În mai multe spitale operaţiile au fost amânate, fiind asigurate doar urgenţele chirurgicale. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţine că în toată ţara există această problemă în perioada de vară, dar cel mai acut se resimte în Bucureşti. „Este vorba de perioada concediilor, sunt multe accidente rutiere, sunt operaţii planificate, astfel încât nevoia de sânge este foarte mare, iar numărul donatorilor scade. În mod normal, pentru a asigura necesarul de sânge în Bucureşti, ar fi nevoie de 300-400 de donatori pe zi“. Întrebată de jurnalişti ce se poate face pentru a rezolva problema, ministrul a declarat: „În primul rând, oamenii să vină să doneze, în al doilea rând, cei din centrul de transfuzii, cu ajutorul nostru, vor porni cabinetele mobile de recoltare“.
Ea a mai spus că din punct de vedere legislativ este posibil să fie nevoie de câteva modificări, la care se lucrează în prezent, fiind vorba despre reorganizarea sistemului de transfuzii din România: „În acest moment există centre de transfuzii judeţene. Vom stabili opt centre de transfuzii pe regiuni de dezvoltare, pe care ulterior le vom transforma inclusiv în centre de colectare a plasmei. Când spuneam de reorganizare mă refeream inclusiv la faptul că vom putea aduce personal, adică organiza concursuri care în acest moment – ştiţi bine – în instituţiile publice sunt blocate, adică la două posturi vacante se scoate un post la concurs. Anul acesta vom reorganiza, iar de anul viitor vor începe concursurile“, a precizat Sorina Pintea.
Singurul centru mobil, suspendat
Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, atrage atenţia că sunt situaţii în care nu pot fi onorate solicitările de la spitale, în special în ce priveşte nevoia de trombocite, fiind asigurate doar urgenţele medicale. Ea a menţionat că există un centru mobil, însă a fost suspendat pentru o perioadă de trei săptămâni colecta mobilă ca să poată şi şoferii să-şi ia concediu. „Doi şoferi merg pe colecta mobilă. Un şofer trebuie să meargă după sânge, pentru că noi nu ne descurcăm singuri să asigurăm sângele în Bucureşti şi atunci trimitem şoferul în fiecare zi în centrele limitrofe. Aducem sânge de la Ploieşti, de la Piteşti, de la Slobozia, de la Buzău, de la Galaţi, deci de la centrele care sunt cât de cât în apropiere şi uneori ni se întâmplă când avem o grupă de RH negativ să mergem până la Arad, de exemplu. Vin donatorii, însă ei sunt triaţi şi, în urma testărilor, rămân 70 de pungi pe care le împărţim la 60 de spitale“, a declarat Goşa. Conform acesteia, centrul are mai puţin de jumătate din personalul pe care ar trebui să-l aibă. În acest context, ministrul Sănătăţii s-a oferit să detaşeze angajaţi de la Serviciul de Ambulanţă: „Avem în această perioadă două zone mari de interes – judeţul Constanţa, de fapt Dobrogea, cu afluxul de turişti; Untold-ul de la Cluj, pentru care am mobilizat echipaje de ambulanţă din jurul Clujului. Vom detaşa şi la Constanţa de săptămâna viitoare alte echipaje, deci e un pic greu să redistribuim“.
12.000 de litri de sânge de la BOR
Răspunzând la semnalul mai multor unităţi medicale şi centre de transfuzie din ţară privind scăderea numărului de donatori din această perioadă, Patriarhia Română şi-a reînnoit apelul său către clerul şi credincioşii Bisericii Ortodoxe Române pentru donare de sânge. Biserica dă exemplu voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului care, pe perioada verii, în fiecare zi de miercuri, merg să doneze sânge în centrele de transfuzie sanguină din Bucureşti. „Campania «Donează sânge, salvează o viaţă», iniţiată încă din anul 2013 de Patriarhia Română şi aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii noastre, a reuşit până acum mobilizarea a peste 25.000 de donatori, fiind recoltaţi aproximativ 12.000 de litri de sânge. Desigur, această campanie continuă având speranţa că va încuraja pe mai mulţi români să fie solidari cu cei bolnavi“, susţine Biserica Ortodoxă Română.
România s-ar putea confrunta cu o criză de sânge şi mai mare decât în prezent, având în vedere intenţia Uniunii Europene de a interzice, din 2020, recompensele oferite donatorilor. În prezent, aceştia primesc tichete de masă în valoare de 67 de lei, o zi liberă de la serviciu sau de la şcoală/facultate şi abonament de o lună cu reducere de 50% pentru transportul în comun. Chiar şi aşa, donatorii nu par foarte interesaţi de aceste stimulente, majoritatea donărilor de sânge fiind făcute de rude şi prieteni ai bolnavilor care au nevoie de transfuzii. Specialiștii de la Institutul Național de Hematologie, împreună cu cei ai Ministerului Sănătății, vor trebui să conceapă o lege în așa fel încât să devină foarte atractivă pentru populație, altfel criza de sânge va continua și se va accentua și foarte mulți pacienți își vor pierde viața. În unele țări europene, printre facilitățile prevăzute de legea donatorilor de sânge se numără scutirea de impozite și taxe pe o anumită perioadă, internări, investigații clinice și paraclinice gratuite.
Condiţii pentru donare
Cei care donează sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutate peste 50 de kg, puls regulat, 60-100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele șase luni o intervenție chirurgicală, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală. De asemenea, donatorii trebuie să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării și să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni cum ar fi: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.
La fiecare trei secunde, un român are nevoie de sânge, însă doar 2% din adulţi donează. O singură donare salvează trei vieţi. Anul trecut, în Bucureşti, au donat sânge doar 50.000 de persoane, în medie de 137 de oameni/zi.
Specialiştii dau asigurări că, după donare, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscul apariţiei bolilor cardiovasculare se reduce cu 30%, donatorii de sânge având o speranţă de viaţă mai mare decât media populaţiei.