Preşedintele PPMT Bihor a declarat, marți, că speră ca, odată cu victoria lui Klaus Iohannis în alegerile prezidenţiale, "să se termine cu corupţia" şi "atât cu baronii roşii din PSD, cât şi cu cei verzi din UDMR", relatează Mediafax. Zatyko Gyula a mai cerut și demisia conducerii UDMR.
"Nici un şef de campanie nu ar fi putut să se organizeze aşa cum s-au organizat tinerii. Tinerii au răsturnat această situaţie. Şi nu doar cei din Transilvania. S-au mobilizat peste tot, în Iaşi, Bacău, Timişoara. Am încredere că primul preşedinte transilvănean va reuşi să aducă ţara pe un făgaş normal şi sper ca noul preşedinte să termine atât cu baronii roşii din PSD, cât şi cu cei verzi din UDMR. O să se termine cu corupţia, cu traseismul. A fost un vot împotriva baronilor roşii din PSD, dar, totodată, şi a baronilor verzi din UDMR", a declarat Zatyko Gyula, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea.
Pe de altă parte, directorul de organizare al PPMT pe regiunea Partium, Csomortanyi Istvan, şi el prezent la conferinţa de presă, a spus că UDMR Bihor a făcut campanie înaintea celui de-al doilea tur de scrutin pentru Victor Ponta, dar în ciuda mobilizării reprezentanţilor UDMR electoratul maghiar a votat cu Iohannis.
"În Bihor, Szabo Odon (n.r. – preşedintele executiv al UDMR Bihor) a vizitat toate primăriile UDMR, bisericile cerând maghiarilor să voteze cu Ponta, în alte judeţe, primarii UDMR au trimis cărţi poştale în care cereau oamenilor să pună ştampila pe candidatul PSD, că de la ei vin banii. Cu toate acestea, electoratul maghiar a votat masiv cu Iohannis, dovadă că nu mai acceptă să fie prostit. În toate localităţile unde comunitatea maghiară este mare Iohannis a obţinut scoruri imense. În Biharia, peste 85%, în Cetariu ori Paleu peste 80%", a exemplificat Csomortanyi.
Ca atare, a conchis acesta, întrucât conducerea UDMR s-a îndepărtat de voinţa politică a electoratului maghiar, ar trebui să-şi prezinte demisia.
"Adică maghiarii votează cu Iohannis, iar UDMR, în ciuda lor, continuă să susţină PSD. Îi somăm să-şi prezinte demisia, pentru că s-au rupt de interesele electoratului maghiar", a spus Csomortanyi Istvan.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, înaintea reuniunii grupurilor parlamentare, că nu caută pretexte pentru ieşirea de la guvernare şi că, în momentul de faţă, încearcă să înţeleagă ce s-a întâmplat la vot şi care a fost resortul care a stat la baza votului electoratului maghiar.
Întrebat dacă sunt motive pentru ieşirea de la guvernare, Kelemen a răspuns: "Noi am făcut un acord până în 2016. Acolo sunt prevăzute lucruri care trebuie făcute. Suntem după opt luni de guvernare şi e greu să facem un bilanţ".
De asemenea, tot marţi, Camera Deputaţilor a respins proiectul legii amnistiei şi graţierii, fiind înregistrate 293 de voturi în favoarea acestei decizii, un vot "împotrivă" şi o abţinere. Camera Deputaţilor este forul legislativ decizional în cazul acestui proiect de lege, care a fost respins de Senat din mai 2013.
Klaus Iohannis a obţinut 54,50% din voturi la turul doi al alegerilor prezidenţiale, conform rezultatelor parţiale anunţate, luni, de BEC, după centralizarea a 99,07% din procesele verbale, el fiind votat de 6.242.825 dintre alegători.