UPDATE Kelemen Hunor, despre Codul Fiscal: Trebuie să fim prudenţi, în condiţiile economice date
UPDATE Cum vede Dragnea aplicarea ordonanţei privind majorarea salariilor pentru demnitari
UPDATE Alina Gorghiu, despre Codul Fiscal: Discuţia a stat sub zodia prudenţei. L-am informat pe Iohannis
Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE: „Mă bucur că am ajuns la consens pe Codul Fiscal. Trebuie să fim atenţi la ce se întâmplă în China, cu economia europeană de care suntem strâns legaţi, de aceea spun că am făcut un Cod Fiscal ultraliberal. Eu pledez pentru un proiect pentru ca România să devină a şaptea putere economică în Europa. Deficitele structurale negociate cu U.E trebuie rediscutate„.
UPDATE Dragnea, despre consultările pe Cod Fiscal: TVA de 20% din 2016 şi de 19% din 2017
UPDATE 12:09 Alina Gorghiu, copreşedintele PNL: Mă bucur că fără prezenţa domniei sale am reuşit să ne întelegem. E un prim pas. Nu vreau să arătăm că debordăm de optimism, dar premisele sunt bune pe termen lung, Aşteptăm să înceapă sesiunea parlementară pentru a decide ce facem cu moţiunea de cenzură.
UPDATE 12:05 Vasile Blaga, copreşedinte PNL: Am ajuns la un consens de TVA 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la 1 ianuarie 2017. Taxa pe stâlp va fi eliminată de la 1 ianurie 2017, la fel şi supraaciza pe carburanţi. Discuţiile au mers mai departe şi dacă spaţiul bugetar va permite este bine să reducem taxele pe muncă. Joia viitoare sper să fie votată noua variantă a Codului Fiscal. Proiectul de buget va fi prezenta în Parlament până în 15 noiembrie.
UPDATE 11:43 Liviu Dragnea, preşedinte interimar PSD: „A fost o discuţie bazată pe încredere, acest conses realizat astăzi a fost necesar pentru ca acest nou Cod Fiscal trebuie să arate predictibilitate în mediul economic, am urmărit să ne încadrăm sub un defict sub 2%. Codul Fiscal va fi pus în practică aşa cum a fost votat. TVA de 20% de la 1 ianurie 2016 şi apoi 19%, taxa pe stâlp va fi eliminată cu 1 ianuarie 2017, supraacciza la carburanţi va fi eliminată de la 1 ianuarie 2017. Am mai discutat despre legea Bugetului pe 2016, am hotărât ca bugetul să fie trimis în Parlament până la 15 noiembrie.Suntem foarte atenţi să stimulăm investiţiile, trebuie să ajustăm cheltuielile bugetare, nu am semnat niciun document, suntem oameni responsabili, nu este nevoie să semnăm niciun document„.
UPDATE De ce spune Gabriel Oprea că negocierile pe Codul Fiscal „se armonizează”
UPDATE 10:30 Gabrilel Oprea a plecat mai devreme de la consultări spunând că merge la o altă acţiune.
UPDATE 10:26 Gabriel Oprea, preşedinte UNPR: „V-am spus în premieră. Lucrurile se armonizează. Întâlnirea a fost una bună. Veţi avea o surpriză foarte plăcută la final.”
UPDATE 10:10 Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, NU participă la negocierile de azi.
UPDATE 10:07 Liderii partidelor politice au ajuns la Palatul Parlamentului şi au intrat în biroul lui Valeriu Zgonea, locul stabilit pentru negocieri. Sunt prezenti, Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, Gabriel Oprea, liderul UNPR, Calin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE, Daniel Constantin,copreşedinte ALDE, Vasile Blaga, copreşedinte PNL, Alina Gorghiu, copreşedinte PNL, şi Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.
***
Conducerile PSD, UNPR, ALDE, PNL şi UDMR se întâlnesc, joi, pentru a discuta ultimele negocieri pe Codul Fiscal, după ce sesiunea parlamentară extraordinară prevăzută pentru discutarea cererii de reexaminare a Codului, formulată de preşedintele Klaus Iohannis, a fost anulată la propunerea social-democraţilor, după o şedinţă a Coaliţiei.
Explicaţiile lui Dragnea pentru amânarea Codului Fiscal
Acordul tehnic ar fi trebuit să ducă la o decizie privind cererea de reexaminare a Codului Fiscal, în cadrul sesiunii parlamentare extraordinare. Însă, Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, a anuţat după şedinţa Coaliţiei că partidele doresc o întâlnire politică, la nivelul preşedinţilor de partide, pe tema cererii de reexaminare a Codului Fiscal făcută de preşedintele României, considerând că nu sunt suficiente consultările tehnice.
„Este important să avem întâlnirea joi, Codul Fiscal nu este o joacă, este una dintre cele mai importante legi. Noi am considerat în coaliţie, să ne luăm câteva zile să ne uităm pe cifre şi să luăm o decizie în cunoştinţă de cauză„, a mai explicat Dragnea, decizia de amânare a discutării Codului Fiscal în Parlament. Ca atare, sesiunea parlamentară extraordinară a fost anulată şi s-a decis ca modificarea Codului Fiscală să fie făcută în sesiunea normală care începe la 1 septembrie.
Ce reproşuri i-a adus Dragnea lui Teodorovici
Preşedintele interimar al PSD a declarat, luni, că ministrul Teodorovici a avut un singur mandat, acela de a asculta opiniile şi a furniza datele tehnice, arătând că aceasta a greşit dacă a anunţat că ar exista consens pe tema Codului Fiscal. „Domnul Teodorovici a avut un singur mandat de la mine, să asculte şi să furnizeze toate datele tehnice. A greşit dacă a anunţat la sfârşitul întâlnirii că s-a convenit ceva, pentru că decizia se ia la nivel politic. Nu cred că domnul Teodorovici şi-a asumat. Eu l-am rugat pe domnul Teodorovici, după ce l-am consutat pe Victor Ponta, că, în mod firesc, Ministerul Finnţelor să fie prezent la întâlnirea tehnică„, a declarat Liviu Dragnea, întrebat de faptul că Eugen Teodorvici a declarat, la finalul întâlnirii tehnice de săptâmâna trecută, că s-a convenit TVA de 20%.
Reacţia liderilor partidelor parlamentare
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declara că a răspuns favorabil solicitării liderului PSD Liviu Dragnea, adăugând că remarcă cu „satisfacţie” că, pentru prima dată, Coaliţia de guvernare se disociază de „heirupismul” lui Ponta. Ea a precizat că PNL va pune problema “uşor altfel”, la această întâlnire politică, şi anume că legi votate în unanimitate de Parlament, cum este cea privind pactul fiscal, nu au fost respectate prin prevederile noului Cod Fiscal şi va susţine că este important să se ajungă la o formulă care să ţină dincolo de alegerile de anul viitor. Gorghiu a susţinut că discuţia de joi va fi una „fluidă” şi că nu se va opune dacă va fi nevoie de consultarea BNR sau a Consiliului Fiscal.
Şi Gabriel Oprea, preşedintele UNPR, a apus că este normal ca după întâlnirea tehnică a reprezentanţilor partidelor să urmeze discuţii la nivelul liderilor, arătând că şi copreşedinţii PNL au susţinut acest lucru, în timp ce Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, susţinea că discuţiile politice pe marginea Codului Fiscal reprezintă o soluţie mai bună decât respingerea cererii de reexaminare în Parlament, deoarece PSD nu şi-a asumat politic înţelegerea tehnică, dar trebuie să vină şi cu argumente care să motiveze acest fapt.
Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE, a criticat cererea de reexaminare a Codului fiscal, considerând că este „o situaţie inedită din punct de vedere procedural„, întrucât „în mod normal solicitările preşedintelui trebuie să fie adresate Parlamentului cu indicarea articolelor din lege pe care preşedintele le consideră a fi necesare spre modificare, ceea ce nu este cazul”.
Ponta merge, joi, la Chişinău. La Bucureşti, liderii politicii discută Codul Fiscal
Premierul a declarat că nu va participa, joi, la noile discuţii privind Codul Fiscal, întrucât se va afla la Chişinău, unde se va întâlni cu omologul său moldovean, Valeriu Streleţ. „Pe 27 august îl aştept pe prim-ministrul Victor Ponta la Chişinău, zi în care Republica Moldova va sărbători 24 de ani de la proclamarea Independenţei„, a scris Streleţ pe Facebook.
Potrivit unui comunicat de presă al guvernului de la Chişinău, Ponta va fi însoțit de o delegație formată din miniștri și consilieri de stat. „Vizita delegației române va începe cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt și va continua la Complexul Memorial <<Maica îndurerată>>. Ulterior, prim-miniștrii Valeriu Streleț și Victor Ponta vor avea o întrevedere tête-à-tête, după care delegațiile se vor întruni într-un format lărgit„, se mai menţionează în comunicatul Guvernului de la Chişinău.