Unul dintre iniţiatorii proiectului de modificare a Codului de Procedură Penală în sensul în care arestarea pentru fapte de corupţie ar deveni aproape imposibilă este cercetat de DNA într-un dosar penal. Potrivit procurorilor, senatorul de Suceava Ovidiu Donţu ar fi luat o mită de 20.000 de euro.
O adevărată cronică a corupției pe parcursul a 12 ani, pornită de la Consiliului Județean Suceava, actorul principal fiind președintele CJ Ioan Cătălin Nechifor (PSD). În șirul evenimentelor infracționale descrise de procurorii DNA apar, între alții, senatorul Ovidiu Donțu (suspectat de luare de mită) și Monica Gubernat, membră a Consiliului Național al Audiovizualului, la care s-ar fi făcut trafic de influență pentru un post local TV. Președintele CJ Suceava, ajutat de senatorul Donțu, ar fi sprijinit un simplu agent de vânzări să ocupe funcția publică de director adjunct, iar plata pentru susținere a fost de 20.000 de euro. Agentul era ruda unui important om de afaceri aflat în relații cu președintele CJ și senatorul Donțu, spun procurorii. Președintele CJ Suceava ar fi făcut trafic de influență la Gubernat pentru o televiziune locală.
Contracte din perioada 2003-2015
DNA central a făcut percheziții la sediul CJ Suceava, Direcția Județeană de drumuri și poduri (la două sedii), la Primăria Fălticeni, la SC Drumuri și Poduri SA – firma CJ Suceava. Vizată este și Primăria Rădăuți. Au fost verificate contracte de achiziții publice din perioada 2003-2015, ceea ce înseamnă că infracțiunile au continuat 12 ani. Formele continuate ale infracțiunilor nu sunt prescrise. Perioada lungă în care s-au petrecut faptele implică multe persoane. Vizați sunt președintele CJ Ioan Cătălin Nechifor (PSD) si primarul din Fălticeni, între alte persoane.
Cum a fost devalizată SC Drumuri și Poduri SA Suceava
Potrivit procurorilor, Ioan Cătălin Nechifor, preşedintele CJ Suceava a solicitat decontarea sumei de 137.527,95 lei pentru lucrările de modernizare a DJ 291 A, executate în luna aprilie 2013. Având în vedere faptul că lucrările nu puteau fi decontate de DJDP Suceava, întrucât porţiunea de drum se afla în administrarea Primăriei oraşului Siret, pentru a conferi o notă de legalitate acestui demers, președintele CJ Cătălin-Ioan NECHIFOR a emis mai multe hotărâri de consiliu care să prevadă predarea tronsonului de drum către administraţia judeţeană, în baza asocierii între cele două entităţi administrative.
În acest sens, în cadrul şedinţei CJ Suceava din data de 3 iunie 2013, numitul Cătălin-Ioan NECHIFOR a iniţiat un proiect de hotărâre privind asocierea judeţului Suceava cu oraşul Siret. În cadrul asocierii, Consiliul Local al oraşului Siret era obligat să întocmească proiectul tehnic pentru lucrările de plombare şi să contribuie cu suma de 100.000 lei din valoarea investiţiei, în timp ce CJ Suceava urma să aloce, prin intermediul DJDP Suceava, suma de 250.000 lei pentru reabilitarea tronsonului de drum. Pentru a evita iniţierea unei proceduri de licitaţie, execuţia lucrărilor a fost atribuită SC DRUMURI ŞI PODURI SA Suceava, în baza unui act adiţional la contractul aflat în derulare.
La data de 1 august 2013, președintele CJ Cătălin-Ioan NECHIFOR a stabilit ca numitul llie Lahman, administratorul SC CON BUCOVINA SA Suceava, să plătească suma de 300.000 lei, deşi cuantumul real al sumei datorate era de 120.000 lei. Cele 300.000 de lei trebuiau plătite de către SC CON BUCOVINA SA Suceava firmei Drumuri şi Poduri SA Suceava (ce aparține CJ Suceava, aflată în procedura insolvenţei. Banii au ajuns la administratorul judiciar Ovidiu CĂLIN, administratorul special al societății era numitul Eugen GIRIGAN, vizați și ei de către procurori.
Politicianul se disculpă
”Mi-ar fi plăcut să aflu de la procurori că numele meu e pomenit într-un dosar şi aş fi venit de îndată să clarific orice situaţie în legătură cu aspectele cercetate de procurori. Am citit, însă, referiri la persoana mea într-un comunicat DNA”, a declarat ieri senatorul Donţu. El a mai precizat că nu are nici o legătură cu aspectele semnalate în documentele DNA.