0.2 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăAldineNaționalismul promovat tot mai mult de politicieni începe să aibă efecte: Numărul...

Naționalismul promovat tot mai mult de politicieni începe să aibă efecte: Numărul românilor care consideră că este un lucru rău că facem parte din Uniunea Europeană a crescut cu 9 procente

Discursul naționalist promovat de politicieni are efecte concrete asupra opiniei publice din România. Cel mai important dintre ele este creșterea euroscepticismului printre români. Euroscepticismul a fost favorizat și de faptul că Europa s-a confruntat, în ultima perioadă, cu evenimente cu impact asupra percepției românilor: atentatele teroriste, criza refugiaților, Brexit.


Citește și: Naționalismul de campanie: Politicienii care visează la fotoliile de parlamentari mizează pe românism și lansează teorii despre Soros ca să câștige voturi

Limbajul acestei campanii electorale conține fraze demne de un Corneliu Vadim Tudor, iar partide precum PRU și PSD reiau teme conspiraționiste legate de influența ocultă a miliardarului George Soros, exact ca la începutul anilor ’90… citește mai departe aici … 


 

Temele au fost puternic folosite în războiul hibrid purtat de Rusia împotriva țărilor est-europene, scopul propagandei Moscovei fiind subminarea coeziunii europene.

Sondaje îngrijorătoare

O comparație între Eurobarometrele (sondaje efectuate în toate statele-membre) din 2015 și 2016 relevă scăderea încrederii românilor în Uniunea Europeană. În doar un an, numărul românilor care consideră că apartenența la UE este un lucru bun pentru România a scăzut cu 11 procente, de la 64% anul trecut, la 53% anul curent.

Vestea bună este că procentul coincide cu media europeană. În același context, numărul celor care cred că este un lucru rău că România este membră UE a crescut cu 9 procente, de la 8% la 17%.

O creștere alarmantă a înregistrat numărul românilor care consideră că Uniunea Europeană se îndreaptă într-o direcție greșită, de la 21% în 2015, până la 40% anul acesta. Cu toate acestea, 42% din respondenți consideră că direcția UE este bună, românii fiind cei mai optimiști dintre europeni. Media la nivelul UE este 25%.

Îngrijorătoare este și proporția celor care cred că România a beneficiat de apartenența la UE, care a -scăzut cu 8 procente, de la 72% la 64%. Cifra se menține totuși peste media europeană: 60%. Cel mai important beneficiu este, în opinia a 44% din români, posibilitatea obținerii de noi locuri de muncă.

Totuși, 38% din români sunt de părere că vocea lor contează în Europa, iar 32% spun că asta se întâmplă la nivel național. În proporție de 34%, românii continuă să considere moneda euro drept un element de identitate euro-peană, chiar dacă s-a înregistrat o scădere de 9 procente față de anul trecut, de la 43% la 34%.  

 

 

 

 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă