3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăTechȘefa PNL, Raluca Turcan, vrea depunerea unei moțiuni de cenzură. USR și-a...

Șefa PNL, Raluca Turcan, vrea depunerea unei moțiuni de cenzură. USR și-a anunțat sprijinul

Șefa interimară a PNL, Raluca Turcan, a anunțat că liberalii vor avea, săptămâna viitoare, întâlniri cu grupurile parlamentare, ca să obțină sprijin pentru depunerea unei moțiuni de cenzură. Liderul USR, Nicușor Dan, a anunțat deja că va semna moţiunea de cenzură a PNL, dacă aceasta va fi iniţiată, notează Mediafax

”Majoritatea PSD-ALDE a declarat război cetăţenilor cinstiţi din România. (…) Cele doua ordonanţe nu sunt despre lipsa capacităţii administrative de a rezolva problema din inchisori. Cinci cazărmi daca ar fi transformate in facilitati moderne de detenţie, situaţia ar fi mult îmbunătăţită. Daca s-ar fi dorit lucrul acesta s-ar fi facut!”, a explicat Turcan demersul liberalilor.

Ea a precizat că PNL a lansat deja USR invitaţia de a susţine moţiunea de cenzură, în cazul în care aceasta va fi iniţiată, iar săptămâna viitoare vor urma întâlniri şi cu alte partide parlamentare pe acestă temă.


Citește și: Românii protestează din nou, duminică, față de legea grațierii și amnistiei. La București se va porni în marș spre sediul Guvernului


”Gândul meu se îndreaptă spre orice persoană de bun simţ din această ţară, spre orice persoană care susţine fundamentele democratice ale României. Aşadar, dacă vor veni colegi din PMP, din PSD, de oriunde, în Parlament, sau în societatea civilă, noi vom face front comun şi vom apăra o cauză comună. Depunerea unei moţiuni de cenzură este realistă, pentru că am avea numărul de semnături necesare dacă ar veni alături de noi colegii de la USR. Să treacă o moţiune de cenzură este mai complicat , însă, în acelaşi timp, eu cred că în România există foarte mulţi cetăţeni de bună credinţă, fie ei politicieni aflaţi chiar în alte partide”, a fost apelul său.

Liderul USR, Nicuşor Dan, a anunţat deja că va semna moţiunea de cenzură a PNL, dacă aceasta va fi iniţiată.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor (465), liberalii având doar 99 de aleşi.

La distribuirea mandatelor pentru Camera Deputaţilor, PSD a primit 154 de mandate, UDMR-21, ALDE- 20, iar PNL-69, USR- 30, PMP-18. Un număr de 17 mandate au fost atribuite minorităţilor. La distribuirea mandatelor pentru Senat, PSD a primit 67 de mandate, ALDE-9, UDMR-9, iar PNL- 30, USR-13, PMP-8.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114 din Constituţia României.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă