces este blocat de Primăria Arad, care a constatat că noile posturi nu sunt bugetate și s-ar încălca prevederile legale.

"Inspectoratul Şcolar a deblocat posturile necesare, dar am întâmpinat dificultăți în suplimentarea plafonului din partea Primăriei Arad. Direcția Finanțelor Publice ne-a transmis că se așteaptă de la Ministerul Finanțelor o suplimentare a cheltuielilor de personal, iar abia atunci Primăria va putea aproba organizarea concursului. Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai curând", a declarat Mladin.

Directoarea grădiniței a explicat că aici cheltuielile de personal sunt mai mari pentru că toți educatorii sunt calificați cu gradul didactic întâi și au vechime mare, astfel că și salariile sunt mai mari.

"Suntem în situația în care, dacă oferim educație de calitate, prin dascăli bine pregătiți, nu ne putem încadra în costul pe elev prevăzut de lege. Asta nu ar trebui totuși să afecteze serviciile privind protecția copiilor în sistemul educațional", a spus directoarea.

O întâlnire între toate părțile implicate de la nivel județean va avea loc luni, dar angajații grădiniței spun că sunt hotărâţi să intre în grevă generală dacă nu se va ajunge la o soluție concretă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă