George Costin Dobrin şi Diana Andreea Catană au câștigat medalii la Olimpiada Internaţională „Știinţele Pământului“, desfăşurată în Spania, la Santander.
Deşi sunt încă elevi de liceu, George Costin Dobrin şi Diana Andreea Catană, elevi în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”, au reuşit să se remarce la o competiţie atât de valoroasă învăţând materie de facultate, însemnând oceanografie, geologie, astronomie şi meteorologie. “Pentru elevii care reprezintă România este o olimpiadă extrem de dificilă, deoarece în ţara noastră nu studiem aceste materii în detaliu la liceu, ci doar la facultate. Noi practic a trebuit să învăţăm materie de facultate la 16 ani”, a subliniat Costin. „Într-adevăr, la noi nu se studiază aceste materii în liceu şi a trebuit să apelăm la profesori universitari pentru a ne da materiale”, ne-a confirmat şi Diana, care ne-a povestit şi câte ceva din culisele probelor de concurs. “Proba teoretică a fost gândită foarte interesant. A fost ca o poveste, o incursiune din toate materiile. De exemplu, primul examen a fost despre «Călătoriile lui Darwin», cel despre care se presupune că a fost şi geolog şi că a făcut descoperiri şi înscrieri geologice. La proba practică am mers pe teren, am alergat între opt staţii şi la fiecare staţie a trebuit să facem un lucru. La o staţie am identificat fosile, la alta roci şi minerale, iar la alta, observând cerul, a trebuit să spunem cum va fi vremea”, a spus adolescenta.
Muncă asiduă
Pentru a ajunge să participe la olimpiada internaţională, cei doi elevi au trecut prin mai multe etape de calificare, locale şi naţionale, şi au avut evaluări din fizică, chimie, biologie şi geografie. După probe teoretice şi practice, au ajuns în primii zece şi au intrat astfel în lotul lărgit al României. După alte două luni de pregătiri şi alte evaluări, mirciştii au rămas doi dintre cei patru elevi care au reprezentat România în Spania.
Amintiri de neuitat
Constănţenii s-au întors acasă mulţumiţi de rezultate. În aceeaşi măsură duc dorul momentelor frumoase pregătite pentru toţi concurenţii de către organizatori. “A fost o săptămână foarte frumoasă petrecută în Santander. Organizatorii ne-au planificat zile de excursii. Am vizitat peştera cu picturi rupestre din Altamira. Echipa României a plantat trei copăcei într-o grădină. Cea mai frumoasă amintire rămâne însă prietenia legată cu toţi copiii din celelalte ţări. Am făcut schimb de experienţe, schimb de suveniruri. În afară de muncă, e vorba şi de pasiune. Fără scânteia de la început nu poţi face nimic. Uitându-te la o fosilă sau la o stea, chiar şi la un nor de pe cer, poţi spune o mică poveste foarte frumoasă”, a completat Costin.
profesorii
„Ne mândrim cu ei“
Costin şi Diana au fost coordonaţi de profesorii Lucian Oprea, Ion Băraru, Ioan-Florin Dobrin, Monica Dumitru, Liliana Timofte şi Aurelia Dănilă. “Dacă pentru marea majoritate a copiilor luna septembrie înseamnă emoţia începutului de an şcolar, pentru Costin şi Diana a însemnat recunoaşterea pe plan internaţional. Ne mândrim cu ei, trăim împreună emoţiile. Cei doi sunt colegi încă din clasa a V-a şi nu de puţine ori au fost pe podium împreună. Le mulţumesc tuturor colegilor care i-au pregătit”, a precizat prof. Claudia Dobrin. “Îmi găsesc greu cuvintele, pentru că este pentru prima dată când văd atât de aproape doi olimpici internaţionali. Felicitări încă o dată, Diana şi Costin! Sunteţi cei mai tari!”, a spus, ieri, prof. Lucian Oprea, atunci când dascălii şi reprezentanţii inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa i-au felicitat pe învingători. Cei doi sunt și câștigători ai unora dintre concursurile organizate de NASA. La Olimpiada Internaţională “Ştiinţele Pământului” din Spania, organizată în perioada 22-29 septembrie, au participat 84 de elevi din 21 de ţări.