5.2 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSocialIndicele de progres social în 2018. România este pe ultimul loc în...

Indicele de progres social în 2018. România este pe ultimul loc în UE

România ocupă locul 44 din 146 de țări, fiind depășită de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene într-un studiu denumit „Indicele de progres social 2018”.

Acest clasament este realizat de organizația nonprofit „Social Progress Imperative” cu sprijinul Deloitte.

Indicele de progres social (Social Progress Index – SPI) măsoară calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor din 146 de țări, analizând parametri grupați pe trei categorii și 12 subcategorii.

Acești parametri sunt nevoile de bază ale omului (hrana și îngrijirea medicală, apa și salubritatea, locuirea, siguranța personală), fundamentele bunăstării (acces la educație de bază, acces la comunicații și informații, sănătate și bunăstare, calitatea mediului) și oportunitatea (drepturi personale, libertate personală și de alegere, incluziune, acces la educație avansată).

„Atunci când vorbim de bunăstarea unei țări ne raportăm, de obicei, la indicatorul PIB pe cap de locuitor, însă acesta nu reflectă complet și fidel calitatea vieții de zi cu zi a cetățenilor. Există țări care, potrivit Indicelui de Progres Social, se plasează pe un loc superior celui ocupat conform PIB pe cap de locuitor. Analizând sistematic relația dintre dezvoltarea economică, măsurată prin PIB per capita, și dezvoltarea socială, conform IPS, observăm în ce măsură nivelul de bogăție a unei țări se regăsește în bunăstarea fiecărui cetățean”, a explicat Vlad Boeriu, Partener Deloitte România.

 

Norvegia este pe primul loc în Europa și în lume

În anul 2018, dintre cele 146 de țări luate în discuție, pe primul loc în lume este plasată Norvegia, care este imediat urmată de Islanda și de  Elveția. Pe ultimele locuri în lume sunt plasate Afganistan, Ciad și Republica Centrafricană.

Dintre statele situate în regiunea Europei Centrale și de Est, cel mai bun loc este ocupat de Slovenia (22), fiind urmată de Cehia (26), Estonia (27), Lituania (31), Polonia (32), Slovacia (35), Ungaria (36), Croația (37), Letonia (39), Bulgaria (40) și România (locul 44 în clasamentul mondial).

Merită însă menționat că România a urcat pe locul 44 în anul 2018, față de locul 51 pe care se situa în 2014.

 

România – în aceeași categorie cu Iranul din punctul de vedere al PIB pe cap de locuitor

Din punctul de vedere al PIB pe cap de locuitor, România este în aceeași categorie cu Bulgaria, Croația, Letonia, Grecia, Belarus, Kazahstan, Turcia și Iran. Dar în comparație cu aceste țări, România este mai slab cotată la următoarele capitole: servicii de apă și canal, servicii de salubritate, accesul la servicii medicale de calitate, accesul la educație avansată, speranța de viață a persoanelor de peste 60 de ani, incluziunea socială.

Progresul social (SPI sau IPS) este capacitatea unei societăți de a satisface nevoile de bază ale cetățenilor săi și de a crea oportunități de dezvoltare a acestora. IPS arată, astfel, direcțiile în care guvernele, mediul de afaceri și organizațiile nonprofit pot contribui la ameliorarea calității vieții.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

SUA accelerează livrarea echipamentelor militare promise Ucrainei

Statele Unite au trimis Ucrainei 83% din muniția promisă, 67% din sistemele de apărare aeriană și 60% din echipamentele de foc, conform purtătorului de...

Inflația în România scade sub 5%, în timp ce alte țări din regiune au înregistrat vârfuri record în ultimii doi ani

Inflația a evoluat diferit în România, Polonia, Cehia și Ungaria în ultimii ani, iar datele recente arată un contrast semnificativ între aceste țări, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă