Înființarea unei Case de Comerț a României se numără printre prioritățile PSD pentru sesiunea de toamnă. Pe listă se mai află legile privind minele, lobby-ul, sănătatea şi vânzarea terenurilor, precum şi legile privind referendumul, energia, zootehnia şi urbanismul.
PSD vrea să înfiinţeze o Casă de Comerţ a României pentru a ajuta producătorii autohtoni, au anunțat liderul PSD, Liviu Dragnea, și premierul Mihai Tudose, la finalul ședinței Comitetului Executiv, desfășurată în weekend.
“Ideea înfiinţării unei Case de Comerţ româneşti ne-a venit după întâlnirea pe care am avut-o cu un înalt oficial chinez, când am discutat despre posibile cereri din China, care sunt foarte mari, iar singura modalitate prin care am putea să devenim un furnizor important pentru China ar fi asta. Discuţiile au fost purtate şi cu alte zone din lume, din Golf şi din Orientul Îndepărtat, şi este un proiect care ne va ajuta foarte mult”, a explicat liderul PSD, Liviu Dragnea. Dragnea n-a menționat numele oficialului chinez, dar, potrivit agendei oficiale, Liu Yunshan, membru al Comitetului permanent al Biroului Politic al Comitetului central al PCC, a vizitat România în luna iulie, invitat de Liviu Dragnea.
La rândul său, premierul Mihai Tudose a afirmat că pe vremea când era ministrul Economiei existau multe cereri de produse, cu producători multipli, dar care nu erau în stare să se sindicalizeze. ”Dau un exemplu, cu roşiile, cu bulionul. Sunt ţări care au nevoie de contingente mari de produs, dar nu au structuri şi nici nu doresc să se implice domniile lor în a sindicaliza, contingenta acele produse”, a comentat Tudose.
Premierul Mihai Tudose a declarat că are în vedere stabilirea unei liste de obiective strategice de importanţă naţională, care va include Tarom, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti şi Autostrada Bucureşti-Braşov. Precizările au venit în condițiile în care Dragnea a precizat că a discutat cu premierul Tudose ca săptămâna următoare să stabilească o listă de obiective strategice de importanţă naţională în domeniile agricultură, sănătate, infrastructură, educaţie şi cercetare.
Familia tradițională și legea lobby-ului, printre priorități
Liviu Dragnea a anunţat că există intenţia ca în această toamnă să fie organizat referendumul de modificare a Constituţiei pe tema familiei tradiționale. Legea referendumului se află printre priorităţile legislative ale parlamentarilor social-democraţi.
Astfel, printre priorităţile legislative stabilite de PSD, enunţate de liderul formaţiunii, Liviu Dragnea, se mai numără: legea parteneriatului public-privat, legea prevenţiei, legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, legile justiţiei, legea pensiilor, legea energiei electrice şi a gazelor naturale, legea sănătăţii, legea vaccinării sau legea urbanismului.
El a enumerat ca prioritate şi legea lobby-ului, despre care a spus, însă, că nu se va numi astfel. „Chiar dacă nu se va numi aşa, dar, în esen-ţă, va trebui să reglementăm procedurile care sunt folosite în UE, în SUA şi în alte state”, a mai spus Dragnea.
Dragnea a enumerat, ca priorităţi, şi legea bugetului de stat, care va fi depusă la Parlament în octombrie, Codul administrativ, Codul muncii, Codul finanţelor publice locale. Liderul PSD a spus, de asemenea, că şi legea privind vânzarea terenurilor agricole şi silvice este o prioritate legislativă pentru această sesiune parlamentară.
Premierul Mihai Tudose a precizat că analiza privind Pilonul II de pensii va fi prezentată de ASF, Ministerul de Finanţe şi Casa de pensii, aceasta urmând a fi finalizată săptămâna viitoare. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, la Mamaia, că formaţiunea sa consideră că Pilonul II trebuie menţinut, el arătând însă că acel comision de 2,5% perceput de fondurile de administrare nu se justifică.