Din această toamnă, universitățile pot organiza colegii de trei ani pentru tinerii care nu au luat bacalaureatul. Ministerul Educației a publicat, în Monitorul Oficial, metodologia de organizare a acestor colegii. Tinerii nu se vor numi studenți, ci absolvenți de învățământ postliceal.
În Ordinul 4.542 din 8 septembrie 2014, apărut în Monitorul Oficial, este prevăzută durata acestor colegii. Va fi de 1-3 ani „în funcție de complexitatea calificării și de numărul de credite dobândite”. Universitățile au timp până pe 20 octombrie, potrivit ordinului, să stabilească pentru care specializări acreditate doresc să facă aceste colegii.
„Învățământul terțiar nonuniversitar poate fi organizat în colegii, conform prezentei metodologii – cadru, numai în domeniile și calificările pentru care instituțiile de învățământ superior care le organizează au programe de studii universitare de licență acreditate/autorizate”, se precizează în ordin.
Tot până pe 20 octombrie, universitățile trebuie să stabilească programa acestor cursuri și cât va fi taxa de școlarizare. Tinerii nu se vor numi studenți, ci absolvenți de învățământ postliceal, iar dacă vor reuși ca la anul următor să ia bacul, se vor putea înscrie în anul doi de facultate.
„Până pe 20 octombrie, programa pentru studenți va fi ajustată pentru nivelor acestor tineri”, a explicat o sursă RL. Aceste colegii sunt asemănătoare școlilor postliceale, dar acum pot fi organizate și de universități.
Pro și contra
Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, dezaprobă inițiativa Guvernului Ponta, considerând că universitățile care vor organiza aceste colegii se vor retrograda și „își vor recunoaște statutul e școală postliceală”. „Asta se întâmplă când în fruntea guvernului ai o mediocritate. Universitățile care vor accepta aceste programe își vor recunoaște statutul de școală postliceală. Este o modalitate de a hrăni universitățile slabe ale României, rămase fără clienți în urma bacalaureatului cinstit pe care l-am introdus. Soluția corectă pentru acești copii este învățământul profesional, nu trimiterea lor la universitate. Elevii care au luat bacalaureatul vor fi colegi cu cei care nu au reușit acest examen. Sună bine, nu? În guvernarea Ponta, învățământul din România devine o amenințare la adresa copiilor, nicidecum o oportunitate”, explică fostul ministru al Educației Daniel Funeriu.
Pe de altă parte, există voci din domeniul educației care salută inițiativa. „În ultimii 3-4 ani, am pierdut peste jumătate din numărul de studenți, fără să crească în mod vizibil calitatea educației universitare. Asta înseamnă că, încet-încet, ne transformăm într-o societate de angajați cu studii medii și salarii asișjderea. Toate statisticile si rapoartele spun că orice an în plus petrecut în școală, orice școală, contribuie la creșterea veniturilor. Este pur și simplu bine să încurajăm copiii români să meargă la școală. Eșecul lor nu ajuta de fapt pe nimeni”, a comentat pe Facebook Tincuța Apăteanu, cofondator EduSfera.