Primarul comunei de care aparţine satul a spus că, datorită acestor bani, în ultimii ani nu a mai fost înregistrat niciun furt.
Satul Silivaş, din comuna Hopârta, are o populaţie de 316 de locuitori, reprezentând circa 100 de familii, majoritatea de etnie romă. La primărie sunt înregistrate 76 de dosare de ajutoare sociale, dintre care 57 ale unor persoane de etnie romă, a declarat primarul comunei Hopârta, Augustin Popa.
”Persoanele acestea care primesc ajutoarele sociale din partea comunităţii rome nu sunt muncitori calificaţi. Nu îşi găsesc loc de muncă, ce mai lucrează sezonier, în zona Ciumbrud, unde se plantează trandafiri şi flori. Deocamdată am făcut apeluri pe toate direcţiile, însă nu sunt investitori care să dorească să vină la noi”, a spus Augustin Popa.
Potrivit primarului, ajutoarele sociale sunt în cuantum de 24.000 de lei şi variază, de la o familie la alta, în funcţie de numărul de copii pe care îi au.
”Le văd de strictă necesitată (n.r. ajutoarele sociale) ţinând cont că îşi plătesc şi ei un curent, un telefon, o televiziune. Sunt chiar strictul necesar. Pâinea ce şi-o cumpără în fiecare zi (…) Datorită acestor dosare putem spune că nu am avut în ultimii ani niciun fel de furt”, a mai spus Augustin Popa.
Majoritatea celor care primesc ajutoare sociale de stat sunt tineri, însă primarul susţine că administraţia se poate baza pe ei la munca necesară din comunitate.
”Ne bazăm pe ei pentru munca din comunitate. Curăţă podeţe, fac ce trebuie. Nu mă pot plânge şi nu mai sunt furturile ce au fost odată. Practic nu mai sunt în penitenciare şi în ultima perioadă nici scandalurile nu au persistat”, a mai spus primarul din Hopârta.
Pentru cele peste 70 de familii, cu peste 200 de membri, ajutoarele sociale reprezintă singurele venituri. În Hopârta şi mai ales în Silivaş nu se înghesuie investitorii, mai ales că localitatea nu are acces la şosea naţională, autostradă sau la calea ferată.