18.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăTechBREAKING NEWS. PSD i-a retras sprijinul lui Sorin Grindeanu. Premierul demisionează doar...

BREAKING NEWS. PSD i-a retras sprijinul lui Sorin Grindeanu. Premierul demisionează doar la pachet cu Dragnea și dacă Iohannis va numi premier PSD. Dragnea: Dacă Grindeanu mai rămânea premier, programul de guvernare nu ar mai fi fost implementat. Toți miniștrii PSD și-au depus demisiile. VIDEO

UPDATE 23.10: Sorin Grindeanu: ”Le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut. Forța acestui partid stă în membrii săi. Sunt membru PSD de 21 de ani. Mi s-a propus șefia mai multor instituii ale statului doar ca sa imi dau demisia sau ca să fac parte din viitorul Guvern. NU îmi dau demisia și vă spun și de ce: Am obligația să mă comport responsabil față de România șli față de partidul din care fac parte. E Guvernul României, nu Guvernul CEx-ului. Imi voi da demisia cand președintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. Eu cred că e normal față de acele sute de mii de oameni ca lucrul asta să se intample”. 

 

22.25: VIDEO. LIVE TEXT. Liviu Dragnea: Mai mulți colegi nu au luat în serios programul de guvernare. Premierul nu a mai așteptat votul în CEx. Sorin Grindeanu a spus că își dă demisia cu unele condiții

Liviu Dragnea a mai spus și că programul de guvernare nu ar mai fi fost implementat dacă Sorin Grindeanu ar fi rămas premier, dar și că speră că actualul premier va demisiona. Pe de altă parte, șeful PSD a anunțat că orice membru PSD care va intra într-un Guvern care nu are sprijinul Partidului Social-Democrat își pierde calitatea de membru al formațiunii. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au mai spus că sunt pregătiți pentru numirea unui nou premier. 

21.43: PSD a retras sprijinul politic pentru Guvernul Grindeanu, însă, în această etapă, nu s-a discutat despre soarta premierului în partid. Votul în Comitetul Executiv a fost în unanimitate, cu 68 de voturi pentru. De remarcat că în ședința Comitetului Executiv se află și miniștrii Cabinetului, iar votul acestora dat împotriva lui Grindeanu reprezintă un semnal foarte clar că sunt dispuși să-și dea demisiile.Acest gest politic este o invitație din partea conducerii PSD pentru ca Sorin Grindeanu să își dea demisia din funcția de premier

UPDATE 21.40: Peste 50 de persoane se află în fața Guvernului, scandând: "PSD, ciuma roșie".

UPDATE 21.40: Ședința ALDE s-a încheiat. Călin Popescu Tăriceanu a plecat spre ședința coaliției. "Vă răspund cu mare plăcere când ieșim la declarații", a declarat șeful Senatului.

UPDATE 21.00: Premierul Sorin Grindeanu le-a spus liderilor PSD că este dispus să demsioneze, însă cu două condiții. Prima să existe garanții că președintele Klaus Iohannis va numi un premier tot de la PSD și a doua să demisioneze și Liviu Dragnea din fruntea PSD, pentru că Dragnea a fost cel care a propus echipa de miniștri. Practic, ambele condiții sunt imposibil de îndeplinit – nu există nicio garanție că Iohannis va numi un premier PSD, iar Dragnea nu este dispus să părăsească postul de președinte PSD.

UPDATE 20.50: Premierul Sorin Grindeanu a ieşit din sala unde s-a ţinut şedinţa CEx. Acesta a promis că va face declaraţii la Guvern.

UPDATE 20.30: Sorin Grindeanu a mai spus, în ședința Comitetului Executiv, că din cele 97 de măsuri pe care Guvernul său trebuia să le adopte în cele șase luni de guvernare, doar nouă au rămas neîndeplinite. 

Descărcați raportul atașat articolului. 



20.25: Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, i-ar fi sugerat lui Sorin Grindeanu să-și dea demisia, ca să ”se termine scandalul cât mai repede”. 

”Trebuie să se termine scandalul ăsta cât mai repede. Spunea Sorin că ne-a căutat prin Ministere, dar vă reamintesc și că am discutat faptul că unii se duc și vorbesc pe la colțuri despre programul de guvernare. Sunt șocată de declarațiile dumneavoastră din cursul zilei, că dacă PSD nu vă vrea mai sunt și alții (partide politice n.r). Cred că trebuie să fie clar că nu ne putem agăța de scaun. Partidul ne numește, el ne retrage. Pentru că vă respect atât de mult, aș vrea să nu vă văd în rolul lui Zgonea”, i-ar fi spus Olguța Vasilescu lui Soriun Grindeanu, conform stiripesurse.ro.

20.15: În faţa Palatului Parlamentului, mai multe persoane au afişat pancarte cu mesajul "Sorinele #rezistă". Citeşte mai multe aici.

20.10: Sorin Grindeanu ar fi susţinut, la şedinţa CExN, că ”în 20 de ani nu a mai fost o campanie atât de agresivă cum am avut în ultima lună din partea unor colegi”, susţin surse News.ro.

UPDATE 20.00: Directorul IPP, Adrian Moraru, a declarat, în emisiunea jurnalistului Sabin Orcan, că Grindeanu nu mai are nicio şansă să rămână nicăieri, nici premier şi nici în partid. Citeşte mai multe aici.

UPDATE 19.45: La finalul alocuțiunii de la ședința CEx, Sorin Grindeanu a reiterat că NU va demisiona din funcția de prim-ministru. 

”A fost OUG 13 şi nu aţi făcut nimic, eraţi aceiaşi în CEx. L-am trezit pe Klaus Iohannis cu ordonanţa de urgenţă. Acum îi daţi Guvernul. De ce?”, ar fi spus Sorin Grindeanu.

În luna ianuarie, România liberă a scris că Sorin Grindeanu se află într-o perioadă de probă, până în vară. 



19.15: Premierul Sorin Grindeanu le-a spus social-democraţilor, în şedinţa CExN, că "l-au trezit" pe preşedintele Iohannis cu OUG 13 şi că nu înţelege de ce vor să îi dea Guvernul preşedintelui, făcând aluzie la faptul că, dacă Grindeanu demisionează, şeful statului trebuie să numească un nou premier. 



UPDATE 19.00: În cadrul şedinţei CExN, premierul Sorin Grindeanu le-ar fi spus liderilor PSD că ”nu mă lipesc de scaun”.

UPDATE 18.42: Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că ALDE a retras sprijinul pentru Guvernul Grindeanu. ”Am prezentat colegilor mei două documente. Unul de analiză de cum s-a îndeplinit programul de guvernare și unul de sinteză. Din peste 390 de măsuri, 260 nu au fost implementate, abordate. Cantitativ nu stăm bine. Proiecte importante nu au fost demarate.

Am trecut prin Parlament legea salarizării unitare, dar trebuia corelată cu alte măsuri. În paralel cu mărirea de salarii trebuia şi creşterea calităţilor serviciilor publice. Acest document de sinteză are 16 pagini de analiză. Eu am prezentat aceste documente colegilor şi am votat retragerea sprijinului politic pentru Guvernul lui Sorin Grindeanu. Colegii mei sunt cu demisiile la purtător, dar mi le-au arătat mie. Sunt solidari cu Biroul Politic. Aşteptăm şi decizia lor. Vom vedea soluţia pentru ieşirea din criză.

E posibil să îi trimitem şi o scrisoare lui Klaus Iohannis. Nu putem discuta ce face preşedintele Klaus Iohannis. Aceeaşi configuraţie politică poate determina şi un guvern viitor.”, a spus Călin Popescu Tăriceanu

​UPDATE 18.27: Raportul privind implementarea măsurilor din programul de guvernare a fost realizat de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov. Vâlcov, fost ministru de Finanțe, condamnat penal pentru fapte de corupție, a prezentat concluziile în ședința Comitetului Executiv. 

18.15: Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu și ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, nu ar fi demisionat, conform surselor RL. 

Ionuț Vulpescu este membru PSD, în vreme ce Jianu doar a fost susținut de PSD.

Nici ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, nu şi-ar fi dat demisia.

Nici ministrul Apărării, Gabriel Leș, nici ministrul Justiției, Tudorel Toader (care nu este membru PSD), și nici ministrul pentru Mediul  de Afaceri, Alexandru Petrescu, nu și-ar fi depus demisiile, potrivit unor surse HotNews.ro. 

17.30: Ședința conducerii PSD a fost suspendată pentru o întâlnire între patru ochi între Dragnea și Grindeanu.

Juridic, premierul nu este obligat să demisioneze nici dacă PSD îi retrage sprijinul politic, nici dacă este exclus din PSD, nici dacă toți membrii cabinetului demisionează. Dacă Grindeanu nu demisionează, singura soluție ar fi depunerea unei moțiuni de cenzură de către PSD.

Înainte de reuniunea PSD, Sorin Grindeanu a evitat să facă declarații. În schimb, Liviu Dragnea a afișat un zâmbet larg, venind pe culoarele Parlamentului flancat de Marian Oprișan, care a dorit să contracareze zvonurile potrivit cărora l-ar susține pe Grindeanu. Dragnea a fluturat în fața ziariștilor un raport privind guvernarea, care nu a fost făcut public oficial, dar a fost lansat neoficial, iar Dragnea a confirmat ulterior „dezastrul”. Concluzia comisiei condusă de Dragnea a fost, firește, sumbră pentru premier: din totalul măsurilor care trebuiau adoptate până la această dată, 50 de măsuri sunt îndeplinite (13%), 107 măsuri sunt realizate parţial (27%) şi 236 de măsuri sunt neîndeplinite (60%). Însă, multe dintre măsurile considerate neindeplinite au de fapt ca termen de implementare începutul anului viitor (2018). Un exemplu este reducerea TVA de la 20% la 18%, care este trecută la nerealizări deși avea termen 1 ianuarie 2018.

17.16: Conducerea ALDE a convocat o ședință de evaluare a celor miniștrilor săi din Cabinetul Grindeanu, după ce toți miniștrii social-democrați și-au anunțat demisia, potrivit Digi24.

În Executivul Grindeanu sunt trei miniștri ALDE.

17.05: „Așa cum am vorbit după alegeri, am zis că vom evalua periodic stadiul programului de guvernare. S-a ajuns la o tensiune în presă, de parcă am fi făcut-o prima oară. Trebuie să nu uităm că noi am avut un program de guvernare. Nu este un program simplu, ușor de implementat, dar dacă nu se pune în aplicare, orizontul de așteptare pentru Guvern se prăbușește. Sper ca toți membrii PSD să creadă în programul de guvernare. Nu este o evaluare împotriva cuiva, niciun Comitet Executiv care să genereze execuții publice. Am spus de la bun început că voi face public raportul. Românii au nevoie să știe, să înțeleagă ce este nevoie să se facă, pentru ca programul de guvernare să fie îndeplinit”, ar fi spus Liviu Dragnea, la începutul ședinței, conform unor surse participante la ședință, citate de ȘtiripeSurse.

16.50:Toți miniștrii PSD au demisionat, dar premierul Sorin Grindeanu nu a demisionat. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu a fost prezent la CEx, întrucât nu este membru de partid, potrivit surselor RL.

Sursele citate precizează că 21 de miniștri PSD au renunțat la funcție, la cererea conducerii. Demisiile vor fi activate doar după votul liderilor PSD din Comitetul Executiv al partidului.

16.45: Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că raportul de evaluare a miniștrilor social-democrați are și părți bune, și părți mai puțin bune și este făcut la modul colectiv cu colegii din teritoriu.

„Cred că o oră durează raportul de evaluare, pentru că și colegii noștri din teritoriu au avut puncte de vedere, e făcut la modul colectiv raportul acesta. În maximum două ore cred că venim cu un punct de vedere oficial din partea partidului", a declarat Ștefănescu, înaintea Comitetului Executiv Național al partidului.

El a adăugat că social-democrații vor merge cu programul de guvernare până la capăt. „Aveți încredere în noi că mergem cu programul până la capăt și ceea ce am promis românilor, asta vom face. Dacă este necesar să producem vreo schimbare de astăzi, o să o facem chiar astăzi. Să nu anticipăm acum (ce se va întâmpla cu Guvernul — n.r.), lăsați colegii noștri să voteze. Vă reamintim un lucru foarte important: noi, în campanie, nu am pronunțat nume de prim-miniștri, de miniștri și nu am câștigat alegerile folosind niște nume. Am câștigat alegerile pe acest program de guvernare și românii au avut încredere că ceea ce promitem chiar facem. Nu putem să ne batem joc nici de votul oamenilor și trebuie să rezolvăm ceea ce am promis, de la această premisă plecăm", a menționat el, întrebat dacă programul de guvernare merge mai departe cu premierul Sorin Grindeanu.

16.25: PSD Iași a anunțat că îl susține pe premierul Sorin Grindeanu: ”Pentru a performa și a obține rezultate, Guvernul trebuie sprijinit politic, în special de către conducerea partidului și parlamentarii PSD. PSD trebuie să evite conflictele interne și disputele publice pe marginea guvernării”. 

Și organizațiile din Timiș și Caraș-Severin și-au anunțat sprijinul pentru premierul Grindeanu. 

16.15: Raportul care va fi discutat în ședinta CEx a PSD arată că 60 la sută dintre măsurile cuprinse în programul de guvernare nu au fost îndeplinite (adică 236 de măsuri), , 27 la sută dintre măsuri au fost realizate parțial (adică 107 măsuri) și 13 la sută au fost îndeplinite (50 de măsuri). 

Printre măsurile neîndeplinite se numără:  adoptarea unui cod economic, reducerea TVA la 18 la sută, eliminarea taxelor, pentru a rămâne numai 50  de taxe, îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru angajații statului, credite fără dobândă pentru tineri, majorarea drastică a amenzilor aplicate pentru munca la negru.

16.10: Șeful PSD a făcut noi declarații, înainte ca ședința Comitetului Executiv al PSD să înceapă.

„Așa cum bănuiesc că știți, avem un CEx, unde se va analiza un raport de evaluare care s-a realizat o perioadă. Nu este un CEx făcut pentru cineva sau împotriva cuiva. Deciziile se vor lua democratic și vor fi făcute publice. Le-am spus colegilor mei că raportul va fi făcut public. Îmi asum asta, pentru că nu trebuie să guvernăm pe ascuns. Guvernăm pentru oameni, vrem o guvernare transparentă. Toată lumea trebuie să știe întârzierile de astăzi, apoi trebuie să le recuperăm”, a spus Liviu Dragnea.

Întrebat dacă 60% din măsurile din programul de guvernare nu au fost respectate și dacă premierul ar trebui să demisioneze, Dragnea a spus: „CEx trebuie să decidă (n.r – dacă Sorin Gridneanu mai poate conduce Guvernul). Asa e situația. Nu mi-a fost ușor să discut public despre acest lucru, dar nu este Guvernul nostru”, a mai spus șeful PSD.

„Eu n-am cerut demisia nimănui, nici a premierului, nici a miniștrilor. Dar demisiile în alb spun ceva. Să vedem la ce decizie ajungem. Avem obligația să facem această analiză. Vă promit că după CEx ne vedem din nou și vă explic”, a mai spus el.


16.00: „Nu sunt certat cu premierul. Avem țara la mijloc”, a spus Liviu Dragnea, întrebat dacă s-a certat cu premierul.
În ceea ce privește o posibilă demisie, șeful PSD a spus: „N-am cerut și nu îi cer”, potrivit Digi24.

„Eu n-am cerut și nu cer demisiile la nimeni”, a spus șeful PSD.

„De ce trebuie să discutăm neapărat despre asta (n.r – demsia lui Grindeanu). Rezultatele trebuie să le discutăm în CEx”, a spus Dragnea.

„Coaliția funcționează”, a mai spus liderul PSD, în fața jurnaliștilor.

Premierul Grindeanu a spus că „nu dă declarații”.

15.55: Niciunul dintre miniștrii Guvernului Sorin Grindeanu nu și-a depus oficial demisia la Secretariatul General al Guvernului sau la Cabinetul premierului până miercuri în jurul orei 15.20.

„Până la momentul trimiterii acestui răspuns nu a fost înregistrată la Cabinetul prim-ministrului și nici la SGG demisia niciunui membru al Guvernului", se arată într-un răspuns al Biroului de presă al Executivului la o solicitare Agerpres.

15.36: Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a precizat, miercuri, că dacă partidul îi va cere demisia, el și-o va da, „fără nicio problemă”.

„Da, fără niciun fel de problemă”, a răspuns Tudose. 

14.55: Miniștrii PSD au început să ajungă la întâlnirea cu Livu Dragnea. Primul sosit a fost ministrul Agriculturii, Petre Daea, cu 35 de minute mai devreme decât ora stabilită. 

La întâlnire au mai ajuns și Carmen Dan (Interne), Ana Birchall (Afaceri Europene) și Pavel Năstase (Educație). Singurul care a făcut declarații a fost Năstase, care a spus că el nu-și mai amintește să fi completat vreo demisie in alb, dar va respecta decizia Comitetului.

14.35: Liviu Dragnea i-a convocat pe toți miniștrii PSD la sediul gupului PSD din Camera Deputaților. Aceștia ar urma să se întâlnească la ora 15.00, cu o oră înainte de Comitetul Executiv al PSD, în care se va discuta retragerea sprijinulu pentru Sorin Grindeanu. 

14.00: Premierul Sorin Grindeanu este amenințat cu excluderea din PSD în cadrul ședinței Comitetului Exectutiv programată de la ora 16.00, au declarat surse din partid. ​Anterior, Dragnea îi oferise postul de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a demisiona de la Guvern, dar Grindeanu a refuzat.

14.00: Premierul Sorin Grindeanu are întrevederi cu mai mulţi lideri judeţeni ai PSD, printre care Ionel Arsele (Neamţ) şi Ion Mocioalcă (Caraş Severin), dar şi cu secretarul general al partidului, Marian Neacşu, au declarat surse politice.

13.45: Premierul Sorin Grindeanu ar intenționa să ceară, miercuri, la Comitetul Executiv al PSD, organizarea unui congres extraordinar, la care să se decidă soarta sa și a Guvernului, potrivit unor surse din partid, citate de HotNews.ro. 

13.29: Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a declarat, miercuri, la Antena 3, că „nu este capăt de țară dacă anumiți miniștri sau întregul Guvern” vor fi demiși.

„Din punctul meu de vedere, lucrurile ar trebui să se desfășoare într-un cadru normal. Fiecare dintre miniștri a fost evaluat, fiecare știe ce s-a făcut, ce nu s-a făcut. Așa cum au fost numiți printr-un vot al CEX-ului, așa pot fi demiși. Nu este un capăt de țara dacă anumiți miniștri sau chiar întreg guvernul este demis.”, a spus Florin Iordache, la Antena 3.

Întrebat dacă există posibilitatea de a se ajunge la o moțiune de cenzură, întrucât premierul Grindeanu a afirmat că nu va demisiona, Florin Iordache a răspuns: „Ar fi culmea. dar atât timp cât constatăm în urmă evaluării că întreg guvernul nu și-a făcut treaba, formula firească ar fi demisia.”

„Nu credeți că principalul realizator al măsurilor care nu au fost îndeplinite sau al minusurilor care sunt în acest moment este premierul? Nu este premierul repsonsabil pe problemele anumitor miniștri? PSD a câștigat alegerile împreună cu ALDE avem o coaliție și ceea ce e foarte important înaintea unui nume este programul de guvernare dacă constatăm că are minusuri în punerea în aplicare a programului, cea mai bună soluție este remanierea”, a mai spus el.


 13.02: Victor Ponta a adresat o scrisoare deschisă Comitetul Executiv, care va decide soarta Guvernului Grindeanu: Nu îl lăsați pe Liviu Dragnea să greșească. Vă rog să îl convingeți să renunțe la orgoliul și nemuțumirile personale

Fostul premier al României, deputatul PSD Victor Ponta, a adresat, miercuri, o scrisoare deschisă Comitetului Executiv al partidului, în care solicită membrilor să „nu îl execute public” pe premierul Sorin Grindeanu, la mai puțin de șase luni de la alegeri.

 

12.24:Guvernul nu este al CEx PSD, este al României”, a declarat, miercuri, premierul Sorin Grindeanu, potrivit Mediafax.

Totodată, șeful Executivului a afirmat că nu are intenţia să pună PSD în situaţia de a pierde guvernarea, dar că nici nu intenţioneze să plece de la Palatul Victoria. Întrebat de jurnalişti dacă Liviu Dragnea i-a cerut demisia, premierul Grindeanu a spus că „doar voalat”, însă alţi lideri ai partidului i-au cerut-o direct. Grindeanu mai spune că se aşteaptă că unii miniştri din cabinet să plece dacă li se cere acest lucru.

11.56: Premierul Sorin Grindeanu s-a întors la Guvern, unde a discutat cu jurnaliștii. Potrivit Digi24, el le-ar fi spus că nu i s-a cerut „direct” demisia și că nu demisionează. Totodată, el ar mai fi afirmat că nu va face declarații la Parlament, ci va susține o conferință la Guvern, după decizia PSD.

10.37: Ministrul Justiției, Tudorel Toader: Nu este de competența mea să vorbesc despre evoluţiile guvernamentale. Liviu Dragnea este cel mai în măsură

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, miercuri, pentru Mediafax, că nu poate face evaluări ale evoluţiilor guvernamentale, cel mai în măsură să facă acest lucru fiind șeful PSD, Liviu Dragnea.


 

Premierul Sorin Grindeanu şi-a anulat, miercuri, participarea la reuniunea Consiliului naţional pentru pregătirea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, eveniment care are loc la Palatul Victoria începând cu ora 12.15, urmând să meargă doar la Comitetul Executiv Naţional al PSD care se va reuni de la ora 16.00, la Parlament.


Un șir de amenințări, urmate de promisiuni în vederea unei despărțiri „amiabile”. Așa poate fi caracterizată strategia lui Liviu Dragnea în raport cu premierul Sorin Grindeanu. Premierul a refuzat, însă, să demisioneze.

Liderul PSD, Liviu Dragnea,  a căutat, marți, soluții pentru debarcarea lui Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului, după ce premierul a evitat să-și dea demisia. Premierul i-a transmis lui Dragnea decizia de a nu demisiona atât într-o întâlnire avută ieri după-amiază care a urmat unei discuții similare care a avut loc luni seară. Ieri, Grindeanu i-a transmis lui Dragnea că nu va demisiona nici în cazul în care Comitetul Executiv al PSD, convocat pentru astăzi,  îi va retrage sprijinul politic.

Marți, Liviu Dragnea și-a convocat câțiva dintre fideli la cabinetul său de la Camera Deputaților printre care Lia Olguța Vasilescu, Mihai Fifor sau Niculae Bădălău. Dragnea le-a spus colegilor săi de partid că este hotărât să ceară retragerea sprijinului politic pentru premierul Grindeanu, în cadrul ședinței Comitetului Executiv Național de astăzi. La reuniunea din biroul lui Dragnea s-a discutat despre scenariul în care  unii dintre miniștrii Cabinetului vor demisiona din Guvern, pentru a forța demisia lui Sorin Grindeanu din postul de premier, afirmă surse din PSD. O soluție de compromis ar fi ca PSD să găsească o altă funcție pentru Grindeanu, pentru ca premierul să demisioneze mai ușor.  Cei care îl vor sprijini pe Liviu Dragnea vor primi funcții în noul Executiv, după debarcarea premierului Grindeanu. În cazul în care Grindeanu refuză să demisioneze, PSD va fi în situația de a depune o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern.

Variantele lui Dragnea

Luni seara,  Liviu Dragnea i-a cerut demisia premierului Sorin Grindeanu, în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu acesta şi cu membri din Executiv. Grindeanu a refuzat,  iar  Dragnea a ameninţat că îi retrage sprijinul politic. Dragnea i-ar fi reproşat lui Sorin Grindeanu întârzierile aplicării unor măsuri din programul de guvernare, printre care neimplementarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.
În cazul în care Grindeanu ar pierde postul de premier, prin demisie sau demitere, PSD ar urma să vină cu altă propunere. Printre numele vehiculate se numără Carmen Dan, ministrul de Interne, Viorica Dăncilă, europarlamentar, Gabriela Firea, primarul Capitalei sau Mihai Fifor, șeful senatorilor PSD. Carmen Dan, a declarat ieri că nu i s-a propus funcţia de premier, refuzând să precizeze dacă ar accepta postul. În schimb, Firea a anunțat că nu va accepta să preia postul de premier.

Dacă Grindeanu este debarcat de la Palatul Victoria, președintele Klaus Iohannis reintră în joc, de șeful statului depinzând nominalizarea viitorul premier. Șeful statului poate refuza propunerea înaintată de Liviu Dragnea, așa cum s-a întâmplat în iarnă cu Sevil Shhaideh. În absența unui compromis cu președintele Iohannis, Dragnea nu va avea garanții că șeful statului i-ar nominaliza premierul dorit.

Doar trei miniștri premianți

De altfel, Carmen Dan, al cărei nume a fost vehiculat pentru postul de premier,  se numără printre cei trei demnitari care au trecut evaluarea, pe baza raportului întocmit de comisia condusă de Liviu Dragnea, privind îndeplinirea programului de guvernare. Ceilalți doi sunt Lia Olguța Vasilescu (Muncă) și Petre Daea (Agricultură). Restul miniștrilor PSD nu au trecut testul lui Dragnea, pe motiv că nu au îndeplinit obiectivele din programul de guvernare, într-o măsură mai mare sau mai mică. Ei sunt pasibili de revocare, la pachet cu Grindeanu, în timp ce trei „premianți” au opțiunea de a-și da singuri demisiile. Miniștrii Guvernului Grindeanu afirmă că și-au depus demisiile în alb la formarea Executivului.

Cum se numește un nou premier

  • *Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
  • *Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
  • *Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă