19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechVIDEO Dragnea și Tăriceanu au stabilit prioritățile Guvernului Tudose pentru această toamnă....

VIDEO Dragnea și Tăriceanu au stabilit prioritățile Guvernului Tudose pentru această toamnă. Ce teme a primit premierul

Șeful PSD, Liviu Dragnea, și premierul Mihai Tudose au susținut o conferință de presă comună, sâmbătă seara, la Mamaia, în cadrul căreia au prezentat concluziile de la finalul Comitetului Executiv Național și a celei cu ALDE. Astfel, liderii coaliției de guvernare au decis înființarea Casei Române de Comerț, accelerarea lucrărilor pentru o autostradă pe Valea Prahovei și au anunțat ce se va întâmpla cu Pilonul II de pensii, cât și data referendumului privind modificarea familiei în Constituție.

„Astăzi am avut patru evenimente: o discuție cu colegii de la ALDE, o întâlnire cu deputații PSD, una cu senatorii PSD și o reuniune a CExN, la care au participat și membrii Guvernului. În cadrul CExN am aprobat 18 departamente. Am discutat, de asemenea, despre prioritățile legislative, am stabilit care este modul de comunicare internă între sediul central și organizațiile județene, reluarea obiceiului de a organiza conferințe săptămânale, în fiecare județ. Am discutat, de asemenea, despre autostrăzi, despre modul în care aceste investiții majore să fie realizate într-un termen rezonabil. Premierul a prezentat stadiul implementării programului de guvernare. Am constatat cu toții că suntem în stare foarte bună. La finalul lunii septembrie, toate prevederile din programul de guvernare vor fi aduse la termen”, a spus șeful PSD.



Liviu Dragnea a mai precizat că s-a discutat despre autostrada de pe Valea Prahovei, cu premierul Tudose și ministrul Transporturilor.

„Am discutat despre înfiinţarea Casei Române de Comerţ, o companie importantă care va ajuta foarte mult producătorii români. Sunt foarte multe cereri de a importa produse din România, numai că, neexistând cât de cât o coordonare, sunt producători la care nu ajung cererile, nu reuşesc să negocieze un preţ bun şi pierd şi ei, pierde şi statul, şi într-un timp rezonabil am stabilit să înfiinţăm prin lege această companie naţională. Ideea înfiinţării unei Case de Comerţ româneşti ne-a venit după întâlnirea pe care am avut-o cu un înalt oficial chinez când am discutat despre posibile cereri din China, care sunt foarte mari şi singura modalitate prin care am putea să devenim un furnizor important pentru China  ar fi asta. Discuţiile au fost purtate şi cu alte zone din lume, din Golf şi din Orientul Îndepărtat, şi este un proiect care ne va ajuta foarte mult”, a spus șeful PSD.

La rândul său, premierul Mihai Tudose a vorbit despre înființarea Casei de Comerț, astfel încât să ajute producătorii. „Mi se pare un proiect interesant. Nu o să fie toată lumea fericită; nu vor fi fericiți cei care astăzi jonglează cu micii producători”.

Liviu Dragnea a adăugat că l-a rugat pe Mihai Tudose să prezinte o listă cu domenii de interes, precum Educația, Cercetarea, Agricultura: „Sper să fie o listă cu obiective strategice de importanță națională, ca să începem finanțarea și să o ducem la capăt”.

„Vrem să avem un dialog politic normal în România şi cu preşedintele Iohannis şi cu celelalte partide pe un pachet de obiective de importanţă naţională. Noi o să lucrăm la ele. Este vital pentru România. Este vorba poate şi de simplificarea unor proceduri pentru că poate reuşim în această ţară să nu mai venim cu o idee, o dorinţă a unei întregi naţiuni, să facem un obiectiv mare, şi toată naţiunea se uită stupefiată un an, doi, trei, patru, cinci ani cum din cauza câtorva firme care se ceartă prin instanţă România rămâne stagnată în dezvoltare. Atunci trebuie să facem această listă de obiective strategice de importanţă naţională pe care să le prezentăm şi pentru care să începem să finanţăm prin diverse moduri, prin parteneriat public-privat, prin bani de la bugetul de stat, prin Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Este o foame de dezvoltare în România şi culmea avem şi un potenţial foarte mare pe care chiar trebuie să îl folosim, cu toate supărările pe care le vom genera în mod sigur”, a mai spus Dragnea.

 



Întrebat despre Pilonul II de pensii, premierul a răspuns: „Sunt bani suficienți, nu se pune problema să nu fie bani pentru pensii. Tot ce înseamnă discuții pe Pilonul II de pensii se face la nivel de minister, cu Casa de Pensii, pentru că s-au descoperit acolo mici probleme. Analiza este în curs de finalizare. Săptămâa viitoare, vă vom prezenta concluziile. Închiderea Pilonului II de pensii… nu se întâmplă așa ceva!”, a spus Mihai Tudose.

Eliminarea impozitului pe dividende

„Tot ce înseamnă măsuri fiscale de acest gen, nu care taie, ci care dau, vor fi implementate în șase luni. Nu avem o analiză, deocamdată. Va fi adoptată când va fi adoptată, pentru anul viitor”, a spus premierul Mihai Tudose.

El a continuat precizând că face parte din construcția bugetară pe anul 2018. Precizarea a venit după ce Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că nu există suficienți bani la buget pentru adoptarea acestei măsuri.

La rândul său, șeful PSD a spus că premierul și ministrul Finanțelor lucrează la bugetul pe anul viitor: „Când vom avea o analiză, se va lua o decizie”.

Scandalul de la CNAS, privind fraudările fictive

Mihai Tudose a precizat că nu știe ce este în dosar, dar că nu crede că cineva „poate să fie de acord cu sifonarea unor bani din sistemul public”.

Întrebat dacă a vorbit cu ministrul Sănătății despre realizarea unei „analize mai profunde” cu privire la corupția din sistemul medical, Mihai Tudose a răspuns că nu conducerea Ministerului se va ocupa de așa ceva.

Proiectul politic al lui Victor Ponta

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat dacă există posibilitatea ca „PSD să se rupă”, el a răspuns: „Se pare că nu”.

„Nu vreau să comentez proiectul lui politic”, a mai spus Dragnea.

Redefinirea familiei

Șeful PSD a anunțat și că a discutat, atât cu social-democrații din grupul senatorilor, cât și al deputaților, poziția „fermă” de a organiza un referendum pentru redefinirea familiei în Constituției, în această toamnă.



Liderii coaliției de guvernare PSD – ALDE au convenit sâmbătă, la Mamaia, constituirea unui sistem integrat de comunicare PSD – ALDE – Guvern – Parlament, a anunțat liderul PSD, Liviu Dragnea.

„Sunt probleme în primul rând de comunicare între Guvern și partide, între partide și Guvern și în cadrul grupurilor parlamentare și între membrii comisiilor de specialitate din Parlament. Am convenit astăzi — este o decizie importantă — să avem un sistem integrat și compact de comunicare PSD — ALDE — Guvern — Parlament în așa fel încât măsurile legislative, guvernamentale care se iau să poată să fie comunicate în timp real sau poate de la stadiul de intenție, și noi să le putem comunica în mod coerent și noi și colegii care au apariții publice", a precizat Dragnea, care a participat la o ședință a conducerii ALDE„

Totodată, el a mai precizat că există o discuție care trebuie să fie încheiată săptămâna viitoare, referitoare la responsabilitățile care vor trebui alocate secretarilor de stat.

„Vom avea analize serioase asupra responsabilităților care au fost alocate fiecărui secretar de stat. Va fi o discuție cinstită și așezată funcție de dorințele și capacitățile fiecăruia, o discuție pe care o vom avea cu miniștrii. De asemenea dacă vor apărea probleme la nivel local, deocamdată nu sunt. Am stabilit un sistem de comunicare și de intervenție în așa fel încât aceste probleme să se regleze pe fond. Nu există tensiuni în coaliție. (…) Relația dintre mine și Călin Popescu-Tăriceanu este una foarte solidă, foarte sinceră și foarte puternică și pe această relație se bazează și relațiile din coaliție și susținerea majorității parlamentului", a mai spus liderul PSD.

La începutul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, Liviu Dragnea a anunțat o serie de priorități ale social-democraților.

Legea referendumului se află printre prioritățile legislative ale parlamentarilor social-democrați, care s-au reunit anterior CExN al PSD, tot la Mamaia.

„Legea referendumului, cu precizarea că săptămâna viitoare va trebui sa fie avizată în comisie și adoptat raportul pentru ca la votul final următor să o adoptăm. Este o lege pe care trebuie sa o adoptăm repede, ea fiind necesară pentru a intra la vot final în Senat legea de modificare a Constituției cu privire la definirea familiei. Știți că avem un angajament in acest sens, intenția noastră este ca în această toamnă să ajungem că organizăm referendumul de modificare a Constituției pe tema familiei", a declarat Dragnea.

Priorități legislative pentru noua sesiune parlamentară sunt, totodată, Legea parteneriatului public privat, Legea prevenției, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, Legile Justiției, Legea pensiilor, Legea energiei electrice și a gazelor naturale.

De asemenea, social-democrații acordă o mare importanță legii privind vânzarea terenurilor agricole și silvice. „Proiectul de lege este aproape gata, este dat la niște specialiști să-l aibă o ultimă analiză după care o să-l discutăm în partid foarte rapid. Ne interesează să creștem șansele cetățenilor români de a cumpăra terenurile românești. Nu putem să stăm indiferenți la ceea ce se întâmplă în România cu terenurile noastre care sunt cumpărate de către străini", a argumentat liderul PSD.

 

Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă