3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăTechPrimele probleme în coaliția majoritară: UDMR respinge intrarea PP-DD la guvernare

Primele probleme în coaliția majoritară: UDMR respinge intrarea PP-DD la guvernare

Liderii UDMR nu sunt de acord cu cooptarea partidului lui Dan Diaconescu, deși Victor Ponta a dat asigurări că posturile pentru PP-DD vor proveni de la PSD.

Cooptarea PP-DD în Guvernul Ponta este pusă sub semnul întrebării. Până ieri, negocierile dintre PSD și PP-DD păreau că merg ca unse, cele două partide convenind colaborarea la nivel guvernamental, parlamentar și local. Mai mult, social-democrații nu păreau deranjați nici de populismul PP-DD, care ar putea ridica semne de întrebare la Bruxelles. Semnarea protocolului era programată pentru aceste zile, dar au apărut primele obstacole. UDMR se opune cooptării PP-DD, iar unii dintre liderii PSD reproșează PP-DD alianțele din teritoriu cu PNL și PDL.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, ieri, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că, din punctul său de vedere, cooptarea PP-DD la guvernare ar fi un dezastru, ca imagine, şi că nu este de acord cu aceasta, el precizând că fără votul coaliţiei nu ar trece de Parlament o astfel de formulă. Întrebat dacă, din punctul său de vedere, ar fi oportună cooptarea PP-DD la guvernare, preşedintele UDMR a spus: „Din punctul meu de vedere, nu. Dar acesta este punctual meu de vedere, fiindcă, din punctul de vedere al imaginii, ar fi un dezastru. Şi nici nu este nevoie”, a declarat Kelemen Hunor. “Nu am discutat cooptarea PP-DD la guvernare, premierul a ieşit şi a spus că au fost nişte discuţii, dar nu ne-a cerut o discuţie mai profundă. Asa înseamnă că în acest moment nu este de actualitate, fiindcă, oricum, fără voturile coaliţiei, nu se poate trece prin Parlament”, a spus Kelemen Hunor. Liderul Uniunii a avut și un sfat către PSD: el a spus că se pot face alianţe locale pentru formarea de majorităţi în consiliile locale şi judeţene, dar acest pas nu trebuie legat de intrarea PP-DD la guvernare.

Variante de lucru

Premierul Victor Ponta a încercat să minimnlizeze problemele din coaliția de guvernare. El a afirmat că că nu a avut niciun fel de discuţii în ultimele zile cu cei de la PP-DD privind cooptarea la guvernare şi că vicepremierul Liviu Dragnea poate da mai multe informaţii, arătând că orice schimbare în structura Guvernului se va discuta cu partenerii de coaliţie.

Refuzul UDMR vine chiar în condițiile în care premierul Victor Ponta a dat asigurări că Uniunea nu va trebui să renunțe la posturi în favoarea oamenilor lui Dan Diaconescu. “Acordul se face însă între PSD şi PP-DD, pentru că e vorba de funcţii ale noastre, ale celor de la PSD. PC şi UNPR nu trebuie să cedeze nicio funcţie şi nici UDMR, nici vorbă. „, a spus Ponta, în contextul apariției unor nemulțumiri în coaliție față de cooptarea PP-DD.

Ce se poate întâmpla mai departe, în contextul în care premierul vrea să își întărească majoritatea parlamentară? UDMR are 26 de parlamentari iar PP-DD 21 și pare că PSD nu va putea beneficia de sprijinul ambelor formațiuni. Fie PSD păstrează colaborarea cu UDMR și renunță la cea cu PP-DD, fie continuă negocierile riscând, chiar să piardă sprijinul Uniunii. Tot acest peisaj poate fi, însă, schimbat de negocierile din următoarele zile.

Neînțelegeri în teritoriu

O altă problemă este realitatea din teritoriu. Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a susținut, ieri, că dacă PP-DD va continua să schimbe viceprimarii social-democrați, aşa cum s-a întâmplat la Braşov, nu vor mai exista discuţii pe tema colaborării.

“Ne uităm cu atenţie la ce se întâmplă în judeţe pentru că asta este principala motivaţie care ne determină să avem aceste discuţii. Dacă ce s-a întâmplat la Braşov continuă, probabil că nu mai avem subiect de discuţii”, a spus Dragnea. Viceprimarul PSD din municipiul Braşov, Răzvan Popa, a fost schimbat din funcţie, joi, în cadrul şedinţei Consilului Local, acesta fiind înlocuit cu Adina Alexandrina Durbacă (PP-DD). Schimbarea s-a produs ca urmare a propunerii venite din partea consilierilor locali de la PDL, PNL, PP-DD şi FDGR. După acuzațiile lui Dragnea, deputatul PP-DD Daniel Fenechiu a susținut că partidul său nu este în culpă. “Negocierile cu PSD vizează formarea de majorități acolo unde este posibil. În CJ Brașov PSD și PP-DD nu au cum să formeze o majoritate, nici dacă s-ar alia, așa încât nu se poate vorbi de încălcarea înțelegerii cu PSD”, afirmă Daniel Fenechiu.

Populismul nu a deranjat PSD

Anterior blocării negocierilor, social-democrații s-au arătat înțelegători și în ceea ce privește acceptarea unor idei din programul partidului patronat de Dan Diaconescu. “Mărirea tuturor salariilor și pensiilor este un deziderat dorit de toată lumea, trebuie să vedem cum putem să realizăm o serie de pași concreți, în funcție de situația economică”, este analiza lui Mihai Tudose (PSD) președintele comisiei economice din Camera Deputaților, în ceea ce privește una din propunerile PP-DD. Și alte puncte pot fi realizate parțial, cum ar fi celebra promisiune privind oferirea de câte 20.000 de euro pentru fiecare roman care va deschide o afacere. “Nu putem să dăm fiecăruia câte 20.000 de euro. Există, însă, programe europene care pot fi accesate. Poate nu vom da la toată lumea, poate vor fi alte praguri – de exemplu 15.000 de euro”, susține deputatul PSD.

Un accept parțial este gata să ofere și un alt social-democrat din comisia economică, Chirvăsuță. El susține că este dificil să majorezi toate pensile și salariile, așa cum propune PP-DD, dar precizează că pensiile vor fi indexate, iar salariile majorate în funcție de situația economică. „Este greu să anulăm toate taxele și impozitele, dar cred că le putem ajusta”, este părerea lui Chirvăsuță despre o altă propunere a PP-DD. El susține că se poate discuta și despre introducerea unui singur impozit pe venituri și proprietăți. „Putem să luăm în discuție un proiect, care să vizeze anul viitor, anul acesta deja avem un bget în vigoare”, este soluția de compromis indicată de deputatul PSD.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă