Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat, miercuri, că a observat două linii de gândire în PSD în privinţa Codului Fiscal, una ridigă a oamenilor din jurul lui Victor Ponta, iar alta de deschidere din partea preşedintelui interimar Liviu Dragnea, relatează Mediafax.
Predoiu a precizat, la TVR, că se aşteaptă de la consultările din 17 august, propuse de PNL pe tema Codului Fiscal, ca Guvernul să refacă calculele şi să demonstreze sustenabilitatea măsurilor din acest cod, adăugând că există semnale din partea liderilor Gabriel Oprea, Liviu Dragnea şi Klemen Hunor că oamenii politici s-au maturizat şi nu mai joacă interesele României.
„Am indicat termenul de 17 august pentru că este un timp rezonabil în care Guvernul să refacă calculele şi să vină să demonstreze că se poate face aşa. (…) Am observat că sunt două linii de gândire la PSD, pe de o parte grupul din jurul premierului Ponta care menţine aceeaşi poziţie inflexibilă şi rigidă, aş indica-o pe domna Plumb, domnul Ponta, domnul Teodorovici, ministrul Finanţelor, dar am observat, în acealaşi timp, o deschidere în discursul domnului preşedinte interimar Liviu Dragnea şi eu sper că va prevala raţiunea şi nu ambiţia copilărească. Nu este vorba de o jucărie care trebuie să rămână aşa cum a desenat-o Guvernul Ponta. Aici este vorba de un instument important pe care trebuie să-l convenim cu toţii”, a spus Predoiu, membru al delegaţiei PNL care va participa la negocierile cu partidele parlamentare.
Citește și: Noul Cod Fiscal – susținut de mediul de afaceri, contestat de FMI
El a mai spus că nu exclude discuţii informale pe tema Codului Fiscal, dacă vor exista astfel de disponibilităţi.
„Suntem pregătiţi să intrăm în acest discuţii nu numai cu datele tehnice, dar să ascultăm argumentele Guvernului şi simularea economico-financiară privind sustenabilitatea formulei propuse. Chiar şi de la PSD, dacă vă uitaţi la declaraţiile publice ale unor lideri, observăm că există această disponibilitate, cel puţin la nivel formal. Cred că toată lumea a înţeles că suntem datori să oferim mediului de afaceri un Cod Fiscal care nu numai să fie adoptat şi publicat în Monitorul Oficial, ci si să fie aplicat pe termen lung. (…) Nu trebuie să fetişizăm acest instrument de politică financiară şi fiscală care este Codul Fiscal, trebuie să-l încadrăm într-un set de politici mai larg, în primul rând de reformele necesare ca economia să crescă în mod susţinut”, a comentat Predoiu.
Liderul PNL a mai spus că aceste discuţii trebuie să ducă la un acord între toate partidele cu privire la cifrele din Codul Fiscal, care trebuie să rămână în vigoare, pe termen lung, pentru mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate.
„Aceste discuţii ar trebui să aducă un acord între toate partidele pol cu privire la cifre, la parametri tehnici care să rămână în vigoare în codul fical pe termen lung. Nu trebuie să ne plasăm pe o poziţie excesiv de optimistă pentru economie, exuberantă, cum spunea un mare economist, ci să avem o poziţie raţională. Nu ar fi benefic pentru economia naţională să intrăm într-o aventură la care să ne întoarcem prin măsuri abrupte, trebuie gradual să creştem economia, păstrând echilibrele bugetare, concetrând pe reforme”, a mai arătat Predoiu.
Predoiu s-a arătat optimist în ceea ce priveşte rezultatul discuţiilor cu partidele parlamentare. „Îmi doresc ca atunci când ajungem la vot să avem aceeaşi reţetă a Codului Fiscal şi să ne angajăm pe termen lung, asta se aşteaptă de la noi. Am încredere că clasa politică s-a maturizat şi nu mai joacă interesele României, am văzut semnale de la Gabriel Oprea, Liviu Dragnea şi Kelemen Hhunor pentru acest lucru”, a mai susţinut Predoiu.
Citește și: Isărescu, noi critici la adresa Codului Fiscal
Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele liberal a negat faptul că în interiorul PNL ar exista diferenţe de opinie privind Codul Fiscal, referindu-se la declaraţiile colegului său Ludovic Orban, care spunea că partidul trebuie să susţină Codul în continuare. Predoiu a spus că Orban a vrut să sublinieze faptul că programul de guvernare al PNL conţine şi măsurile de reformă economică, care să facă sustenabilă reducerea taxelor.
Predoiu a mai negat şi faptul că ar exista o divergenţă de opinii între PNL şi preşedintele Klaus Iohannis în privinţa ordonanţei de majorare a salariilor demnitarilor, în condiţiile în care şeful statului şi-a dat iniţial acordul, iar PNL a anunţat că va propune respingerea actului normativ în sesiunea extaordinară, în care se va discuta reexaminarea Codului Fiscal.
„S-a mai speculat ( faptul că există poziţii diferite ale PNL şi preşedinte-n.r). Trebuie să vedem dinamica evenimentelor, a declaraţiilor (…). Preşedintele a exprimat o poziţie de principiu,că demnitarii trebuie să fie mai bine plătiţi”, a comentat Predoiu.