EPURARE. Fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru: Primesc semnale acum că sunt directori noi asupra cărora se fac presiuni pentru a renunța la post, pentru a fi numiți cei de dinaintea lor

de Roxana Petre , 10 ianuarie 2017 - stire actualizata la ora 21:50, 10 ianuarie 2017

Fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, susține că există directori de școli asupra cărora se fac presiuni să renunțe la posturi, pentru a fi repuși în funcție cei dinaintea lor. Precizările vin în contextul în care actualul ministru, Pavel Năstase, a semnat, vineri, un ordin prin care sute de persoan e care nu au promovat examenul sau nu s-au prezentat la examinare pot ocupa posturile de director și director adjunct la școli.

„Nu este întotdeauna comod să spui adevărul, mai ales dacă cei care nu vor, sau nu pot să-l vadă, nu sunt puțini. Dar, așa cum ne aduce aminte Havel tuturor acelora care vrem <<să trăim în adevăr>>, curajul moral constă, nu de puține ori, în a înfrunta opinia majorității în numele adevărului faptelor. Am spus, de fiecare dată când am fost întrebat, că directorul de școală trebuie să fie un exemplu nu doar de profesionalism, ci și de conduită. El este un lider care poartă pe umeri responsabilitatea unei institutii a cărei vocație este educarea. Am spus că nu va exista nicio școală care să rămână fără director, în urma acestui concurs. Da, acele prevederi metododologice trebuie respectate, iar excepțiile, analizate de la caz la caz și decise în consecință. Acum văd că excepția a fost transformată în regulă si orice idee de competiție, competențe, meritocrație, valoare este manipulată brutal. Derogarea de la regulă, permisă doar în cazuri excepționale, bine întemeiate și oferită nominal, a ajuns text de metodologie”, a scris Mircea Dumitru, marți, pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru a denunțat încălcarea legii de către inspectorii școlari din București și Bacău, despre care afirmă că au încălcat metodologia „cu bună știință”, astfel că ar fi refuzat să numească directori, „în așteptarea schimbării de la partid”

„Se vorbește despre un număr de peste 650 de posturi de director și director adjunct care ar fi rămase neocupate în urma concursului și care, spun cei de la Educație, ar trebui să fie atribuite acelorași persoane aflate în funcție. Să rămânem fideli adevărului și să spunem că nimeni nu vorbește astăzi de posturile rămase neocupate pentru că inspectorii școlari generali de la București și Bacău (am aflat zilele acestea) au încălcat cu bună știință metodologia și au refuzat să numească directorii, în așteptarea schimbării de la partid. Nimeni nu vorbește că cele peste 650 de situații unde ar fi nevoie de numirea acelorași persoane sunt, de fapt, cu puțin peste 350, dacă scădem cele două județe unde inspectorii au așteptat schimbarea de la partid și nu au consultat consiliile profesorale pentru noi directori. Poate că situația de facto ar arăta un număr mult redus al excepțiilor invocate, dacă ar fi existat o preocupare reală pentru respectarea regulilor la nivelul județelor”, a mai precizat el.

Fostul ministru al Educației susține că a fost sesizat de neregulile din Capitală în 29 decembrie. Totodată, Mircea Dumitru a afirmat că sunt directori noi asupra cărora s-ar face presiuni să renunțe la posturi.

„Când am fost sesizat de neregulile de la București, am semnat, în 29 decembrie, ordinul pentru cercetarea disciplinară a inspectorului școlar al Municipiului București. S-a așternut liniștea peste asta. Primesc semnale acum că sunt directori noi asupra cărora, în aceste zile, se fac presiuni pentru a renunța la post, astfel încât să poată fi numiți cei de dinaintea lor. Acestora, și numai lor, le transmit că nu trebuie să renunțe la munca și efortul depuse, la proiectele pe care și le-au făcut pentru școală și că, mai ales, demnitatea personală și curajul moral sunt valori care trebuie transmise elevelor și elevilor, deopotrivă, cu toate celelalte conținuturi științifice”, a mai precizat el.

 


 Citește și: Directorii de școală nouă – nediscriminaţi și numiți fără concurs | OPINIE

Vechiul ministru al Educației a reuşit să organizeze un concurs național a cărui singură scăpare metodologică a fost implicarea primăriei, printr-un reprezentant, instituție care, conform legii, nu se ocupă de partea de școlarizare, ci mai mult de starea materială a școlilor pe care le are în administrare.


 Citește și:  Consilierul de stat, Ligia Deca: Ministrul Educației a recunoscut că este absolut necesară validarea tuturor directorilor prin concurs în viitor

Şefa Departamentului pentru Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale, Ligia Deca, subliniază că ministrul Educației, Pavel Năstase, a recunoscut că este absolut necesară validarea tuturor directorilor de unități școlare prin concurs în viitor.


 Citește și: Ministerul Educaţiei, precizări despre ordinul de derogare pentru directorii de şcoli: Posturile au revenit persoanelor care anterior organizării concursului exercitau aceste funcţii

Ministerul Educaţiei informează că derogarea ce permite foştilor directori de şcoli şi licee care au picat concursul să ocupe în continuare aceste posturi nu este un act abuziv din partea instituţiei.


 Citește și: Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, va semna actul care îi salvează pe directorii de şcoli care au picat la examen. Năstase anunţă că este vorba doar de o măsură pentru a gestiona criza din unităţile de învăţământ

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a anunţat că 666 de posturi de director şi director adjunct la şcoli pot fi ocupate, prin derogare de la lege, de cei care au fost anterior pe această funcţie dar fie nu au promovat examenul, fie nici nu s-au prezentat la testare.


 Citește și: Ministrul Educației răspunde șefei PNL, după ce l-a acuzat că a antedatat ordinul privind numirea directorilor de școli: A fost trimis la Monitorul Oficial vineri, iar luni a fost publicat

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a precizat, marți, că ordinul privind directorii de școli nu a fost antedatat, așa cum a susținut președinta interimară a PNL, Raluca Turcan.

 

 

 

Comentarii

 • stroe vasilica

  19 ianuarie 2017 8:40

  ...ne-au IMPREJMUIT RECHINII,CROCODILII,HIENELE,LEII...NECUVANTATOARELE CARNIVORE...RESTAURATIA_I GATA!!! SI_AU LUAT halcile inapoi...DEMOCRATII,********....

  raspunde comentariului
 • kiki

  17 ianuarie 2017 18:37

  asa si care e problema ? si in USA fiecare administratie isi pune oamenii, e o regula peste tot !

  raspunde comentariului
 • THEO

  16 ianuarie 2017 16:27

  Cine te mai bagă în seamă și pe tine ,prostalăule ?Du-te ******** ,tehnoratatule !

  raspunde comentariului
 • grisa

  14 ianuarie 2017 14:57

  De la un stat de tip mafiot la ce te puteai astepta decat la legea bunului plac. Cu dracnea premier, vom avea si alte surprize.

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  13 ianuarie 2017 21:20

  Nu ai vrea sa castigi bani in mod pasiv, in timp ce stai in oras cu prietenii sau te uiti la un film?1 Dai linkul de recomandare prietenilor tai il gasesti in contul tau, in pagina"Echipa" 2 Cand cineva isi face cont pe Viespar de pe linkul tau, intra automat in echipa ta. 3 Tu castigi bani in mod pasiv, pentru ca primesti comision din toate taskurile pe care le rezolva prietenii tai!Castiga bani imediat prin rezolvarea anumitor taskuri si prin formarea echipei, la inscriere primiti 5 euro, inscrierea se poate face la httpwww.viespar.ro?reff=0012419fef18d129398f9c0ebb81a385

  raspunde comentariului
 • Da' până acum ce ai făcut, bă ? ...așteptai cRăcirea Globală ?

  12 ianuarie 2017 3:44
 • l.popescu

  11 ianuarie 2017 21:03

  Aceste lucruri se petrec si in Giurgiu, unde asupra noilor directori se fac presiuni sa demisioneze, pentru a fi numiti de catre Partid cei care "trebuie". Regimul comunist si-a reinceput restauratia

  raspunde comentariului
 • hector

  11 ianuarie 2017 20:41

  Vechile smecherii comuniste, aplicate acum de milionarii devenit "democrati".

  raspunde comentariului
 • nelu

  10 ianuarie 2017 21:57

  Mircea Dumitru tot respectul pt. DUMNEAVOASTRA.

  raspunde comentariului
 • nelu

  10 ianuarie 2017 21:52

  Bravo Dl. Fost Ministru al Educatiei. Daca dai in mine dai in Fabrici si Uzine . Felicitari si bunul D-zeu sa va Ocroteasca.

  raspunde comentariului
 • oscar

  10 ianuarie 2017 16:09

  Don profesor lasa-ne,lasa-ne !!!!! Ai organizat un concurs in mod mizerabil de au ras toti de intrebarile penibile la care au trebuit sa raspunda la test. Ai vrut sa asiguri locuri doar pt liberali si acolitii lor . Pe kovesi ai facut-o praf cu lucrarea de doctorat ca mai bine nu o reverific,au o dadeau ca plagiat si isi pierdea titlul !!!!

  raspunde comentariului
 • Lupsa

  10 ianuarie 2017 13:59

  Oportunitate exclusiva lucru pe internet. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre onlineproiect86gmail.com

  raspunde comentariului
 • nick

  10 ianuarie 2017 13:57

  Cred ca au constatat cei de la psd adica prosti sunt de votat,ca este ciolanul cam mic pentru pofta cu care au sosit .

  raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design