Cele mai dese suspiciuni de fraudă la al doilea tur al alegerilor prezidențiale s-au referit la numărul mare de solicitări pentru urna mobilă, votul pe listele suplimentare și turismul electoral. Mai mult, posturile de televiziune RTV și Antena 3 au încercat să manipuleze opinia publică inducând falsa idee că diaspora votează fără nici o problemă.
Numărul cererilor pentru a vota cu urna mobilă a crescut la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale față de primul, în unele județe. Astfel, peste 1.700 de sibieni au făcut cereri pentru urna mobilă, față de 967 de astfel de solicitări în primul tur. O situație asemănătoare a fost și în județul Bihor. Peste 3.100 de bihoreni au făcut cereri pentru a vota cu urna mobilă, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în timp ce la scrutinul din 2 noiembrie au existat aproximativ 1.700 de solicitări. În judeţul Mureş, 1.974 de persoane au cerut să voteze cu urna mobilă, dintre acestea 700 fiind persoane internate la spitale.
În judeţul Timiş, au fost înregistrate 3.209 de cereri pentru urna mobilă, majoritatea fiind făcute de către persoane aflate în spitale sau în penitenciar, în timp ce în urmă cu două săptămâni au fost 3.400 de solicitări. Dintre cei care au cerut în primul tur urna mobilă, au votat 2.490.
Cele două tabere politice s-au acuzat reciproc de suspiciuni de fraudă electorală. Astfel, vicepreședintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că ACL a descoperit în București Coduri Numerice Personale greșit completate în listele suplimentare, iar Mihai Atănăsoaie a susţinut că a descoperit CNP-uri ale unor decedați.
„Cea mai mare neregulă constatată în București sunt listele suplimentare pe care am început să le verificăm și sunt foarte multe CNP-uri care sunt prost înregistrate. Asta înseamnă că președinții secțiilor de votare care s-au ocupat de înregistrarea pe listele suplimentare a celor care nu erau din secția de votare fie au greșit CNP-ul, dar dacă vom constata că sunt mai mult de două CNP-uri greșite dintre cei care au votat pe listele suplimentare o să o trecem la rea voință și o să facem plângeri penale împotriva tuturor președinților secțiilor de votare unde CNP-urile sunt greșite”, a spus Atanasiu.
Televiziuni care manipulează
În ciuda cozilor uriașe ale diasporei în marile capitale ale Europei, televiziunile Antena 3 și RTV au încercat să manipuleze opinia publică, încercând să inducă ideea că n-ar fi nici o problemă cu procesul de votare în afara țării. „Secții de vot goale în străinătate”, scria pe o burtieră la Antena 3. Și România TV a prezentat, în ziua votului, o imagine deformată despre votul din diaspora. Postul controlat de Sebastian Ghiță a lansat atacuri dure la adresa românilor din diaspora care au făcut cozi interminabile în marile orașe europene pentru a merge la vot, a arătat într-o analiză paginademedia.ro. „Cum fraudează băsiștii votul din diaspora. Mărturie-șoc”, a fost unul dintre titlurile care au derulat pe ecranul postului de televiziune România TV.
218 sesizări de fraude înregistrate
Un număr de 218 sesizări legate de încălcări ale actelor normative ce privesc desfășurarea alegerilor au fost înregistrate duminică, până la ora 17.00, în toată ţara, 90 dintre acestea fiind neconfirmate, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog. Cele mai multe aspecte sesizate au vizat continuarea propagandei electorale şi posibile situații de turism electoral și de corupere a alegătorilor.