1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAdulţii emigrează, tinerii rămân șomeri

Adulţii emigrează, tinerii rămân șomeri

Integrarea tinerilor pe piaţa muncii rămâne o provocare, emigraţia puternică complică problemele legate de îmbătrânirea populației, în vreme ce serviciul pentru ocuparea forţei de muncă nu funcţionează corespunzător. Aşa arată piaţa muncii din România, conform Raportului de ţară al Comisiei Europene.

Într-un stat membru al UE, în care preţurile s-au aliniat rapid la cele din vest, însă salariile au rămas la nivelul Europei de Est, probleme de natură structurală persistă pe o piaţă a muncii care este ameninţată de îmbătrânirea populaţiei. România ocupă un loc fruntaş doar atunci când vine vorba despre mobilitate, adică numărul de cetăţeni activi pe piaţa muncii care au plecat să muncească într-un alt stat membru.

Raportul arată că emigrația puternică afectează capitalul uman și complică și mai mult problemele legate de îmbătrânirea populației. „Se estimează că, în 2013, 2,5 mili­oane de români (aproximativ 12,5% din populație) locuiau în străinătate. Emigranții sunt ade­sea slab calificați și provin din zonele rurale, dar există și mulți lucrători cu înaltă calificare care au părăsit țara. Acest lucru complică și mai mult problemele legate de scăderea populației cu vârstă activă în contextul unei societăți în curs de îmbătrânire”, se specifică în document.

Paradoxal, integrarea tinerilor rămâne o provocare. „În 2015, șomajul în rândul tinerilor a scăzut la 22%, dar se situează în continuare puțin peste media UE. Proporția tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează nici un program educațional sau de formare este cu mult peste media UE (17 % față de 12%). Măsurile-cheie, cum ar fi sprijinul pentru stagii și ucenicii, certificarea competențelor și pachetele pentru mobilitate, au fost utilizate mai puțin decât se prevăzuse inițial. Coope­rarea între serviciile publice de ocupare a forței de muncă, serviciile sociale și de sănătate, școli,universități, parteneri sociali și părțile interesate din sectorul privat nu este încă suficient de dezvoltată”, se arată în documentul Executivului comunitar.

Una din explicaţii poate fi funcţionarea necorespunzătoare a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), care a rămas în urmă în ceea ce privește oferirea de servicii personalizate celor aflați în căutarea unui loc de muncă și angajatorilor. Astfel, conform celor mai recente date, care sunt din anul… 2013, doar 3,1% din persoanele dornice să lucreze au participat la programe active în domeniul pieței forței de muncă în 2013. Iar măsurile active de ocupare nu sunt suficient de variate pentru a răspunde nevoilor specifice ale diverselor grupuri de pe piața muncii.

Aceste probleme sunt dublate de faptul că au fost reduse cheltuielile naționale pentru politicile în domeniul pieței forței de muncă, care nu sunt bine coordonate cu Fondul Social European (FSE). Astfel, cheltuielile naționale pentru politicile active în domeniul pieței forței de muncă au scăzut la puțin peste 40% din nivelul înregistrat înainte de aderarea la UE. Acestea se bazează prea mult pe FSE, ceea ce ar putea crea o problemă pe termen lung pentru sustenabilitatea politicilor guvernamentale.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă