Social-democrații vor ca deciziile privind bunurile județelor sau ale localităților să fie luate cu majoritate simplă și nu cu două treimi ca până în prezent. Câteva detalii de ultimă oră indică existenţa unei strategii pe termen lung.
Regulile privind patrimoniul local ar urma să se schimbe radical, potrivit unui proiect de lege inițiat de 28 de parlamentari PSD, printre care şi liderul grupului din Senat, Ilie Sârbu, și ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov. Potrivit proiectului, hotărârile privind patrimoniul județelor și al localităților ar urma să fie adoptate cu jumătate plus unu din numărul voturilor consilierilor județeni sau locali. Legislația în vigoare prevede că astfel de decizii se iau cu două treimi din voturi, tocmai datorită importanței acestora, fiind vizate în special bunurile imobiliare ale autorităților locale – de exemplu concesionarea terenurilor sau vânzarea spațiilor comerciale.
În expunerea de motive, semnată de ministrul Vâlcov, acesta își justifică propunerea prin faptul că obligația legală de a avea două treimi din voturi pentru o decizie legată de patrimoniu este dificil de îndeplinit. „În nenumărate cazuri, acest aspect duce la imposibilitatea de a se adopta hotărâri care să ofere companiilor naționale și internaționale ocazia de a investi și de a crea locuri de muncă în beneficiul cetățenilor“, afirmă titularul de la Finanțe. De asemenea, el susține că situația actuală duce la îngreunarea accesării fondurilor europene. Mai mult, reprezentantul PSD invocă drept motiv suplimentar ordonanța traseiștilor, deși acest act normativ a fost emis chiar de către Guvernul Ponta. „Un motiv în plus pentru necesitatea acestei modificări este acela că pune în dificultate constituirea majorității calificate de două treimi având în vedere migrația de la un partid la altul a membrilor“, susține Darius Vâlcov.
Ce ar câștiga PSD
Potrivit unui recent raport ale Expert Forum, 187 de consilieri județeni și 4.607 de consilieri locali și-au schimbat partidul pe baza ordonanței traseiștilor, principalul beneficiar fiind PSD. Dacă proiectul inițiat de social-democrați ar fi aprobat, PSD ar avea un cuvânt greu de spus în înstrăinarea patrimoniului local. Pe baza racolărilor, social-democrații au majoritate în numeroase consilii, dar le este mai greu să obțină scorul de două treimi. Proiectul a fost depus la Senat, dar Biroul Permanent al acestei instituții l-a trimis Camerei Deputaților, pentru că acesta era primul for care trebuia sesizat. De altfel, depunerea acestui proiect de lege vine în contextul războiului poltic dintre PSD și PNL legat de soarta mandatelor aleșilor locali traseiști.
Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis, ieri, să retrimită legea de respingere a ordonanței la Comisia juridică pentru a fi prevăzute și efectele respingerii actului normativ. Hotărârea a venit după ce, săptămâna trecută, social-democrații au refuzat să accepte vacantarea mandatelor aleșilor locali care și-au schimbat partidul pe baza ordonanței de urgență. Curtea Constituţională a declarat neconstituțională legea de aprobare a ordonanței traseismului și a cerut Parlamentului să prevadă și efectele acestei respingeri. Judecătorii CCR au prefigurat și soluția.
Curtea a constatat că ordonanţa de urgenţă încalcă textul constituțional numai în raport cu situaţia consilierilor locali şi judeţeni, care sunt aleși pe liste. CCR arată că textul constituţional nu impune în mod obligatoriu o anumită soluţie legislativă pentru cei aleși uninominal, respectiv primarii și președinții de consilii județene, lăsând legiuitorului posibilitatea de a condiţiona sau nu păstrarea mandatului de pierderea calităţii de membru al partidului politic prin demisie.