10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechPonta și Ghiță sunt printre sabotorii bugetului UE. Fostul prim-ministru și ceilalți...

Ponta și Ghiță sunt printre sabotorii bugetului UE. Fostul prim-ministru și ceilalți chiulangii din Parlamentul României au blocat timp de un an adoptarea unei directive europene

Parlamentul trebuie să ratifice urgent o decizie a Consiliului UE, România fiind singura ţară care nu a aprobat această directivă, din cauza absenteismului aleşilor. Printre cei care au chiulit în zilele când directiva era pe ordinea de zi se numără fostul premier Victor Ponta și Sebastian Ghiță, un apropiat al său.

Controversa vizează o decizie a Consiliului Uniunii Europene referitoare la sistemul de resurse proprii ale UE (335/2014). Conform unui articol al documentului, decizia intră în vigoare doar după ce toate statele membre o ratifică potrivit propriilor norme constituționale. Constituția României prevede că ratificarea unor astfel de do­cumente se face de către Parlament cu două treimi din voturi, prag imposibil de atins. Aceasta cu toate că Executivul de la București a aprobat proiectul încă din septembrie 2015 (când premier era Victor Ponta – n.r.) și l-a transmis Parlamentului.

„Ratificarea este cu atât mai urgentă cu cât plata de către toate statele membre a impactului noii Decizii în cursul anului 2016, pe baza unui buget rectificativ al UE adoptat, va fi posibilă numai în cazul în care România va notifica Secreta­riatul General al Consiliului că a finalizat procedurile de ratificare până cel târziu la 30 septembrie a.c.“, potrivit unei scrisori trimise de premierul Dacian Cioloş preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Premierul aminteşte că, deşi s-a aflat pe agenda plenului Parlamentului, votul a fost amânat de mai multe ori, din cauza absenteismului, şi spune că inclusiv Comisia Europeană a avertizat România în mai multe rânduri. Proiectul de lege pentru ratificarea deciziei Consiliului a mai fost pe ordinea de zi a plenului reunit pe 22 martie, 11 aprilie, 4 mai şi 22 iunie, însă nu a putut fi adoptat pentru că a fost o problemă de cvorum: trebuie să voteze două treimi din numărul parlamentarilor.

Guvernul precizează că, potrivit informațiilor transmise de Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, toate statele membre, cu excepția României, au ratificat deja decizia. În ultima şedinţă a Birourilor Perma­nente reunite s-a stabilit ca pro­iectul să intre pe ordinea de zi a următorului plen, de astăzi, 19 septembrie, însă preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că nu poate garanta că aleşii vor veni la vot în număr suficient de mare pentru a ratifica decizia.

„Există o temere la nivelul Comisiei Europene vizavi de adoptarea acestui proiect de lege, întrucât suntem ultimul stat care nu a ratificat această decizie, Comisia Europeană neputând să propună rectifica­rea de buget, iar statele membre neputând contribui la bugetul Uniunii Europene. Rugămintea noastră ar fi să înscriem în plenul reunit, în viitorul plen reunit, acest proiect de lege şi să-l adoptăm“, a explicat, în şedinţa Birourilor Permanente reunite, Ciprian Bucur, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

Concret, este vorba despre Decizia nr. 335/2014 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene, care „trebuie să asigure resurse adecvate pentru dezvoltarea corespunzătoare a politicilor Uniunii, fiind supus unei discipline bugetare stricte“. „Elaborarea sistemului de resurse proprii poate şi ar trebui să contribuie la eforturile de consolidare bugetară mai vaste depuse de statele membre şi să participe, în cea mai mare măsură posibilă, la dezvoltarea politicilor Uniunii. Prezenta decizie ar trebui să intre în vigoare numai după ce a fost aprobată de toate statele membre, în conformitate cu normele constituţionale ale acestora,
respectându-se astfel pe de­plin suveranitatea naţională“, se arată în document.   

 

STATISTICĂ

 

Câte 18 absențe în martie

Potrivit unei statistici realizate de Camera Deputaților, fostul premier Victor Ponta este unul dintre deputații absenți pe 22 martie 2016, când a avut loc una dintre ședințele în care s-a discutat Directiva UE. De altfel, în martie Victor Ponta s-a aflat în topul absenteismului (cu 10 absențe), ceea ce nu l-a împiedicat să-i ceară lui Liviu Dragnea postul de președinte al Camerei Deputaților. Pe 22 martie a lipsit și Sebastian Ghiță, care a avut 12 absențe pe parcursul întregii luni. Printre absenții din data de 22 martie se mai numără Bogdan Diaconu, liderul PRU, Daniel Fenechiu (PND), Eduard Martin (PSD), Nicolae Păun (PSD). Martin și Păun au avut nu mai puțin de 18 absențe în luna martie.

Sebastian Ghiță figurează și printre deputații care au chiulit pe 11 aprilie, când a avut loc o altă încercare eșuată de a vota Directiva UE. Nu a fost o excepție, Ghiță lipsind de 13 ori în luna aprilie. Printre absenții din data de 11 aprilie se numără și Marin Almăjanu (PNL), care a adunat 14 absențe nemotivate în acea lună. Nici Cosmin Necula (PSD), absent de 9 ori în aprilie, nu a fost prezent la ședința respectivă. Pe lista chiulangiilor se mai numără Ion Melinte (PSD), 6 absențe în total, și Irinel Stativă (PSD), 3 absențe nemotivate. Pentru lunile mai și iunie 2016 (când au avut loc alte două ședințe dedicate Directivei 335/2014), Camera Deputaților nu a prezentat încă statisticile privind absenteismul. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă