4.7 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialCât de jos se află școala doctorală unde a profesat Gabriel Oprea

Cât de jos se află școala doctorală unde a profesat Gabriel Oprea

Cea de-a treia ediţie a raportului „Coaliţiei pentru Universităţi Curate“ evaluează învățământul universitar românesc din perspectiva calității actului educațional, a transparenței și rezultatelor academice.

Pornind de la faptul că România a produs din 1990 și până acum aproximativ 67.000 de doctori în științe, de trei ori mai mulți decât numărul de lucrări ISI publicate, față de un raport de unu la unu în Bulgaria, una dintre cele mai importante analize vizează calitatea școlilor doctorale și performanța academică a conducătorilor de doctorate.

În consecință, Coaliția pentru Universități Curate a întocmit un clasament al școlilor doctorale, pe baza citărilor articolelor publicate de coordonatorii de doctorate. Pe prima poziție s-a situat Universitatea Ioan Cuza din Iași, cu 393 de citări, urmată de Universitatea Babeș-Bolyai, cu 357 de citări, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, cu 336 de citări, Școala Națională de Studii Politice și Administrative București cu 331 de citări, și Universitatea București, cu 268 de citări.

Unde se poate plagia

Conducătorii de doctorate de la două dintre cele mai controversate instituții de învățământ – Universitatea Națională de Apărare „Carol I“ București și Academia Națională de Infor­mații „Mihai Viteazu“ din București – au printre cele mai puține articole relevante publicate. Pe baza acestora, școlile doctorale ale acestor două instituții de învățământ se situează în ultima parte a clasamentului, pe locurile 35, respectiv 36 din 45 de universități publice. Coordonatorii de doctorate de la aceste universități au fost citați de 46, respectiv de 44 de ori. Gabriel Oprea, dovedit plagiator, a fost coordonator de doctorat la Academia Națională de Informații. Nouă doctori făcuți de Gabriel Oprea, printre care fostul ministru de Interne Radu Stroe, fostul ministru al Apărării Mihai Stănișoară, procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, sau fostul primar Neculai Onțanu, au intenționat să renunțe la titlul de doctor. La Universitatea de Apărare „Carol I“ a devenit doctor fostul ministru de Interne Petre Tobă, acuzat de plagiat. Oprea a condus doctorate și la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“. Școala doctorală a Academiei de Poliție se află pe pozția a 27-a, în a doua jumătate a clasamentului.  

„Evaluarea meritocrației coordonatorilor de doctorat prin numărul de citate academice per capita are mai multe rațiuni. Pe motive de integritate, citatul academic este principala formă de a acorda credit în lumea academică. Citatul academic este cea mai democratică formă de a  evalua performanța. Orice lucrare relevantă va fi citată, iar Google Academic include lucrări în multe limbi și chiar și autocitate dacă apar în unele publicații. Indicii de impact Harzing (cel mai inclusiv) sau ISI (cel mai sever) iau în considerare și impactul publicațiilor care citează, dar, având în vedere slaba calitate a universităților noastre, ar fi produs sute de îndrumători cu indice sub unu“, se arată în metodologia pe baza căreia a fost realizat acest clasament.

Ce se premiază

În afara meritocrației, raportul „Coaliţiei pentru Universităţi Curate“ mai evaluează: trans­parența și corectitudinea ad­ministrativă, corectitudi­nea academică, calitatea guver­nan­ței, managementul financiar, antidiscriminarea. În urma analizelor, au fost întocmite „Topul integrității universităților” și „Topul performanței academice pentru fiecare ramură de știință“.

Cea de-a treia ediţie a Coaliţiei pentru Universităţi Curate face parte din proiectul „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților și schimbul de bune practici”, implementat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Alianța Națională a Organi­zațiilor Studențești din România și Federația Studenților din Elveția, proiect finațat prin Programul de cooperare elvețiano-român.

Lansarea „Raportului integri­tății universitare din România” va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 12.00, la sediul Băncii Na­ți­o­nale a României. 

România a produs din 1990 și până acum aproximativ 67.000 de doctori în științe, de trei ori mai mulți decât numărul de lucrări ISI publicate, față de un raport de unu la unu în Bulgaria.

 

 

Cele mai citite

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...
00:01:22

VIDEO Marcel Ciolacu la Londra: „Statul român înțelege că fără sprijin pentru comunitate, tradițiile se pierd”

Premierul României promite investiții în educație, sănătate și sprijin pentru românii care doresc să revină acasă: „Numai prin servicii de calitate putem spera că...

iOS 18.2 ar putea fi lansat chiar în luna decembrie a acestui an

Apple urmează să lanseze iOS 18.2 în decembrie, iar o dată probabilă ar fi ziua de luni, 9 decembrie, conform unei notificări recente de...
Ultima oră
Pe aceeași temă