Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Marian Munteanu, a declarat luni seara, într-un interviu pentru B1, că nu a semnat declaraţia de integritate propusă de România Curată, argumentând că „nu recunoaște oricui capacitatea și dreptul să îl evalueze”. Totodată, Munteanu a mai spus că nu a semnat declarația de integritate a PNL, deși săptămâna trecută afirma, după ședința PNL Sector 1, că ar fi semnat-o, informează News.ro.
Întrebat dacă a semnat declaraţia de integritate, pe care toţi candidaţii PNL trebuie să o semneze, aşa cum a stabili conducerea PNL Bucureşti, Marian Munteanu a spus că urmează să o semneze, precizând că „e un ceremonial”, „ceva festiv” la care vor participa toți candidații.
În ceea ce privește declarația de integritate propusă de România Curată, Munteanu a declarat: „Ştiu că au venit nişte domni la mine, că, domnule, este o organizaţie, cu România Curată, cu cod de integritate, pe care eu trebuie să îl semnez. Domnule, în primul rând, eu nu recunosc oricui capacitatea şi dreptul să mă evalueze. Acum, dacă se adună patru, cinci oameni în sală, să îmi dea mie un exemplu…”.
Citește și: Marian Munteanu dezvăluie când şi de ce s-a întâlnit cu preşedintele Iohannis
Întrebat dacă PNL are dreptul să îl evalueze, Munteanu a replicat că este vorba de un partid politic cu reguli interne ce trebuie respectate. „În PNL există asemenea reguli. Dar acum, să nu vină chiar oricine, aşa, să te tragă de mâini… Eu nu vreau să mă înscriu în ONG-urile lor”.
Declaraţia lui Marian Munteanu despre semnarea Declarației de Integritate vine în contradicţie cu afirmaţia pe care o făcea, vinerea trecută, la sediul PNL Sector 1. „Eu sunt în acest moment candidat independent la Primăria Generală pe listele PNL şi am semnat adeziunea necesară la PNL”, spus Marian Munteanu, după şedinţa în care s-a validat candidatura sa.
Declaraţia de integritate propusă de România Curată cuprinde mai multe criterii de integritate pe care candidaţii trebuie să le îndeplinească.
Astfel, candidaţii declară, pe proprie răspundere, că nu sunt şi nu au fost implicaţi în comiterea de infracţiuni sau cazuri de corupţie, nu au fost condamnaţi şi nici nu sunt trimişi în judecată pentru astfel de fapte; nu sunt şi nu au fost implicaţi în obţinerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate şi nici în cazuri de conflict de interese; nu sunt şi nu au fost implicaţi în migraţii politice/ traseism, nici în comportamente de încălcare a moralei publice în exercitarea unor funcţii publice; nu sunt şi nu au fost implicaţi în promovarea unor valori, poziţii sau proiecte care contravin statului de drept; nu au ocupat funcţii de conducere în fostul PCR, nu au fost informatori şi nu au făcut parte din fosta Securitate, nu sunt şi nu au fost ofiţer, agent sau angajat/colaborator în orice formă în actualele servicii secrete; nu au promovat şi nu promovează discurs discriminatoriu, bazat pe ură.
Citește și: Munteanu, întrebat dacă Zelea Codreanu a fost criminal: Justiția română a zis că nu