Premierul Mihai Tudose nu vrea ca Guvernul să își asume legile justiției, iar liderii coaliției vor ca pachetul legislativ să fie preluat de parlamentarii PSD și ALDE. Pachetului îi vor fi aduse mai multe modificãri, inclusiv în ceea privește subiectul prezumției de nevinovãție.
Coaliţia de guvernare pregătește terenul pentru ca legile Justiţiei să fie modificate prin iniţiativă legislativă asumată de către parlamentarii PSD – ALDE şi să nu mai aştepte ca pachetul să fie asumat de Guvern şi abia apoi trimis Legislativului pentru dezbatere. Scenariul a fost confirmat de șeful senatorilor PSD, Șerban Nicolae. „E foarte posibil să fie asumat, există o comisie comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor care să analizeze asemenea proiecte, e foarte posibil să fie o iniţiativă parlamentară”, a explicat liderul senatorilor PSD.
Planul a fost pregătit de președinții celor două partide, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, care dețin și șefia Camerei Deputaților, respectiv a Senatului. Refuzul lui Mihai Tudose de a-și asuma pachetul legislativ, dar și lentoarea cu care s-a mișcat ministrul Justiției, Tudorel Toader, l-au determinat pe Liviu Dragnea să caute altă soluție. Depunerea rapidă a unei inițiative legislative este singura cale pentru ca modificările legilor Justiţiei să fie adoptate de Parlament până la finalul acestui an.
Prezumția de nevinovăție, scoasă la înaintare
Discuțiile de până acum de la vârful coaliției prefigurează și strategia pe care o vor folosi PSD și ALDE în dezbaterile parlamentare. Este posibil ca ei să preia, ca bază de discuție, textul pregătit de Ministerul Justiției dar să vină cu modificări substanțiale.
Șerban Nicolae, liderul grupului PSD și membru în Comisia juridică a Senatului susține că, în discuțiile din Legislativ, aleșii vor pune accent pe punerea în aplicare a unor directive europene. Este posibil, astfel, să fie repuse în discuție propunerile mai vechi ale senatorului Șerban Nicolae, potrivit cărora persoanele acuzate de corupție să scape de cătușe și de arest preventiv.
„În primul rând, se va discuta probabil de chestiunea legată de prezumția de nevinovăție, de acea directivă europeană uitată oarecum la noi de dragul spectacolului, de dragul unor interese pe care n-aș vrea să le analizez foarte mult acum, acea pasiune de a prezenta oamenii încătușați, de a da în detaliu acuzațiile ca și cum ar fi certitudini în privința unor fapte săvârșite și așa mai departe. În sfârșit, s-a lămurit toată lumea că în România este un mecanism destul de neeuropean și contraproductiv să tot prezinți oameni în cătușe, oameni acuzați de diverse fapte ca și cum ar fi certitudine săvârșirea lor și că trebuie să intrăm în rândul lumii, ca toată lumea”, a declarat liderul senatorilor PSD.
Discuția despre prezumția de nevinovăție survine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a arătat, săptămâna trecută, că aceasta funcționează în fața Justiției, dar nu și în politică.
Asigurările liderului PSD
Alte subiecte sensibile vizează procedura de numire a procurorilor șefi și situația Inspecției Judiciare. În varianta prezentată public, ministrul Justiției Tudorel Toader propunea eliminarea președintelui din procedura de numire a procurilor -șefi. Ministrul Justiției ar urma să facă propuneri către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care le poate respinge o singură dată. În plus, Inspecția Judiciară va fi subordonată Ministerului Justiției.
La nivel oficial, Dragnea a dat asigurări că prevederile vor fi retușate în dezbaterile din Legislativ, făcându-i o promisiune în acest sens ambasadorului SUA Hans Klemm. Liderul PSD a adăugat că nu este de acord cu ideea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a elimina Președintele din numirea procurorilor-șefi. ”Eu am spus de la început că nu am văzut argumentele care să mă facă pe mine, personal, să-mi schimb opinia, că trebuie să rămână şi preşedintele în acest circuit de numire, iar cu Inspecţia Judiciară, am spus-o şi eu, a spus-o şi premierul, a spus-o și ministrul justiţiei în ultima perioadă, trebuie să fie un organism independent, de sine stătător”, a mai declarat Dragnea.
Pe mâna cui intră proiectul
Rezolvarea practică a acestor teme sensibile va fi pe umerii parlamentarilor PSD specializați pe zona justiției. Recent, Parlamentul a înființat o Comisie specială pentru unificarea legislației în domeniul justiției. Comisia este condusă de Florin Iordache (PSD), cel care a redactat controversata ordonanță 13, în perioada în care era ministru al Justiției. Din comisie mai fac parte, printre alții, Eugen Nicolicea (PSD), autorul mai multor propuneri controversate pe zona justiției. De asemenea, printre reprezentanții PSD din comisie se mai numără Adrian Țuțuianu, cel care a pus Comisia SRI la dispoziția penalilor. ALDE este reprezentat de Steluța Cătăniciu, condamnată pentru incompatibilitate iar UDMR de Marton Arpad și el autorul mai multor inițiative menite știrbească puterile DNA sau ANI. Către comisia specială vor fi transmise toate actele normative cu incidență asupra Justiției, aflate în procedură parlamentară la comisiile permanente, în vederea interpretării și adoptării în corelare cu obiectivele comisiei.
CSM, aviz negativ
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul privind modificarea legilor Justiţiei, elaborat de Ministerul Justiției, argumentând că acesta ”nesocoteşte” în aspecte esenţiale garanţii fundamentale privind funcţionarea sistemului judiciar şi contravine dispoziţiilor constituţionale. CSM susţine că activitatea instanţelor judecătoreşti nu poate fi controlată de structuri care fac parte din autoritatea executivă şi că propunerea ministrului Justiţiei încalcă dispoziţiile constituţionale privind independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat. Avizul CSM are caracter consultativ.