Primăria Clujului pare să fie cel mai râvnit trofeu politic la alegerile locale de anul viitor. Actuala Capitală Europeană a Tineretului va fi scena unde va avea loc una dintre cele mai aprige bătălii electorale.
De aceea, partidele politice își vor arunca în luptă artileria grea. Sondajele de opinie arată că, în acest moment, favoritul categoric pentru câștigarea postului de primar este edilul în funcție, fostul premier Emil Boc. Cercetările sociologice aruncate pe piață de către partidele clujene arată că primarul Clujului ar câștiga alegerile cu un procent care variază între 53 și 65 la sută, dacă va candida din partea PNL. De altfel, copreședintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, a dat asigurări că Emil Boc va fi candidatul liberalilor.
Însă unii dintre politicienii care provin din vechiul PNL se tem că Emil Boc își va urma cel mai vechi partener politic, fostul președinte al României Traian Băsescu, și va candida din partea PMP. De aceea, au fost comandate și studii sociologice care evaluează o eventuală candidatură a lui Emil Boc din partea PMP sau ca independent. Și în această ipoteză, actualul primar ar fi favorit la câștigarea alegerilor locale, cu un procentaj care variază între 47 și 52 la sută. Evident, analiștii politici spun că, până la alegeri, multe lucruri se pot schimba. Și asta cu atât mai mult cu cât Emil Boc a evitat să își asume clar candidatura la funcția de primar.
„Parcursul politic al domnului Boc va influența nu doar alegerile locale, ci și cele pentru Consiliul Județean. Cluj-Napoca are jumătate din votanții județului, iar tendința imprimată în bătălia pentru Primărie va influența și alegerile județene”, este de părere analistul media Attila Szabo. El adaugă că politicianul care va candida în tandem cu Emil Boc are șanse mari să obțină un scor bun la alegerile județene, chiar dacă, de anul viitor, președintele Consiliului Județean nu va mai fi ales direct de către cetățeni, ci va fi votat de către consilierii județeni.
Situația cea mai tulbure este în PNL. Actualul președinte al Consiliului Județean, Mihai Seplecan, a reușit să intre în conflict deschis cu doi dintre colegii săi de partid, senatorii Marius Nicoară și Alin Tișe, care l-au precedat în funcția de președinte al forului județean. Cei doi i–au cerut demisia și este evident faptul că ar dori să nu îl mai susțină pe Mihai Seplecan la alegerile de anul viitor. În acest context, candidatul PNL pentru șefia Consiliului Județean ar urma să fie ales între Marius Nicoară și Alin Tișe. Lucrurile sunt complicate și mai mult cu cât Mihai Seplecan a anunțat că ar dori să participe la competiția internă din PNL, pentru desemnarea unui candidat la Primăria Cluj-Napoca. Însă există și posibilitatea ca, dacă Emil Boc va refuza să candideze din partea PNL, vechii inamici politici Marius Nicoară și Alin Tișe să fie nevoiți să candideze în tandem.
În cadrul PMP Cluj lucrurile sunt neclare și totul depinde de decizia lui Emil Boc. Dacă primarul Clujului va candida din partea acestui partid, capitalul său de imagine se va răsfrânge și asupra celui cu care va candida în tandem, astfel că ar deveni plauzibilă situația în care președintele PMP Cluj-Napoca, Rareș Rusu, care este și consilier județean, ar deveni unul dintre favoriții la șefia Consiliului.
În cazul în care Emil Boc nu va candida pentru PMP, este posibilă formarea unui tandem în care să fie implicat Rareș Rusu și deputatul Adrian Gurzău, șeful filialei județene a PMP. Lucrurile sunt neclare și în cazul primăriilor de oraș din județ. Primarul PNL din Turda, Tudor Ștefănie, a anunțat că nu va candida pentru un nou mandat, astfel că în luptă ar putea fi aruncat fostul secretar de stat Cristian Haiduc. La Câmpia Turzii, cel mai probabil din partea PNL va candida Dorin Lojigan, la Gherla va candida actualul primar, Marius Sabo, la Huedin actualul primar, Mircea Moroșan, iar la Dej actualul viceprimar, Aurelian Mureșan.
Toți parlamentarii ALDE, trimiși la „locale“
Filiala clujeană a ALDE a intrat în etapa finală a desemnării candidaților la alegerile locale de anul viitor. Potrivit copreședintelui ALDE Cluj-Napoca, Leonard Horvath, această formațiune politică își va stabili candidații la funcțiile de primari, consilieri județeni și consilieri locali până în data de 1 noiembrie.
”Am organizat deja ședințe ale ALDE în Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii și Dej, și urmează să organizăm astfel de ședințe și în celelalte localități urbane și rurale din județul Cluj. Așteptăm depunerea candidaturilor, apoi va urma o competiție internă, în urma căreia vom stabili ierarhiile finale”, a spus Leonard Horvath, care este și director general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.
Conducerea ALDE Cluj dorește să arunce în luptă la alegerile locale ”artileria grea” a partidului. Astfel, dacă intențiile lor vor fi validate de colegii de partid, cei trei parlamentari ai acestei formațiuni politice ar putea candida la alegerile de anul viitor. Astfel, deputatul Mircea Irimie, care este președintele ALDE Cluj și vicepreședinte la nivel național, ar putea candida pentru Primăria Turda. Deputatul Ioan Moldovan ar urma să candideze la Primăria Câmpia Turzii, iar deputatul Steluța Cătăniciu este prima opțiune a ALDE pentru Primăria Cluj-Napoca, dacă va dori să candideze.
Nume grele la PSD
Potrivit președintelui PSD Cluj, Remus Lăpușan, în acest moment, prima opțiune a social-democraților pentru Primăria Clujului este fostul ministru pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, care este și deputat. Pentru șefia Consiliului Județean ar putea candida Remus Lăpușan, deputatul Cornel Itu sau șeful Inspectoratului Școlar, Valentin Cuibus. La Dej și la Câmpia Turzii vor candida actualii primari, Costan Morar, respectiv Radu Hanga, iar în celelalte orașe șefii de organizații locale. Pentru Primăria Clujului, lucrurile ar putea fi complicate de candidatura independentului Liviu Alexa. Acesta a candidat ca independent și la alegerile parlamentare din 2012, unde a obținut un scor neașteptat de bun.