1.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialO elevă din Cluj cu autism, admisă cu bursă în Anglia

O elevă din Cluj cu autism, admisă cu bursă în Anglia

O tânără elevă din Cluj, diagnosticată cu autism, a primit o bursă de studiu la The Purcell School for Young Musicians, una din cele mai prestigioase școli din Anglia.

Mara Prună are 14 ani şi a fost diag-nosticată după naştere cu tulburări de autism. Fata şi-a găsit refugiul în muzică, cei mai buni prieteni ai ei devenind pianina și partiturile. Graţie talentului a fost admisă, cu o bursă integrală, la The Purcell School for Young Musicians, o școală de muzică prestigioasă de lângă Londra.

Mara este acum elevă în clasa a -VIII-a la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca și nimic din comportamentul ei nu trădează tulburările de autism de care suferă de mică. Acasă cântă cu ochii închiși, la o pianină germană, care nu a mai fost acordată demult. Cântă o piesă pop, „Sweet dreams”, compoziție proprie, realizată într-o singură zi. Mara compune de la vârsta de 9 ani și are deja 20 de piese – şapte de muzică pop, iar celelalte de muzică clasică. După ce a câștigat un premiu la un concurs muzical, a putut să își cumpere un soft de calculator pentru compoziție, numit Sibelius, care este “ca o hârtie virtuală cu portativ pe care se scriu notele”. “Am compus în clasa a IV-a piesa pentru vioară și pian Aventuri pe marea de caramel, în două părți, cu care am obținut în 2011 premiul I la Concursul național de compoziție. Este povestea unor vikingi, linia melodică având accente nordice. Anul următor, am scris piesa Metamorfoza, cu care am câștigat marele premiu la același concurs. Luna trecută am obținut Premiul Juriului la un festival internațional la Luxemburg, iar acum lucrez la o piesă pentru pian care se numește Moduri în oglindă”, povestește fata.

Mara consideră muzica un fel de balsam care o liniștește și o ajută să se descarce. „ Toate piesele mă reprezintă. Trăiesc cu convingerea că oricine, la un moment dat, când are nevoie de ajutor, se poate sprijini pe muzică, pentru că, până la urmă, muzica este tot ceva creat de Dumnezeu, care ne-a dat-o pentru a ne descurca în situațiile mai grele”, consideră tânăra.

Scrie și poezii, și proză

Fata va începe să învețe la The Purcell School for Young Musicians din septembrie 2016. „Am fost acceptată să studiez compoziția în principal și pianul în secundar. Am trecut de audiție și am primit o bursă completă, cu internat, pe o perioadă de patru ani, din septembrie 2016, acolo voi urma liceul. Mi-am dorit să studiez în Anglia, de trei ani acesta este visul meu. Mă gândesc să urmez apoi Facultatea de compoziție de la Oxford, iar după aceea sper să continui să fac la fel de multe lucruri, și la pian și cu vocea, să devin cântăreață, dar să scriu și muzică pop și clasică”, spune Mara.

Bursa este în valoare de 32.000 de lire sterline pe an, iar la secțiunea compoziție este prima româncă admisă. Pe lângă muzică, Mara Prună scrie poezii, dar și proză, pe care le postează pe blogul personal.

Pasiunea și talentul pentru muzică au fost descoperite de părinții ei, care au încurajat-o să urmeze această cale. “Încă de când era bebeluș, era liniștită atunci când îi cântam, nu plângea, reușea să adoarmă. Când avea trei ani și a fost dusă la o grădiniță specială, cei de acolo au remarcat că dacă îi cântă, reușesc să o implice în activități, altfel cu greu reușeau să îi capteze atenția. Apoi, a urmat interesul ei pentru improvizație, care este un pas anterior compoziției, am încurajat-o să își scrie gândurile muzicale pe o partitură, iar din clasa a -IV-a am găsit profesorul care să o ajute pentru partea de compoziție”, spune mama Marei, Milena Prună, care este inițiatorul Asociației „Autism Transilvania” Cluj-Napoca.

Potrivit acesteia, pentru un copil cu autism performanța Marei, de a fi admisă la o școală de prestigiu din Marea Britanie, este greu de atins.   

Cele mai citite

Semnale din Est: Numărul companiilor listate la bursa din Singapore, la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii

Bursa din Singapore a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de companii listate, ajungând la 617 în octombrie 2024, cel mai scăzut nivel din...

Studiu: Peste 27% dintre români sunt pesimiști în legătură cu viitorul

Conform unui sondaj realizat de Reveal Marketing Research, peste un sfert dintre români (27%) se declară pesimiști în privința anului 2025, o creștere de...

Prognoza meteo pentru Anul Nou și luna ianuarie 2025: Vreme mai caldă decât de obicei

Meteorologii au emis o prognoză detaliată pentru perioada sărbătorilor de Anul Nou și pentru luna ianuarie 2025, anunțând temperaturi mai ridicate decât cele normale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă