Educaţia trebuie să devină rezultatul unui parteneriat între şcoală, familie şi Guvern, în care să fie inclusă şi comunitatea locală, a declarat miercuri prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, citat de Agerpres.
„Educaţia trebuie să devină rezultatul unui parteneriat între şcoală, familie şi Guvern. În acelaşi timp, în acest parteneriat trebuie să fie inclusă şi comunitatea locală, administraţia locală, pentru că nu se mai pot elabora politicile de educaţie doar într-un birou, la minister, fără să se ţină cont de soluţiile de care au nevoie cetăţenii. Educaţia primară, în acelaşi timp, trebuie să vizeze un proiect de parcurs către elev, trebuie să fie îndreptată către elev şi trebuie să plece de la cea mai fragilă vârstă. Avem o problemă mare, majoră, de abandon şcolar nu numai în comunităţile rurale, ci şi în cele urbane. Este una dintre provocările pe care sistemul nostru de educaţie trebuie să le rezolve – abandonul şcolar”, a spus Predoiu, la o dezbatere referitoare la învăţământ.
Potrivit acestuia, sistemul de educaţie a fost prea mult timp „rupt” de piaţa muncii şi este momentul să fie întors către societate şi piaţă. Predoiu crede că învăţământul profesional a fost neglijat foarte multă vreme, iar multe instituţii de învăţământ superior „produc diplome”, nu absolvenţi care să îşi găsească un loc în piaţa muncii. „Piaţa muncii suferă şi are nevoie de meseriaşi în diverse zone ale activităţii economice şi sociale. (…) În acest moment există o stagnare pe zona învăţământului profesional”, a spus Predoiu.
Pe de altă parte, el a menţionat că omul politic suferă de lipsă de credibilitate. „Este deja o temă a dezbaterii publice aceasta a decredibilizării clasei politice şi sunt convins că recredibilizarea clasei politice nu poate începe decât din acest dialog faţă în faţă, în care lucrurile să se spună direct, fără menajamente şi să impună omului politic să îşi asume problemele, eşecurile, provocările pentru viitoarele mandate şi punerea în aplicare a soluţiei pentru cetăţean. Cred că vremea în care omul politic este cantonat în birouri, sălile de şedinţă de partid, în faţa televizoarelor centrale sau în marile conferinţe de partid este depăşită, este momentul în care trebuie să ieşim din aceste birouri, din sălile de şedinţă”, a adăugat Predoiu.