Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după întâlnirea cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, că parteneriatul României cu Statele Unite este fundamentul politicii externe a țării. Totodată, șeful statului s-a arătat îngrijorat de ”intervențiile ilegitime” la nivel mondial.
LIVE TEXT:
Klaus Iohannis: „Mulțumim pentru aprecierea la adresa României. Vizita mea confirmă angajamentul ferm al României față de NATO. Astăzi l-am asigurat pe domnul secretar general de sprijinul României la alianță. Am avut o discuție foarte bună, plină de substanță. Parteneriatul strategic cu Statele Unite reprezintă fundamentul politicii noastre externe și de securitate. Asistăm îngrijorați la intervențiile militare ilegitime la nivel mondial. Am convenit că este momentul să reconfirmăm prin acțiuni ferme solidaritatea la nivelul alianței, pentru a arăta că spiritul Articolului 5 este la fel de puternic acum ca la momentul fondării NATO. Am convenit că este momentul să reconfirmăm solidaritatea la nivelul alianței. În acest sens, pentru România este foarte important procesul de punere în aplicare a deciziilor de la ultimul summit. Evoluțiile în materie de securitate la nivel mondial”.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/434742102365418cb124091a8afa036b/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Scretar general al NATO, Jens Stoltenberg: „România este un aliat puternic al NATO. Operațiunile din Afganistan au fost foarte importante. Apreciem faptul că vă continuați misiunile de sprijin. Am fost foarte impresionat de profesionalismul soldaților români. Am făcut în Afganistan ceea ce ne-am propus. Acum Afganistanul nu mai este un post pentru teroriști. NATO continuă eforturile sale de a contribui la lupta globală împotriva terorismului
De asemenea, apreciem România pentru contribuțiile din Kosovo și pentru participarea la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă. Știm că scutul e de o mare importanță. Sistemul de apărare al NATO și România sunt angajate pentru a ajunge la stabilitatea Ucrainei. Vom sprijini în continuare Republica Moldova și Ucraina. NATO e pregătită să facă tot ce poate pentru apărarea aliaților și lucrăm la planul de intervenție rapidă. Am discutat cu domnul președinte implementarea programului.
Va trebui să creștem prezența la frontiera de est a NATO. NATO este gata să facă tot ceea ce este necesar, să dezvoltăm planul de intervenție rapidă, să fim mai pregătiți, să plecăm în cât mai scurt timp. Aceste măsuri, prin prezența mărită în zona estică a alianței și stabilierea unei forțe, dezvoltarea unei forțe de integrare în România. Acesta este un proces în desfășurare, care va întări forțele NATO.
De asemena, am mai discutat decizia României, înțelegerea partidelor din România care și-au luat angajamentul de a mări bugetul apărării la 2% din PIB. Acest lucru se va întâmpla până în anul 2017. Acesta este un exemplu pentru multe alte țări. Am primit cu bucurie acest angajament al României pentru alianță”.