3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSănătateCât de nocivi sunt ­îndulcitorii artificiali

Cât de nocivi sunt ­îndulcitorii artificiali

În prezent, majoritatea producătorilor adaugă în alimente şi băuturi mai multe tipuri de îndulcitori pentru a-şi spori profitul. Un nou studiu publicat în aceste zile trage un nou semnal în privinţa pericolelor la care sunt expuşi consumatorii din lumea întreagă din cauza îndulcitorilor artificiali, cele mai periculoase efecte fiind potenţialul cancerigen al acestora, precum şi riscul crescut de tulburări digestive, boli metabolice şi cardiovasculare.

Un grup de cercetători de la Universitatea Ben-Gurion din Israel, în colaborare cu o echipă de experţi de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore au realizat împreună o amplă cercetare care demonstrea­ză încă o dată nocivitatea acestor substanţe cu efect de substituţie a zahărului. Dr. Ariel Kushmaro, profesor de microbiologie şi biotehnologie, atrage aten­ţia că, în cele mai multe cazuri, îndulcitorii artificiali atacă echilibrul microflorei intestinale, care are o influenţă deosebită în procesul de digestie şi de asimilare a nutrienţilor din alimentaţie.

Oamenii de ştiinţă au folosit o mostră bioluminiscentă a bacteriei E.coli pentru testarea a şase tipuri de îndulcitori artificiali, incluzând aspartamul şi sucraloza. Aceştia un analizat inclusiv pudrele cu proteine ingerate de atleţi, dar şi produse din comerţ care au ca ingrediente de bază aceste substanţe ce le conferă gustul dulce. După dozarea bacteriei cu îndulcitorii artificiali s-a constatat un puternic efect toxic al acestora asupra aparatului digestiv.

 

Îndulcitorii artificiali nu reduc apetitul şi nu ­satisfac nevoia de dulce

 

Un alt studiu realizat pe cobai sugerează că îndulcitorii artificiali pot modifica felul în care organismul procesează energia şi grăsimile, provocând atrofie musculară, obezitate, hipertensiune arterială şi accidente vasculare cerebrale. O menţiune specială este legată de consumul băuturilor dietetice, cu zero calorii şi zahăr, care, deşi pot ajuta la scăderea în greutate, nu reduc apetitul. Dimpotrivă, se pare că anumiţi îndulcitori păcălesc creierul că nu consumă suficient zahăr şi apare efectul de bumerang – o poftă exacerbată de dulce.  În timp ce papilele gustative sunt satisfăcute temporar de gustul băuturilor dietetice (light sau sugar free), creierul nu este aşa de uşor de înşelat şi tânjeşte după energia obţinută din calorii.

Pacienţii cu diabet zaharat pot utiliza îndulcitori artificiali, în condiţiile în care aceştia asigură alimentelor gustul dulce, fără să crească nivelul zahărului din sânge. Totuşi, medicii trag un semnal de alarmă în privinţa consumului de prăjituri, ciocolată sau biscuiți  pe a căror etichetă apare informaţia „fără zahăr”, deoarece pot conţine îndulcitori hipercalorici, care favorizează creşterea în greutate şi a glicemiei. Din fericire totuşi, în ultimii ani, consumatorii din ţările dezvoltate se informează din surse corecte, iar tendinţa globală este de scădere cu 8% a produselor care conţin îndulcitori artificiali periculoşi, precum aspartamul şi sucraloza, majoritatea optând pentru înlocuitori ai zahărului cât mai naturali, cum ar fi stevia. 

 

Atenţie la sucurile ­răcoritoare!

 

Un amplu studiu realizat de Asociaţia Pro Consumatori relevă că îndulcitorii sintetici regăsiţi în majoritatea băuturilor răcoritoare din comerţ (aspartamul, sucraloza, acesulfam K, ciclamatul de sodiu, zaharinatul de sodiu) au o putere de îndulcire care poate fi de până la 600 de ori mai mare decât zahărul. Aceștia pot declanșa o serie de afecțiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet și depresie. De pildă, într-un pahar de suc s-a constatat că există cinci linguriţe de zahăr. Astfel, analiza sucurilor consumate de copii relevă că 54% conţin între 4 şi 11 aditivi, 46% conţin arome artificiale şi 40% conţin suc de fructe în proporţie de până la 5%!

„Băuturile răcoritoare cu destinaţie specială pentru copii, cu şi fără zahăr, sunt realizate dintr-un amestec de apă, arome artificiale, cantități infime de suc din fructe și aditivi alimentari. Aceste produse sunt lipsite de nutrienți, generează impresii olfactive artificiale și nu au valoare biologică. În baza studiilor realizate în cadrul unor universități și instituții medicale de prestigiu, experții în nutriție și medicii pediatri nu recomandă folosirea sucurilor în alimentația copiilor. Din păcate, aceste produse, din cauza atractivităţii ambalajului şi a accesibilității date de preț,  sunt achiziţionate de către unii părinţi şi oferite spre consum copiilor. Alimentele destinate copiilor ar trebui să constituie preocuparea principală a Ministerului Sănătăţii, care prin reglementări speciale ar putea să interzică comercializarea acestora în spaţii/zone frecventate de către copii, deoarece nu oferă nutrien­ţii corespunzători vârstei şi nevoilor copiilor. Totodată, nici părinţii nu au cunoştinţe elementare de nutriţie care să-i ajute să facă alegeri în cunoştinţă de cauză pentru copiii lor”, avertizează conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.  

 

Utile

 

Lista îndulcitorilor naturali sau artificiali:

 

– zahăr brun;

– zahăr nerafinat;

– sirop de porumb;

– dextroză;

– fructoză;

– zaharină;

– sirop concentrat de fructe;

– glucoză;

– miere;

– maltază;

– melasă;

– sucroză (zaharoză);

– sucraloză;

– aspartam;

– sorbitol;

– manitol;

– acesulfam K;

– sirop de porumb cu un conţinut ridicat de fructoză.

 

E 951, îndulcitorul ucigaş

 

Aspartamul este cel mai periculos îndulcitor artificial, fiind de 180 de ori mai dulce decât zahărul. Acesta se regăseşte în compoziţia a peste 6.000 de produse alimentare şi este  consumat de aproape 250 de milioane de oameni din peste 100 de ţări. Nu conţine nici o calorie şi are o putere calorică de 4 calorii/gram.

 

Efecte toxice

  
– cresc stresul oxidativ şi eliberarea radicalilor liberi;

– accelerează apariţia cariilor dentare;

– cresc nivelul colesterolului în sânge;

– au efect de constipație;

– sporesc depozitele adipoase.

 

Îndulcitorii artificiali au fost subiectul a nu mai puţin de 210.000 de studii de specialitate, care au demonstrat asocierea acestora cu creşterea riscului de obezitate, hipertensiune, diabet, boli cardiovasculare şi alte probleme de sănătate.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă