16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechUSL trăiește! Ieri în Timișoara, azi în toată țara. Cum s-au aliat...

USL trăiește! Ieri în Timișoara, azi în toată țara. Cum s-au aliat PNL și PSD în Camera Deputaților împotriva PMP și USR

O inițiativă legislativă a PMP privind reducerea numărului de parlamentari la 300, așa cum au votat românii la referendumul din 2009, a fost votată de reprezentanții USR, dar respinsă de o majoritate formată ad-hoc între PSD și PNL, foști aliați în USL.

„Reșaparea” Uniunii Social Liberale a fost denunțată de liderul deputaților PMP, Eugen Tomac, care a declarat marți că în Parlament "s-a format o majoritate care doar mimează interesul față de cetățeni". Tomac a catalogat votul de respingere al proiectului drept "o lovitură data democrației și o palmă dată poporului român".

"Am asistat astăzi în Parlament la o lovitură teribilă dată democrației de către partidele surde și complet străine de interesele românilor. Din 2009 până în prezent, am luptat pentru a pune în aplicare decizia referendumului privind reducerea numărului de parlamentari la 300. PMP a propus o inițiativă legislativă în Parlament prin care am cerut că numărul de parlamentari să fie redus la 300. Constatăm astăzi că atât PSD cât și PNL au votat împotriva acestei inițiative. Regretăm că doar două partide au înțeles mesajul pe care l-au transmis românii. Cei peste 9.500.000 de români care au ieșit la referendumul din 2009 și au votat pentru reducerea numărului de parlamentari. Este regretabil că s-a creat în Parlament o majoritate care doar mimează interesul față de cetățeni, într-o perioadă în care observăm că există din ce în ce mai multă tensiune în societate.", a declarat Eugen Tomac.

Deputatul s-a întrebat retoric de ce se mai organizează încă un referendum, în condițiile în care PNL și PSD au repins proiectul de lege privind reducerea numărului de parlamentari la 300, în acord cu rezultatele referendumului din 2009. 

"Avem nevoie de un Parlament eficient, iar ceea ce s-a întâmplat astăzi (marți – n.red.) este o lovitură dată democrației și o palmă dată poporului român. Este inadmisibil acest lucru, îl condamnăm cu toată fermitatea și vom lupta cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a duce mai departe acest mesaj. Cred că de aici trebuie să plecăm când discutăm despre respectul față de cetățeni. Suntem consternați de modul în care au tratat toate partidele din Parlament, cu excepția colegilor din USR, care au susținut demersul nostru. ", a declarat Tomac. O concluzie mult mai concisă a tras deputatul PMP Robert Turcescu: "S-a recreat o majoritate USL". 

Precedentul de la Timișoara

Nu este pentru prima oară în ultima perioadă când lideri ai PNL laudă inițiative ale PSD. Un alt derapaj grav a avut loc pe 29 decembrie 2016, imediat după ce Liviu Dragnea l-a nominalizat pe Sorin Grindeanu pentru postul de prim ministru.

Atunci, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, care era și șeful organizației județene Timiș a PNL,  a salutat nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru funcția de premier, precizând că în perioada în care social-democratul a lucrat în administrația locală și județeană a avut o colaborare bună cu el.

”Ca timișorean, nu pot decât să salut nominalizarea domnului Sorin Grindeanu pentru funcția de prim-ministru al României. L-am avut viceprimar pe Sorin Grindeanu în 2012 și am avut o bună colaborare, așa cum am avut de altfel și în 2016, după ce dânsul a devenit președinte al Consiliului Județean Timiș. Sunt premise foarte bune, așadar, pentru o bună colaborare și în noile circumstanțe, în interesul Timișoarei și al județului Timiș. Îi urez mult succes domnului Sorin Grindeanu, ca prim-ministru, pentru binele României, pentru binele Timișoarei”, a declarat primarul.

Tot atunci, un  alt liberal din Timiș s-a grăbit să-l laude pe Grindeanu. Deputatul Ben-Oni Ardelean a declarat la Antena 3 că salută propunerea PSD ca Sorin Grindeanu să fie premierul României. „Dincolo de orice altceva, în 2012, când eram pe USL, Sorin Grindeanu și cu mine am făcut o echipă. A fost deputat, eu eram senator pe același colegiu. Așadar, nu pot decât să nu am decât cuvinte de apreciere la persoana lui ca om. Am rămas prieteni, trebuie să specific lucrul acesta și nu pot să trec peste. De cealaltă parte, cred că este și o revenire a PSD la o normalitate. De aceea, cred că trebuie să fim și noi foarte normali în astfel de moment, să salutăm o propunere decentă, bună, în care PSD-ul se identifică cu astfel de propunere”, a mai spus Ben-Oni Ardelean.

Cele mai citite

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede prelungirea limitării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă