Ioan Rus, actualul ministru de Interne(PSD), care a ocupat acelaşi portofoliu în perioada Guvernului Adrian Năstase, este actorul principal în salvarea fostului premier.
UPDATE:
Ioan Rus l-a protejat pe Năstase!
Ministrul de Interne Ioan Rus a declarat pentru B1TV că el este cel care a dat ordin şefului Poliţiei să nu trimită mascaţi acasă la Adrian Năstase, pentru a-l ridica pe fostul premier şi a-l depune în arest, şi nici ofiţeri în uniformă, ci doar în civil. De asemenea, a recunoscut faptul că a dispus şi trimiterea unei Ambulanţe.
Ioan Rus a anunţat aseară tot la B1TV că, începând de joi, ora 0.00, Năstase a început să execute pedeapsa de doi ani la care a fost condamnat. Redactorul şef al RL, Dan Cristian Turturică, prezent la emisiunea lui Robert Turceascu de la B1TV, l-a întrebat cine îi asigură paza deţinutului lNăstase internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi cu aprobarea cui a primit Năstase atâtea vizite, când este ştiut că deţinuţii au vizite limitate, iar pentru vizite e nevoie de aprobări speciale. Ministrul a aruncat pisica în ograda Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
Georgiana Gherman, purtătorul de cuvânt al ANP, ne-a anunţat însă că administraţia se ocupă de paza deţinuţilor după ce îi primesc în custodie şi că până în prezent ANP nu a primit nici un dosar/document/înştiinţare cu numele Adrian Năstase. În concluzie, până la primirea acestor documente, de custodia şi paza lui Năstase se ocupă Poliţia şi tot Poliţia aprobă vizitele.
Pe la Adrian Năstase, internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, au fost în vizită membrii marcanţi ai PSD în frunte cu Victor Ponta, Marian Vanghelie, Dan Şova, Ecaterina Andronescu, alţi lideri, fără aprobabrea nimănui.
Potrivit legii, un condamnat definitiv la doi ani închisoare are dreptul DOAR LA PATRU VIZITE PE LUNĂ!
Update 2
Cristian Tudor Popescu: ” Adrian Năstase se sustrage de la executarea pedepsei”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat pentru B1TV că „(…) Adrian Năstase se sustrage de la executarea pedepsei. Actul său nu este unul de demnitate, ci de slăbiciune”.
Şi Institutul de Politici Publice (IPP) a denunţat eschivarea lui Adrian Năstase de la executarea pedepsei de doi ani închisoare la care a fost condamnat definitiv de instanţa supremă.
„Considerăm inacceptabil ca un fost premier, fost preşedinte al unui important partid politic din România şi în continuare o figură marcantă a clasei politice, să se eschiveze de la respectarea unei decizii finale dată în unanimitate de completul de judecată format din 5 judecători dintre cei 9 cei mai importanţi judecători penalişti ai ţării noastre aflaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie” se arată într-un comunicat al IPP.
Filmul tentativei de sinucidere
Ministrul de Interne Ioan Rus l-a anunţat miercuri seara pe Adrian Năstase că-i va trimite doi poliţişti cu mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea şi l-a rugat să-i însoţească pe aceştia la arestul Poliţiei Capitalei. A făcut acest gest probabil pentru a se scuza că este obligat să respecte procedura.
Năstase i-ar fi spus că nu va pleca din casă, ceea ce l-ar fi determinat pe Ioan Rus să ajungă la convingerea că Năstase ar avea intenţia să se sinucidă. Din acest motiv, împreună cu maşina Poliţiei, ministrul Rus a trimis la reşedinţa lui Năstase şi „o ambulanţă cu doi medici, un asistent şi un practician, în afară de şofer”, spun surse judiciare pentru RL. Echipajul Poliţiei şi Ambulanţa au ajuns la reşedinţa lui Năstase în jurul orei 22.30.
Unul dintre poliţişti a sunat la poarta reşedinţei lui Năstase. Un jurnalist l-a întreabat pe poliţist de ce a venit şi Ambulanţa şi unde îl duce pe Năstase. Răspunsul poliţistului a fost sec: „La doctor!”. După circa 20 de minute de la această replică a apărut ştirea la Antena 3 potrivit căreia Năstase s-a împuşcat.
Ce s-a întâmplat în reşedinţa lui Năstase – primele indicii
După intrarea poliţiştilor în reşedinţă şi după ce aceştia l-au anunţat că trebuie să-l ducă la arest, Năstase le-a cerut voie să mergă în bibliotecă (situată la parterul înalt al locuinţei) să-şi ia nişte cărţi. A intrat în bibliotecă însoţit de unul dintre poliţişti. A luat pistolul din bibliotecă şi l-a îndreptat spre cap. Poliţistul i-a prins mâna cu pistolul, care era deja sub bărbie. I-a tras mâna spre spate, iar glonţul a pornit dinspre spatele gâtului, partea dreaptă, a penetrat musculatura de sub piele (muşchiul sternocleidomastoidian), ieşind prin partea din faţă. Pe traseul său, glonţul a ricoşat în perete şi apoi a ajuns pe podea, de unde a fost ridicat de procurori. Aceste amănunte sunt relatate în declaraţia poliţistului care a împiedicat sinuciderea lui Năstase, spun surse judiciare. În plus, criminaliştii au realizat deja „traseologia glonţului”.
Surse: „Au pus fularul peste pansament ca să nu se vadă superficialitatea rănii”
Imediat după incident, medicii de pe ambulanţă au intrat în reşedinţa lui Năstase pentru a-i acorda primul ajutor. Medicii au constatat că rana era superficială. Au pansat cele două orificii – de intrare şi ieşire a glonţului-, apoi au acoperit pansamentul cu un fular „ca să nu se vadă pansamentul”, l-au pus pe Năstase pe targă şi l-au urcat în ambulanţă.
„Au pus fularul probabil pentru a nu se vedea că rana este superficială şi pentru a stârni mila şi simpatia telespectatorilor”, spun specialiştii.
De ce nu a fost perfuzat Năstase
Surse judiciare au declarat pentru RL că „În urma audierilor membrilor echipajului de pe Ambulanţă am aflat că Năstase nu a fost conectat la oxigen şi nici n-a fost perfuzat pentru că rana era SUPERFICIALĂ şi nu erau necesare aceste manevre medicale deoarece viaţa lui nu era în pericol”. Acesta este şi motivul pentru care Năstase n-a fost operat noaptea miercuri noaptea, pentru că medicii nu aveau ce opera. Năstase a fost operat abia joi dimineaţă ( i s-a spălat şi dezinfectat rana şi i s-a pus şi un tub de dren pentru eventualitatea apariţiei unei infecţii-surse ). Doctorul Brădişteanu, fost senator PSD, a recunoscut doar faptul că glonţul „nu a atins organe vitale”. În schimb, a lansat ipoteza că Năstase are afecţiuni coronariene, diabet incipient şi că oricând poate să facă infarct.
Anchetatorii: „Nu este necesară audierea lui Ioan Rus”
Anchetatorii aveau intenţia iniţial să-l audieze şi pe ministrul de Interne Ioan Rus, pentru a stabili cu exactitate motivele pentru care a ajuns la concluzia că Năstase va recurge la gestul sinucigaş şi ,implicit, la împrejurările în care a trimis Ambulanţa. Însă, după audierea poliţiştilor şi a celor cinci persoane de pe Ambulanţă, anchetatorii au ajuns la concluzia că „s-a respectat procedura standard”- adică s-a trimis şi Ambulanţa pentru că a existat suspiciunea sinuciderii-, şi nu mai este necesară audierea ministrului. Anchetatorii au declarat pentru RL că exclud din start înscenarea sinuciderii lui Năstase cu scopul de a scăpa de puşcărie.
„Gluma” ciudată a poliţistului
N-a rămas lămurit (convingător) motivul pentru care poliţistul a spus jurnaliştilor, aflaţi în faţa casei lui Năstase, că a venit însoţit de Ambulanţă pentru că avea intenţia să-l ducă pe Năstase la doctor. În declaraţia dată procurorilor, poliţistul a susţinut că a glumit, iar anchetatorii l-au crezut!
Potrivit legii, condamnatul este dus prima dată la arestul preventiv al Poliţiei. De acolo, e dus la spitalul unui penitenciar unde este supus unor controlale medicale. Condamnatul este ţinut o perioadă în carantină şi abia apoi este dus la puşcăria în care a fost repartizat.
Probe ridicate de la reşedinţa lui Năstase
De la reşedinţa lui Năstase au fost ridicate: pistolul cu care s-a tras, proiectulul găsit pe jos, alte două pistoale cu glonţ şi 18 arme de vânătoare cu muniţia aferentă. De asemenea, au luat cămaşa şi maieul fostului premier pe care erau pete de sânge. Anchetatorii nu au găsit nici un bilet de adio.
„În seara incidentului s-a tras cu siguranţă un singur foc de armă” au declarat anchetatorii pentru RL.
Deocamdată, Năstase nu va fi dus în arest
Adrian Năstase are nevoie de 14 zile îngrijiri medicale. Încă nu este clar dacă pe toată această perioadă Năstase va rămâne la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în grija doctorilor Şerban Brădişteanu şi Mircea Beuran, colegii săi de partid, sau va fi transferat în spitalul penitenciar. Avocaţii săi au cerut deja amânarea executării pedepsei care va fi hotărâtă de instanţa de judecată. Pentru acest lucru au pregătit acte medicale elaborate de echipa doctorilor PSD Brădişteanu şi Beuran.
Pe cine au mai salvat doctorii Brădişteanu şi Beuran
Năstase n-ar fi primul membru PSD scutit de arest în baza diagnosticelor stabilite la Spitalul de Urgenţă Floreasca de această echipă medicală. Reamintim că Omar Hayssam, membru PSD, condamnat la 20 de ani închisoare pentru răpirea, în 2005, a jurnaliştilor români în Irak, a fost operat de cancer de dr. Beuran, care a anunţat atunci că pacientul e în faza terminală de cancer. Omar a fost eliberat, a fugit din România şi trăieşte şi astăzi.
Un alt caz celebru, operat de această dată de dr. Brădişteanu, a fost baronul de Argeş, Constantin Nicolescu, arestat pentru corupţie. După ce nu a mai existat spectrul arestului deasupra capului său, (în urma unor proteste de stradă conduse de însuşi Victor Ponta), Nicolescu s-a însănătoşit, şi-a organizat şi recenta campanie electorală pentru preşedinţia consiliului judeţean Argeş, câştigând un nou mandat.
Însuşi Brădişteanu s-a operat din cauza unei afecţiuni cardiace în perioada în care procurorii anticorupţie îl anchetau pentru că a primit circa patru milioane de dolari în conturi din străinătate.
Doi urmăriţi general din lotul Năstase
În afară de Adrian Năstase, care a fost condamnat la doi ani închisoare, în dosarul „Trofeul Calităţii”, au mai fost condamnaţi soţii Bogdan şi Ioana Popovici la şase ani, respectiv la cinci ani închisoare. Cei doi s-au dus singuri la arestul Poliţiei Capitalei. Irina Jianu, şefa Inspectoratului de Stat pentru Construcţii, condamnată la şase ani închisoare, a fost descoperită într-un sat de lângă Bacău, de unde a fost ridicată şi dusă în arestul Poliţiei Judeţene.
Nu au ajuns încă în arest condamnaţii Diana Gasparovici (fostă adjunctă la Inspectorat, care a primit cinci ani închisoare) şi Vasile Mihai Cristian (administratorul unei firmae implicate în adunarea banilor pentru campania lui Năstase din 2004, condamnat la şase ani închisoare). Cei doi au fost daţi în urmărire generală.