„În anul şcolar 2017-2018, conform datelor statistice primite de la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Satu Mare, la nivelul municipiului erau înregistraţi un număr de 458 copii cu un singur părinte plecat la muncă în străinătate, în timp ce numărul copiilor cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate era de 54, iar cu părinte unic susţinător plecat la muncă în străinătate erau înregistraţi 61 de copii. Până în prezent, la sediul Serviciului Public de Asistenţă Socială au fost înregistrate un număr de 19 notificări privind intenţia părinţilor de a părăsi ţara”, precizează sursa citată.
Potrivit Primăriei, ambii părinţi, părintele care exercită singur autoritatea părintească sau părintele la care locuieşte copilul au obligaţia de a notifica Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) cu minimum 40 zile înainte de a părăsi ţara, desemnând totodată o persoană, membru din familia extinsă, în grija căreia va/vor rămâne copilul/copiii pe perioada absenţei lor. Reprezentaţii SPAS vor întocmi un raport de evaluare iniţială, la domiciliul persoanei în grija căreia va/vor rămâne copilul/copiii, document care se transmite instanţei de tutelă, instanţă care poate să emită o hotărâre de delegare a autorităţii părinteşti către persoana respectivă, pe o perioadă de maximum un an.
17.425 de copii aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate
Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinţii plecaţi la muncă în străinătate era, la finele anului trecut, de 17.425, în timp ce totalul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate era de 94.896.
Aşa arată datele entralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), conform Agerpres.
Dintre cei 17.425 de copii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 16.302 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie, restul fiind plasaţi la un asistent maternal, centre de plasament, sau alte familii / persoane.
Potrivit sursei citate, un număr de 64.701 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate, iar dintre aceştia 62.350 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie, iar 1.558 de copii se aflau în sistemul de protecţie specială, cum ar fi în grija unui asistent maternal, în centre de plasament sau la alte familii/persoane.
Totodată, un număr de 12.770 de copii proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat la muncă în străinătate, iar dintre aceştia, 11.321 de copii au rămas acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecţie.
Totalul copiilor rămaşi acasă care se aflau în sistemul de protecţie specială se ridica la 3.730, dintre care 544 erau în grija unui asistent maternal, 876 în centre de plasament, 2.031 la rude până la gradul IV, iar 279 în grija altor familii/persoane.