3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăTechCulisele discuțiilor din PNL pentru listele la parlamentare. Șefii liberali fug de...

Culisele discuțiilor din PNL pentru listele la parlamentare. Șefii liberali fug de București

Liderii liberali preferă provincia, întrucât nu vor să își asume un dezastru ­electoral în Bucureștiul dominat de PSD și USR. Deocamdată, în Capitală nu s-a găsit un cap de listă care să atragă alegătorii.

Liderul PNL Alina Gorghiu deschide lista liberalilor din Timiş pentru Senat pentru alegerile din 11 decembrie, în locul lui Vasile Blaga, în urma unei decizii a Biroului Politic Judeţean. Mișcarea este apa­rent o surpriză, având în vedere că Gorghiu este parlamentar de București începând din 2008. Anul acesta, însă, PNL a avut un scor sub așteptări la alegerile locale din București, clasându-se pe locul trei, după PSD și USR. Dacă în București liberalii nu au depășit 13% nici la primărie, nici la Consiliul General, în Timiș PNL a luat 30% la votul pentru CJ, așa-numitul vot ­politic.

Totuși, liderul PNL Timiș, Nicolae Robu, nu exclude posibilitatea ca Gorghiu să se răzgândească. “Va ține de opțiunea Alinei Gorghiu dacă rămâne până la capăt candidat al filialei Timiș. Ieri am avut o discuție cu Alina Gorghiu și am convenit s-o considerăm candidat al filialei Timiș a PNL. Este o candidatură care, în circumstanțele de acum, nu se schimbă. În timp pot apărea diverse considerente demne de luat în seamă”, afirmă Robu. La finele lunii septembrie, Vasile Blaga, anchetat pentru fapte de corupţie, a anunţat că îşi depune demisia din funcţia de copreşedinte al PNL şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an.

Se caută cap de listă

De fapt, potrivit unor surse din PNL, mutarea Alinei Gor­ghiu la Timiș a lăsat filiala bucu­reșteană fără cap de listă la alegerile parlamentare, locul 1 urmând, inițial, să fie ocupat de Gorghiu. Chiar și în cazul în care Gorghiu ar renunța la varianta Timiș, întoarcerea sa în București nu ar fi o certitudine, anterior fiind vehiculată și posibilitatea de a candida în Argeș. Mai mult, candidata de pe locul 2 din listă, Adriana Săftoiu, ar fi și ea tentată de o candidatură în Prahova (județ pe care l-a mai reprezentat în Parlament), deși este prim-vicepreședinte al PNL București.

Următorul clasat pe lista inițială – Mihai Voicu – a fost ­deja, anunțat oficial drept candidat în Diaspora. Voicu este liderul PNL sector 1, funcție din care s-a retras după locale, dar a fost reales la câteva luni distanță. Cu toate acestea, el nu a riscat să candideze în Capitală. Printre cei care vor locuri în București se numără Eugen Nicolăescu, Ovidiu Raețchi sau lideri de fi­liale de sector precum Florin Alexe sau Răzvan Mironescu.

Totuși, nu toți cei care vor să candideze pentru București sunt siguri că vor fi acceptați. Potrivit unor surse, Anca Boagiu și-ar dori un nou mandat de senator în Capitală, dar i s-a su­gerat să își caute un loc eligibil în provincie.

La Senat, conducerea PNL ar dori să ofere primele locuri unor oameni noi, din afara partidului, dar niciunul dintre aceștia nu a dat un răspuns definitiv. Printre cei luați în calcul inițial se numărau Dragoș Anastasiu, patronul Eurolines, și Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, dar acesta din urmă a anunțat deja că nu se va implica în politică.

După eșecul de la locale, când a ieșit pe locul trei în competiția pentru Primărie, și Cătălin Predoiu, care urma să deschidă lista de la Senat, își caută un loc eligibil în provincie, tocmai în Călărași. Și în acest caz, însă, Predoiu are emoții.

Vor fi respectate criteriile de integritate?

Pe locul 1 al listei pentru Ca­mera Deputaților din Călărași, dorit și de Predoiu, figurează deputatul Dan Motreanu. Cel puțin aceasta este propunerea filialei locale din Călărași. Însă, Motreanu este trimis în judecată pentru fapte asimilate corupției, într-un dosar care vizează alegerile din 2008 și în care sunt implicați mai mulți lideri PNL. Alina Gorghiu, cea de care depinde decizia finală, îl apreciază pe Motreanu, însă, potrivit criteriilor de integritate ale PNL, partidul nu va sprijini pentru funcții persoane trimise în judecată. În plus, atât președintele Iohannis, cât și premierul Cioloș au cerut PNL să nu defileze cu oameni cu dosare în instanță, prim-ministrul condiționând de acest lucru viitoarea cola­borare.

Pe de altă parte, pe listele PNL vrea să candideze și fostul premier Petre Roman. Acesta ar putea candida în Prahova la Senat, dar ia în calcul și varianta Călărași. Roman și-a pierdut mandatul de deputat pe motiv de incompatibilitate (pentru că nu depusese contestația la termen și la instanța potrivită) dar, recent, deputații i l-au oferit înapoi. Curtea de Apel București i-a dat dreptate lui Roman, dar hotârea conține contradicții flagrante cu practica judiciară nu doar a Curții de Apel București, dar și cu cea a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Mai grav, această hotărâre nu este definitivă, fiind atacată de Agenția Națională de Integritate la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cum la Călărași li­beralii au președintele CJ (Vasile Iliuță), o candidatură aici este dorită și de Mariana Câmpeanu, fost ministru al Muncii.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă