Șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a afirmat, luni, la Parlament, că nu are afaceri în Brazilia și nici nu a transferat bani în această țară.
„Cu Brazilia. Nu am ascuns niciodată că am mers în această țară. Am avut îndrăzneala să merg și în alte țări. Nici asta nu am ascuns. N-am transferat bani în Brazilia și nici în altă țară. Nu am afaceri în Brazilia, și nici în altă țară (…) Nu am nicio acțiune la purtător. N-am nicio societate (…) Această ciorbă s-a reîncălzit că nu mai are niciun gust. Au fost anchete, au fost dosare, oameni audiați, anchetați. Nu am acțiuni la TelDrum. Nu sunt nici în fața, nici în spatele, nici în stânga, nici în dreapta acestei societăți”, a spus Liviu Dragnea jurnaliștilor, precizând că merge în Brazilia în calitate de turist.
În ceea ce privește dosarul deschis de DNA, în care procurorii anticorupție cercetează, in rem, „o parte din aspectele conținute în investigație”, încă din 2016, șeful PSD a răspuns: „Întrebați DNA-ul. Am înțeles că există o comunicare foarte bună cu presa”, a mai spus el.
„Rise Project“ a dezvăluit că, în 2011, fosta Direcţie Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) – ex-DIPI, actuală DGPI – a întocmit un raport secret despre activitatea infracțională din județul Teleorman a grupării conduse de Liviu Dragnea prin intermediul firmei TelDrum: afaceri cu bani publici, licitații trucate, lucrări fictive de infrastructură, persoane care controlează în realitate TelDrum, finanțări ilegale ale campaniilor PSD, harta relațională și de influență a grupării etc.
„Ca răspuns la solicitări primite de la reprezentanți ai mass media determinate de publicarea unei investigații jurnalistice, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele. O parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (față de fapte) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției. După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se precizează într-un comunicat de presă.
Și duminică, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la postul de televiziune România TV, că „nu are bani în Brazilia".
„Nu am bani în Brazilia. Nu am transferat bani în Brazilia. Sunt nişte hârtii fără număr de înregistrare, fără nimic. Acest document era fluturat de un individ Niţulescu din 2012. Spunea că e de la DGIPI sau de la Poliţie. Nu există nicio asumare a DGIPI. E o înşiruire de minciuni acolo. În ceea ce priveşte comunicatul DNA, acolo nu apare numele meu. Presa liberă a sistemului a spus că acest comunicat e după ce a apărut această anchetă", a spus Dragnea la RTV.
Șeful PSD, Liviu Dragnea, ar fi mers în Brazilia, de mai multe ori, alături de reprezentanți ai companiei TelDrum, de patronul sinucigaș al Regiotrans, dar și de proaspăt angajata secretară de la minister, scrie Rise Project, care a publicat o anchetă semnată împreună cu reporterii unei televiziuni din Brazilia. Astfel, jurnaliștii Rise Project ar fi obținut indicativele zborurilor care i-au adus în Fortaleza, numerele pașapoartelor folosite, precum și datele și orele exacte când au trecut prin punctele de frontieră Dragnea și apropiații șefului PSD.
Jurnaliştii de la Rise Project au publicat, joi, un document, despre care susţin că este clasificat, atribuit DGIPI, numit „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman”. În documentul prezentat se precizează că, la nivelul IPJ Teleorman, se deţin o serie de informaţii referitoare la „preşedintele CJ care şi-a format o reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”.
În urma verificărilor s-ar fi descoperit că ar fi fost deţinător majoritar al acţiunilor la purtător ale companiei Tel Drum. Societatea, se precizează în act, în perioada 2000-2010, ar fi obţinut, „prin licitaţii trucate majoritatea fondurilor guvernamentale existente la nivelul CJ Teleorman”. Conform documentului citat, cumpărarea firmei de către Liviu Dragnea s-a făcut în condiţii frauduloase.