2.2 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăTechLefurile medicilor, cardul politic al lui Ponta

Lefurile medicilor, cardul politic al lui Ponta

Pus la colț de liderul PSD, Liviu Dragnea, Victor Ponta a încercat, ieri, să-și reafirme autoritatea. Premierul a aprobat creșterea salariilor medicilor cu 25% și a început să își critice propriii miniștri, la concurență cu Liviu Dragnea.

Guvernul a aprobat, ieri, ordonanţa de urgenţă privind majorarea salariilor din sistemul sanitar cu 25%, măsura urmând să fie aplicată de la 1 octombrie. Prin actul normativ se majorează cu același procent, respectiv 25%, cuantumul sporurilor pentru condiții de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut. Potrivit estimărilor guvernului, impactul bugetar anual al acestor majorări salariale este de aproximativ 1,7 miliarde lei, anual. Pentru acest an, banii vor fi asiguraţi de la bugetul Ministerului Sănătăţii şi din cel al Casei Asigurărilor de Sănătate, economii rezultate în urma implementării cardului de sănătate. 

Pentru premierul Victor Ponta, decizia de ieri a fost un prilej pentru a puncta că este la pupitrul deciziilor cu impact major, după un început de săptămână în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a încercat să îi rezerve un rol decorativ. Liviu Dragnea a provocat amânarea sesiunii extraordinare în care urma să fie discutat Codul Fiscal, inițiat de Guvernul Ponta.  De asemenea, Dragnea a anunțat că partidul vrea să analizeze impactul bugetar al creșterii salariilor bugetarilor, înainte de a se lua o decizie.

Dublă comandă pentru miniștri

Acum, însă, Ponta a recurs la o măsură greu de blocat de către Liviu Dragnea. Ordonanța de urgență va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare, după care va intra în dezbaterea Parlamentului. Teoretic, Dragnea, în calitate de lider PSD, principalul partid al majorității parlamentare, poate decide respingerea ordonanței, dar ar pierde la capitolul imagine.

Pentru a-și marca autoritatea guvernamentală, Ponta s-a arătat deranjat de faptul că ministrul Muncii, Rovana Plumb, nu a găsit o soluţie pentru ca şi salariile asistenţilor sociali să se majoreze cu 25%, de la 1 octombrie.  “Doamna ministru Plumb, aţi reuşit şi pentru asistenţii sociali?”, a întrebat Ponta, la începutul ședinței de guvern, în prezența camerelor de luat vederi. Ministrul Muncii a răspuns: „Nu!”, iar premierul a cerut explicaţii, dar nu le-a primit. „De ce n-aţi reuşit? Vă aştept atunci cu o soluţie pentru că, totuşi, asistenţii sociali au o activitate la fel de importantă ca şi cei din sistemul sanitar”, i-a mai spus Ponta lui Plumb. Premierul a avut de trasat indicații și pentru ministrul Transporturilor, Iulian Matache, căruia i-a explicat cum ar trebui rezolvată criza de la Romatsa. „Şi ­nu-mi plac astea de forţă: facem, dregem, ci îmi plac întotdeauna lucrurile raţionale”, a sunat indicația premierului.

Critici la adresa „politrucilor“

Practic, Ponta a încercat să demonstreze că el este șeful Guvernului, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a criticat pe miniștrii Rovana Plumb (Muncă) și Eugen Teodorovici (Finanțe) pentru că nu au explicat care va impactul financiar al legii salarizării și al Codului Fiscal. Mai mult, Dragnea a decis că miniștrii PSD vor fi evaluați de către conducerea partidului. Acum, miniștrii PSD din Guvern s-au trezit că primesc ordine din două direcții. Pe de o parte, de la partid, fără al cărui sprijin politic nu pot supraviețui într-o funcție guvernamentală. Și aceasta în contextul unor informații neoficiale potrivit cărora Liviu Dragnea ar putea pune pe tapet schimbarea unor miniștri din Guvernul Ponta. Pe de altă parte, ei primesc indicații de la premier, cel care, potrivit Constituției, înaintează președintelui propunerile de remaniere. Practic, demnitarii respectivi vor fi forțați să respecte o dublă comandă politică, într-un context internațional în care ar trebui, în primul rând, să fie cu ochii pe cifre și nu pe declarațiile politicienilor.

În aceste condiții, Ponta se pretinde un tehnocrat care ar fi preocupat de calcule economice, spre deosebire de liderii politici. În această notă, premierul a prefațat, pe Facebook,  întâlnirea de astăzi dintre liderii politici, pe tema Codului Fiscal. „Pentru întâlnirea de mâine a partidelor parlamentare este bine ca toți (și politicienii și politrucii) să citească datele oficiale pe primele 7 luni – excedent bugetar, încasări mai mari (în special din TVA), creștere netă a investițiilor și a exporturilor!”, a menționat Ponta. Premierul nu a menționat cine sunt „politrucii”, dar merită menționat că inițiativa întâlnirii i-a aparținut liderului PSD, Liviu Dragnea.    

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă