2.1 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe ascunde lipsa de reacție a lui Ponta?

Ce ascunde lipsa de reacție a lui Ponta?

Au trecut mai bine de 48 de ore de la anunțul bombă al președintelui, iar premierul nu a reușit să nege convingător informația privind statutul său de fost ofițer acoperit SIE.

În scandalul ofițerului acoperit, Victor Ponta și social-democrații au apelat la o tehnică folosită cu succes și în alte situații delicate: premierul a dat o declarație seacă, bagatelizând subiectul, iar armata PSD (figuri proeminente ale partidului, dar și jurnaliștii simpatizanți) a luat cu asalt microfoanele pentru a-l împroșca cu noroi pe „disperatul“, „bolnavul“ și „penalul“ de Traian Băsescu, care nu vrea altceva decât să o ajute în campanie pe Elena Udrea. În paralel, pentru a oferi alt subiect de discuții, Guvernul a decis tocmai ieri să dubleze alocațiile pentru circa jumătate de milion de copii, iar Gabriela Firea s-a oprit din atacurile la Klaus Iohannis pentru a vorbi despre cum va spori PSD numărul de maternități din țară. Evident, cu toții speră ca scandalul ofițerului acoperit să se stingă încet, încet, în contextul unei reacții destul de slabe a opoziției și al imposibilității președintelui de a prezenta public dovezile pe care le are.

Ce ar fi putut face premierul

Dacă afirmațiile șefului statului ar fi „numai minciuni“, așa cum le-a catalogat, din mers, Victor Ponta, ar fi fost normal ca premierul să reacționeze mult mai vehement. Adică, la acuzații atât de grave, lansate cu mai puțin de o lună înainte de alegeri, orice om care s-ar ști nevinovat ar simți nevoia să-și strige și să-și demonstreze nevinovăția, să dovedească alegătorilor săi că nu a încălcat Constituția. Ce ar fi putut face, concret, premierul? Să anunțe că-l dă în judecată pe președinte pentru calomnie, așa cum au făcut, de-a lungul timpului, Eugen Nicolăescu, Dinu Patriciu și Dan Voiculescu. Sau, așa cum l-a sfătuit public jurnalistul Radu Tudor, Ponta ar fi putut anunța că îi face șefului statului plângere penală pentru fals, uz de fals și alte infracțiuni. Or, Victor Ponta nu a spus nimic din toate acestea. A spus, în schimb, că se va ruga la moaștele Sfintei Parascheva „și pentru președintele Traian Băsescu, pentru că este extrem de tulburat și frământat“.

Evident, o altă variantă pe care șeful PSD o avea – și încă o are – la îndemână este demisia din fruntea Guvernului, dacă știe că afirmatia lui Traian Băsescu este adevărată. Nici asta nu vrea însă să facă Victor Ponta, chipurile pentru a nu le „ajuta“ pe contracandidatele sale Monica Macovei și Elena Udrea.

Oricare din variantele expuse – demisie sau răspuns în justiție – ar fi clarificat, într-un fel sau altul, scandalul ofițerului acoperit. Altfel, electoratul va merge la urne cu un mare semn de întrebare: Victor Ponta, care l-a acuzat pe Traian Băsescu că a încălcat de mai multe ori Constituția (vezi cele două suspendări), a nesocotit la rândul său, chiar înainte de a se vedea la Cotroceni, Legea fundamentală, care-i interzicea să fie, simultan, procuror și ofițer?

În afara declarațiilor subscrise ideii „atacurile lui Traian Băsescu sunt doar niște jocuri de campanie“, rodul unui „delir personal al unui om care nu ar trece nici cel mai simplu examen psihiatric“ (afirmațiile aparțin lui Dan Șova, purtătorul de cuvânt al PSD), au existat însă și reacții interesante din partea unor social-democrați. Europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu, de exemplu, a ținut să sublinieze că nu există în legislația românească vreun „impediment“ ca o persoană din categoria foștilor ofițeri acoperiți să fie aleasă. Tot Pașcu a vorbit despre o încălcare a legii pe care ar fi comis-o președintele Băsescu și despre faptul că nu îi este permis să folosească informații pe care le-a solicitat în virtutea calității de comandant suprem. Dacă nu se știa fost ofițer SIE și dacă nu ar fi considerat acest lucru o vulnerabilitate, de ce a decis, în 2013, ca și cei care și-au încheiat raporturile de serviciu cu SIE să fie protejați?

Și, nu în ultimul rând, de ce s-a decis atât de greu Victor Ponta să accepte să intre, în numele PSD, în cursa pentru Cotroceni? 

Coincidenţă

Cu generali și colonei de informații, peste Ocean

La Forumul Mondial pentru Combaterea Corupției, organizat de Guvernul SUA, la Washington, în 1999, la care Victor Ponta spune că a participat (l-a trecut în CV), România a fost reprezentată de generali și colonei ai SRI și MI. Potrivit HotNews, care citează comunicatul oficial al evenimentului, în afară de actualul premier au participat Flavius Baias (pe atunci secretar de stat la Ministerul Justiției, răspundea de SIPA, fostul serviciu secret din MJ), generalul Vasile Lupu (adjunct în SRI), Bujorel Iamandi, expert în SRI, generalul Virgil Ardelean (la vremea respectivă directorul serviciului secret al Ministerului de Interne, DGIPI) și colonelul Mitică Dan de la Ministerul de Interne (tot DGIPI).

Cele mai citite

O explozie a unei camionete Tesla Cybertruck a avut loc la Hotelul Trump din Las Vegas. Un mort și șapte răniți

Un vehicul Tesla Cybertruck, camioneta mărcii lui Elon Musk, a explodat miercuri dimineaţă în faţa hotelului Trump din Las Vegas, omorând o persoană şi...

O explozie a unei camionete Tesla Cybertruck a avut loc la Hotelul Trump din Las Vegas. Un mort și șapte răniți

Un vehicul Tesla Cybertruck, camioneta mărcii lui Elon Musk, a explodat miercuri dimineaţă în faţa hotelului Trump din Las Vegas, omorând o persoană şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă