La trei zile după instalarea Elenei Udrea în fruntea partidului, au apărut primele demisii din Fundația Mișcarea Populară. În ciuda criticilor voalate și a faptului că PDL și PNL accelerează procesul fuziunii, Udrea este netulburată: PMP va obține un scor „bun“ la prezidențiale.
Prima demisie a fost chiar a șefului Fundației Mișcarea Populară (FMP), Marian Preda. Printr-un comunicat de presă, acesta a arătat că pleacă de la șefia Fundației, după 14 luni, cu o convingere: „Nu este posibilă o schimbare din interior a clasei politice din România“. „Nu mă retrag, însă, într-un turn de fildeș, revin în turnul de veghe al mediului academic, al societății civile. Sunt convins că de acolo va veni până la urmă schimbarea în bine a României“, a mai precizat Preda. Într-o intervenție la B1 TV, fostul președinte al Fundației Mișcarea Populară a fost și mai explicit: „Rolul fundației în noul statut PMP a scăzut față de statutul anterior. Partidul și-a luat soarta în propriile mâini și a ales să continue cu oameni din clasa politică, nu din cei promovați de fundație. (…) Cred că era bine să fie mai mulți reformatori în conducerea partidului“.
La scurt timp după anunțul lui Preda, au fost anunțate și alte demisii, de la vârful filialelor FMP din Bacău, Gorj, Bistrița-Năsăud, Constanța și Bihor. „Am încercat să facem un Partid «altfel» dar din păcate nu am reuşit“, și-a explicat decizia coordonatorul FMP Bacău, Mihai Platon. La rândul său, președintele FMP Gorj, Andrei Novac, a arătat că el a fost adus „în proiect“ de Eugen Tomac, care nu mai este liderul PMP. La Bistrița-Năsăud, s-a retras în bloc toată filiala condusă de Hildegard Săcărea. „Nu cred că alegerea doamnei Elena Udrea în fruntea PMP este cel mai potrivit lucru. Nu cred că va putea conduce un partid“, a explicat Săcărea. Aceasta s-a arătat nemulțumită și de cum au decurs lucrurile la filiala Bistrița-Năsăud a PMP, unde au venit și au primit funcții de conducere foști membri ai PDL și PP-DD. „Ce fel de alt partid să faci cu ei? Nu cred că mai e ceva de făcut la Fundația Mişcarea Populară fiindcă PMP s-a umplut cu tot felul de ciurucuri“, a declarat Săcărea.
La rândul său, conducerea filialei bihorene a FMP și-a justificat demisia prin solidarizare cu Marian Preda, dar și prin „dezamăgire și dezarmare“. „Prin acest gest ne afirmăm dezamăgirea şi dezarmarea (pentru moment neavând prea multe mijloace de contracarare) față de marginalizarea constantă de care au avut parte personalitați marcante cum sunt Adrian Papahagi, Daniel Funeriu, Teodor Baconschi şi mulți alții, intelectuali de valoare ce ar fi putut să aducă cu adevărat acel nou suflu necesar în politica autohtonă“, se arată în comunicatul organizației.
Critici a primit, ieri, noua conducere a PMP și de la Teodor Baconschi, rămas pe dinafară la congresul de sâmbătă. „Am trăit un sentiment de deja vu, pentru că exact aşa cum la PDL intelectualii au fost, ca să zic aşa, puşi în vitrină şi apoi evacuați, s-a întâmplat un fenomen similar şi în evoluția PMP“, a susținut fostul ministru de Externe la RFI. Acesta a trimis, voalat, o săgeată și către președintele Traian Băsescu: „Este foarte clar că preşedintele Băsescu, la capătul a zece ani de mandat, şi-a ales urmaşul. Este vorba de doamna Elena Udrea şi evident că partidul va merge acum pe această linie. Vom vedea cu ce rezultate, cu ce reacții publice şi cu ce capacitate de negociere în redesenarea scenei politice pe dreapta“.
Udrea îi prevede lui Diaconescu „șanse foarte mari“
„Mizăm nu doar pe un scor foarte bun la alegerile prezidențiale, ci credem că există șanse foarte mari ca domnul Diaconescu, în calitate de candidat al PMP, să intre chiar în turul doi și, cu sprijinul celorlalte partide de centru-dreapta să obțină votul electoratului de centru-dreapta și să învingă candidatul PSD“, a declarat ieri președintele PMP, Elena Udrea, la finalul primei ședințe a Comitetului Executiv Național. Cu alte cuvinte, de la șefia partidului situația arată în continuare deosebit de promițătoare, în total contrast cu scepticismul manifestat de foștii membri ai Fundației Mișcarea Populară. Totuși, ca răspuns la criticile care spuneau că prezidențiabilul Cristian Diaconescu a fost anunțat fără să existe, în prealabil, un vot în partid, Udrea a anunțat că s-a dat un vot în ședința de ieri a Comitetului Executiv Național. Cristian Diaconescu a fost, tot ieri, instalat rapid la șefia Fundației Mișcarea Populară, în locul demisionarului Marian Preda.
Astăzi începe în PMP analiza filialelor partidului care au obținut mai puțin de 6% la alegerile europarlamentare (adică, aproximativ 25 de organizații), urmând să fie operate reorganizări.
PDL și PNL grăbesc fuziunea
Fuziunea PDL-PNL se va realiza „cât de repede posibil“, până la alegerile prezidențiale, au anunțat, ieri, liderii celor două partide. Statutul noii formațiuni va fi realizat de o comisie condusă de senatorul PNL Cătălin Boboc și europarlamentarul PDL Daniel Buda, iar discuțiile dintre filiale vor fi coordonate de secretarii generali ai partidelor. Potrivit unor surse citate de Mediafax, liderii PNL și PDL ar intenționa ca până la 1 august să fie depuse actele de fuziune la Tribunalul București. Tot până la 1 august ar trebui desemnat și candidatul unic la președinție.
Potrivit liderului PDL, Vasile Blaga, democrat-liberalii poartă discuții și cu Inițiativa România Liberală (IRL) pentru o fuziune prin absorbție. IRL este construcția foștilor liberali Andrei Chiliman, Vlad Moisescu și Diana Tușa. Pentru alegerile europarlamentare, IRL s-a aflat în parteneriat cu PNȚCD, dar rezultatele slabe obținute au dus la ruperea colaborării.