6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăTechVIDEO Split PSD, după 103 de zile cu Guvernul Tudose. Culisele ședinței...

VIDEO Split PSD, după 103 de zile cu Guvernul Tudose. Culisele ședinței în urma căreia Dragnea și Tudose au mimat împăcarea

Președintele PSD Liviu Dragnea a fost forțat de baronii Partidului Social Democrat să accepte remanierea dorită de premierul Mihai Tudose. Acesta refuză să pună umărul la salvarea liderului social democrat de justiție și intenționează să debarce o serie de miniștri apropiați de acesta, în frunte cu vicepremierul Sevil Shhaideh.

Prima rundă a bătăliei Liviu Dragnea-Mihai Tudose pare să fi fost câștigată de premier. Mihai Tudose, a anunțat, ieri, după o întâlnire informală cu Liviu Dragnea că a convenit cu liderul PSD asupra unei remanierii guvernamentale. Premierul a afirmat că a decis ce miniștri vor fi dați afară din Guvern, dar numele vor fi anunțate joi, după ședința Comitetului Executiv. Informația a fost confirmată și de Liviu Dragnea, aflat alături de premier, iar liderul PSD a pretins că întâlnirea ar fi fost ”bună și necesară”.  ”Vom discuta în CEx și eu cred că argumentele prezentate astăzi daca vor fi prezentate și în Cex nu vor fi probleme”, a completat Dragnea.

La ședința informală de marți, premierul Mihai Tudose i-a pus condiții președintelui PSD Liviu Dragnea. Acesta a amenințat că, dacă nu se va face remanierea, demisionează și va pleca cu tot guvernul, au afirmat surse din PSD. Scena împăcării a venit după ce baronii partidului, în frunte cu președintele executiv Niculae Bădălău,  au anunțat că sunt de acord cu remanierea cerută de șeful Guvernului.



Strategia lui Tudose

Premierul i-a prezentat lui Liviu Dragnea o listă cu miniștri care trebuie să plece din Guvern. Este vorba despre vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul pentru fonduri europene, Rovana Plumb, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, și ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Primii trei au probleme în jusitiție, iar Tudose este numulțumit de prestația lui Cuc. Și alți miniștri ar putea fi vizați de remaniere, dar cei patru reprezintă „varianta minimală”. Însă, chiar dacă în PSD balanța pare să încline în favoarea lui Tudose, cazul lui Viorel Ilie poate genera probleme. ALDE a anunțat că îl susține și a amenințat cu ieșirea de la guvernare dacă el va fi remaniat.

Relația dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose a ajuns în același punct în care era, acum trei luni de zile, cea dintre președintele PSD și fostul premier Sorin Grindeanu, debarcat prin moțiune de cenzură inițiată chiar de PSD.

Tensiunile dintre cei doi au escaladat după ce Tudose a evitat să trimită mai repede în Parlament pachetul de legi pe teme de Justiție și a refuzat să sesizeze Curtea Constituțională în dosarul ”Belina”, au afirmat surse din PSD. Ambele mișcări erau menite să rezolve problemele lui Liviu Dragnea, care se teme că procurorii ar putea ajunge la el în dosarul ”Belina”.

Spre deosebire de Sorin Grindeanu, premierul Tudose pare să își fi asigurat sprijinul baronilor din partid, percepuți drept apropiați de Liviu Dragnea. Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, la Guvern, cu preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, secretarul general al PSD, Marian Neacşu, vicepremierul Marcel Ciolacu şi liderul PSD Olt, Paul Stănescu, cei patru solicitându-i să nu demisioneze, potrivit unor surse PSD.

Baronii de distanțează de Dragnea

Mai mult, vicepremierul Marcel Ciolacu ar fi acceptat să îi ia locul lui Sevil Shhaideh la Ministerul Dezvoltării Regionale, dacă ea va fi remaniată de premier. În acest fel, Tudose vrea să preia controlul dirijării banilor în teritoriu. Tudose a pregătit, în acest fel, terenul pentru ședința conducerii PSD, convocată marți de Liviu Dragnea. De remarcat că Bădălău și Stănescu s-au abținut acum trei luni de zile la votul din CEX privind propunerea lui Tudose ca premier.

De altfel, în timpul reuniunii conducerii, Bădălău a ieșit cu mesaj public de susținere pentru Tudose, afirmând că remanierea cerută de premier va avea loc. ”Va exista o remaniere atât timp cât domnul Mihai Tudose spune că avem în anumite zone rămâneri în urmă şi asta se datorează miniştrilor. În Comitetul Executiv, dânsul va veni cu motivarea şi noi vom lua decizia propunând alte nume”, a afirmat Bădălău.

„Domnul premier este bărbat, este un om matur, înțelept, care știe foarte bine guvernarea unei țări și nu se joacă cu lucrul ăsta. (…) Amintiți-vă că am avut îndoieli la început, dar acum vă spun că este unul dintre premierii cei mai buni pe care i-a avut România”, a declarat Bădălău.  

Întâlnire Iohannis-Tudose

Înainte de ședința conducerii PSD de ieri, Tudose a avut  o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, cel căruia premierul îi trimite, potrivit Constituției, propunerile de remaniere. De altfel, Premierul a declarat că în cadrul discuţiilor pe care le-a avut cu preşedintele Klaus Iohannis l-a întrebat pe şeful statului dacă este dispus pentru a semna actele, precizare făcută în contextul declaraţiilor publice legate de remanieri.

Guvernul Mihai Tudose s-a instalat pe 29 iunie, iar conflictul dintre premier și liderul PSD a fost oficializat în seara de 9 octombrie, la 103 de zile după preluarea guvernării.

Prim-ministrul iese la atac

Cu o seară înainte, premierul Mihai Tudose a ieșit la atac, deranjat de un sondaj de opinie realizat de un sociolog de casă al PSD, din care reieșea că încrederea românilor în Guvern ar fi scăzut dramatic.  „Dacă nu ai mâncat nişte copii cruzi dimineaţă, nu ai cum să cazi în două săptămâni de la 48 la 20%. Mai mult, târgu-i mic, se află cine a comandat şi cum l-a comandat”, a comentat Tudose, la Antena 3.
Întrebat dacă a declarat că ia în calcul să-şi dea demisia, şeful Executivului a răspuns: „Da, am spus-o. Am spus-o foarte clar, am spus-o unui cerc de trei – maximum patru persoane. (…) Dacă lucrurile stau aşa de rău şi Guvernul s-a prăbuşit, păi hai să mergem acasă, că înseamnă că nu facem bine”.
În premieră, Mihai Tudose a recunoscut că lucrurile nu stau foarte bine în relaţia pe care o are cu Liviu Dragnea. „Nu aş putea spune că suntem într-un moment fericit al relaţiei dintre noi”, a spus Tudose.

Planurile șefului Guvernului

Alternativa la demisie este schimbarea unor miniștri, tocmai pe motiv că afectează imaginea Executivului. Vor fi remaniați cei trei miniștri cu probleme penale care creează „probleme de percepţie la nivelul opiniei publice şi, în unele situaţii, la nivelul Comisiei Europene”. Tudose nu a făcut nominalizări, dar probleme cu legea au vicepremierul Sevil Shhaideh (PSD), ministrul delegat pentru Fondurile Europene, Rovana Plumb (PSD) , şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie (ALDE). Shhaideh şi Plumb sunt însă susținute de Liviu Dragnea, ambele acuzate în dosarul Belina.

În plus, Shhaideh conduce Ministerul Dezvoltării, fiind cea care împarte fondurile pentru baronii locali.

Și alți membri ai Cabinetului ar putea fi schimbați.  „Sunt cel puţin încă doi miniştri pe care am să-i rog să părăsească Guvernul din cauza lipsei de performanță”, a spus el. Premierul nu a da nume dar printre cei care sunt pasibili de remaniere se numără  Alexandru Cuc, de la Transporturi, Florian Bodog, de la Sănătate sau Ilan Laufer, de la IMM-uri.



Lista neagră pregătită de Tudose

  • *Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării,  a fost pusă sub urmărire penală pentru abuz în serviciu de către DNA în dosarul  ”Insula Belina”, despre care procurorii susțin că ar fi trecut ilegal în administrarea CJ Teleorman și a fost închiriată ilegal unei firme private.
  • *Rovana Plumb, ministrul pentru fonduri europene, este și ea implicată în dosarul Belina.  Pentru urmărirea penală este necesară aprobarea deputaților, iar PSD tergiversează procedura.
  • *Viorel Ilie (ALDE), ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, este implicat într-un dosar care vizează măsluirea unor concursuri pentru angajări în minister. Senatul a respins cererea de urmărire penală.  
  • *Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, a fost criticat de premier pentru eșecul proiectelor de infrastructură.
  • *Florian Bodog, ministrul Sănătății,  este implicat într-un scandal de plagiat, iar după ce a gestionat prost criza vaccinurilor.
  •  *Ilan Laufer, ministrul pentru IMM-uri, este şi el pe lista neagră a premierului, din motive de „inactivitate guvernamentală”.
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...
Ultima oră
Pe aceeași temă