Şefii de stat şi de guverne reuniţi la Bruxelles au aprobat lansarea planului de investiţii porpus de Comisia Europeană . Însă statele membre nu şi-au asumat angajamente, în acest stadiu, dincolo de banii europeni – fondul care urmează să mobilizeze 315 miliarde de euro. În ceea ce priveşte Ucrana, "avem nevoie de o strategie pe termen lung", a declarat noul preşedinte al Consiliului European, fostul premier polonez Donald Tusk, la finalul summitului european. "Acest lucru va necesita planuri pe ani, nu doar pe săptămâni sau luni", a spus el, relatează AFP, preluat de Mediafax.
Apreciind că Ucraina este "victima unei (…) invazii", Tusk a afirmat că europenii trebuie "să meargă dincolo de un răspuns reactiv şi defensiv". "Abordarea noastră trebuie să fie conformă ambiţiilor şi potenţialului nostru. (…) Trebuie să ne regăsim încrederea în calitate de europeni şi să ne conştientizăm propria forţă", a spus el. "Preşedintele Putin şi liderii ruşi trebuie să reflecteze serios (…) la o schimbare radicală de atitudine faţă de restul lumii", a declarat la rândul său şefa diplomaţiei Europene Federica Mogherini.
Liderii europeni nu au decis să impună Rusiei nicio nouă sancţiune, în contextul în care ţara este afectată de câteva zile o criză financiară dură. Însă UE a aprobat joi o nouă serie de măsuri, decise în urmă cu o lună, vizând Crimeea. Toate investiţiile europene sunt interzise în Crimeea, pentru a marca opoziţia Europei faţă de "anexarea ilegală" a peninsulei ucrainene de către Rusia. Moscova a reacţionat imediat, afirmând că Crimeea este "parte inalienabilă" a Rusiei. Însă UE urmează să reflecteze la ceea ce va face după sancţiunile dure impuse în vară, valabile până în iunie 2015.î