Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a sesizat Parchetul Tribunalului Dolj în cazul celor doi tineri din centre de tip familial care s-au sinucis, informează Mediafax.
În urma dublei sinucideri de la Craiova, Corpul de control al ANPDCA a stabilit că există indicii privind neglijenţă în serviciu.
Corpul de control a finalizat raportul în cazul adolescentei de 13 ani și a tânărului de 19 ani aflați în centre de tip familial din Craiova care s-au sinucis.
Preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman, a declarat luni că, potrivit raportului, există indicii privind neglijenţă în serviciu, astfel încât a fost sesizat Parchetul Tribunalului Dolj şi a fost informat şi Colegiul Psihologilor.
"Din punctul meu de vedere, nu s-a lucrat bine în niciunul din cele două cazuri, având în vedere că s-a ajuns la un astfel de deznodământ. Au existat indicii clare că sunt probleme, dar nu au fost gestionate corect", a spus Gabriela Coman.
În cazul fetei, care s-a spânzurat de o ţeavă de gaze din imobilul în care locuia, Corpul de control a constatat "un traseu instituţional cel puţin ciudat", a spus Coman, precizând că după ce adolescenta a stat la asistentul maternal s-a deschis de două ori procedura adopţiei şi, întrucât a eşuat, a fost începută procedura pentru a reintegrare în familia naturală.
"S-a procedat complet greşit, mai întâi pentru că s-a deschis procedura adopţiei de două ori şi abia apoi s-a lucrat pentru integrarea în familia naturală, iar pentru copil a fost complet bulversant. Mai întâi a fost desprins de asistentul maternal, apoi a fost pregătit pentru adopţie şi, pentru că aceasta a eşuat, a început pregătirea pentru întoarcerea în familie", a explicat preşedintele ANPDCA.
Gabriela Coman a mai spus că în fişele de evaluare psihologică ale fetei se arată că, de-a lungul perioadei cât a stat la asistentul maternal, s-a constatat că ea evolua normal, dar că avea totuși "anxietăţi legate de teama abandonului şi încredere scăzută în sine", recomandându-se să crească într-un "mediu securizant".
"Şi tu ce faci mai departe, pentru că nu văd nicăieri că managerul de caz ar fi semnalat acest lucru. Este o recomandare care a rămas pe hârtie", a mai afirmat preşedintele ANPDCA.
Ea a arătat că dintr-o fişă de consiliere reiese că fata de 13 ani păstra legătura cu familia naturală, fiind în contact cu mama, cu cele două surori ale sale, dar şi cu bunicul, care, de altfel, în anul 2014, ar fi afirmat că doreşte să aibă grijă de copilă.
Într-o fişă de consiliere psihologică din anul 2014 se arată că fata percepea separarea de asitentul maternal ca ”pe o pierdere”.
"Acesta este un alt semnal de alarmă. Imediat după mutarea în centru, într-un raport se arată că fata a trăit stări de abandon. Deci ce trebuia să aibă mai clar pentru a te face să lucrezi mai mult cu ea, să o evaluezi şi să o ajuţi?", a mai arătat preşedintele ANPDCA.
Corpul de control a mai constatat, în urma discuţiilor cu copiii din centru, că doar cu puţin timp înainte de sinucidere adolescenta începuse să își dea seama că asistenta maternală nu mai voia să aibă grijă de ea.