Cercetătorii clujeni vor putea coopera, în cadrul unor proiecte științifice, cu cei ai renumitei Universități de Stat din Erevan.
Universitatea „Babeș-Bolyai“ va inaugura, în data de 7 noiembrie, primul Institut de Armenologie din România. Acest Institut a devenit posibil grație eforturilor echipei coordonate de profesorul Lucian Năstasă-Kovacs. Conferința inaugurală va avea loc în sala Regele Ferdinand I. La ea au fost invitați IPS Gyorgy Jakubinyi, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia și administrator apostolic al Ordinariatului Armenilor Catolici din România, PS Datev Hagopian, episcop și întâistătătorul Bisericii Apostolice Armene din România, senatorul Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, Excelența Sa Hamlet Gasparian, ambasadorul Republicii Armenia în România, prof. univ. dr. Aram Simonyan, rectorul Universității de Stat din Erevan, capitala Armeniei, precum și acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai“.
Buricul Pământului din primul oraș sistematizat din lume
Moștenirea culturală a armenilor ardeleni este foarte bogată. Ei au creat Armenopolisul de ieri, Gherla de azi, după ce, la sfârșitul secolului al XVII-lea, principele Transilvaniei, Mihai Apafi, le-a permis armenilor emigrați din Moldova să se așeze pe mănoasa vale a Someșului Mic. Armenii au cerut episcopului Oxendiu Verzelescu, cel care a unit biserica armenilor transilvăneni cu Biserica Romei și a creat, astfel, cultul armeano-catolic, să angajeze un arhitect italian, care să proiecteze de la zero orașul. De aceea, Gherla a fost primul oraș modern sistematizat din lume. Străzile erau perfect paralele, iar în mijlocul orașului se află o piață în mijlocul căreia se înalță catedrala armeano-catolică dedicată Sfântului Grigore Luminătorul. ”Armenii consideră că această biserică este Buricul Pământului, pentru că atunci era cea mai mare biserică armenească din lume”, a declarat liderul comunității armenești din Gherla, Janos Estegar.