3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialPatriarhul Daniel cere statului și cetățenilor români să-i ajute pe romi

Patriarhul Daniel cere statului și cetățenilor români să-i ajute pe romi

Patriarhul Daniel cheamă la susţinerea minorităţii rome în eforturile sale de integrare socială, promovând, totodată, respectul pentru identitatea şi tradiţiile acesteia, informează Agerpres.

„Suntem chemaţi împreună, instituţii ale Statului, Biserică şi societate, să contribuim fiecare la cunoaşterea obiectivă a adevărului istoric, să privim critic ceea ce a fost negativ în trecut şi să contribuim în prezent la susţinerea minorităţii rome în eforturile sale de integrare socială, promovând, totodată, respectul pentru identitatea şi tradiţiile acesteia”, afirmă patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la Dezrobirea Romilor în Principatele Române (20 februarie 1856). 

Întâistătătorul BOR consideră că poporul român a fost şi este ospitalier şi tolerant faţă de romi, dar şi faţă de toate minorităţile etnice din România. 

„Astăzi, conform datelor statistice, în România există cel mai mare număr de romi din Europa, dovedind şi prin aceasta că poporul român a fost şi este ospitalier şi tolerant faţă de romi, dar şi faţă de toate minorităţile etnice din România”, spune patriarhul, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române transmis vineri AGERPRES. 

Potrivit sursei citate, astăzi, BOR contribuie la eforturile de integrare şi ajutorare a romilor prin oferirea de locuri speciale pentru elevii şi studenţii romi în şcolile teologice; încurajarea hirotoniilor de teologi romi pentru comunităţile de romi (există preoţi romi pentru comunităţi rome în: Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Slobozia şi Bacău, dar există şi o mulţime de preoţi romi care păstoresc parohii ortodoxe româneşti, precum şi clerici romi slujitori în mănăstiri româneşti); construirea de biserici pentru comunităţile de romi din mediul urban şi rural. 

De asemenea, sunt organizate programe social-filantropice şi misionare pentru comunităţile de romi sau alte programe în care au fost incluşi, fără discriminare, beneficiari romi (ex. programul derulat de Biserica Ortodoxă Română în parteneriat cu Organizarea de Integrare a Minorităţilor (OIM) pentru romii victime ale deportărilor şi urmaşii defavorizaţi ai acestora, programele Centrelor eparhiale: Iaşi, Craiova, Alba şi Severin). 

Alte iniţiative BOR vizând integrarea romilor se referă la: oferirea de sprijin pentru familiile de romi afectate de inundaţii în anii anteriori; includerea în programul „Alege şcoala” a tinerilor romi cu situaţie materială precară şi rezultate bune la învăţătură; înfiinţarea unui Birou de catehizare a romilor la Râmnicu Vâlcea, tipărirea de cărţi de rugăciuni şi catehism în limba romani, editarea de materiale audio şi video în limba romani; includerea romilor în programele de reintegrare socială derulate de eparhii, de calificare sau reconversie profesională; angajarea tinerilor romi în structurile de economie sociale înfiinţate de unele eparhii. 

Totodată este oferită asistenţă şi servicii religioase gratuite pentru botezul pruncilor familiilor rome sărace (Bucureşti, Cluj, Galaţi), fiind organizate comunităţi parohiale în cartierele oraşelor sau în localităţi cu populaţie majoritar romă şi oferită asistenţă medicală gratuită în campania „Sănătate pentru Sate” a Patriarhiei Române. 

Concludent este faptul că peste 30% dintre asistaţii sociali ai Arhiepiscopiei Bucureştilor sunt romi, menţionează comunicatul. 

„Aceste activităţi social-pastorale coordonate de Biserică întâmpină însă unele dificultăţi din cauza situaţiei economice precare a multor comunităţi din mediul urban sau rural. Există în rândul preoţilor noştri multă voinţă de a ajuta pe cei săraci, dar puţine mijloace de a realiza cele ce sunt urgent necesare. Totuşi, acolo unde există cooperare strânsă între toţi factorii de răspundere se creează speranţă mai multă şi comuniune spirituală mai intensă”, mai informează Biroul de presă al Patriarhiei Române. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...
Ultima oră
Pe aceeași temă