0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăTechFuncțiile virtuale iscă tensiuni în PNL

Funcțiile virtuale iscă tensiuni în PNL

Nominalizarea lui Cătălin Predoiu ca premier din partea PNL este contestată, în special din zona vechilor liberali. Cu toate că PNL nu are, încă, o majoritate parlamentară, în partid au început să fie vehiculate, neoficial, și alte nume.

Controversele care privesc finanțarea campaniei electorale a PNL Buzău din 2008 alimentează tensiunile din interiorul PNL. În contextul urmăririi penale a deputatului PNL George Scutaru, au apărut întrebări despre posibilitatea implicării lui Cătălin Predoiu, la acea vreme candidat al liberalilor la Parlament în județul Buzău. Cu toate că Predoiu a dezmințit orice implicare, iar pe numele său nu există nici o acuzație, unii dintre colegi vorbesc, deja, despre posibilitatea găsirii altui candidat pentru postul de premier.

Astfel, senatorul PNL Cristian Bodea a lansat un nou scenariu pe piață: dacă Predoiu va fi implicat în dosarul în care George Scutaru este cercetat, liberalii ar trebui să o propună pe Alina Gorghiu pentru postul de premier. O asemenea variantă ar încălca însă protocolul de fuziune dintre PNL și PDL pentru că Alina Gorghiu provine din vechiul PNL. Potrivit protocolului, candidatul la funcția de președinte va fi desemnat de unul dintre cele două partide iar candidatul pentru funcția de prim-ministru, de celălalt partid. Or, președintele Klaus Iohannis provine din fostul PNL și, potrivit înțelegerii, vechiul PDL l-a propus pe Cătălin Predoiu pentru postul de premier.

Posibili înlocuitori

Cristian Bodea crede, însă, că vechile înțelegeri nu mai contează. „Am discutat între noi varianta Alina Gorghiu şi o considerăm foarte potrivită. Ce mai contează că e de la vechiul PNL? Fuziunea e făcută, nu mai există «voi» şi «noi»”, susține Bodea. Liberalii proveniți din fostul PDL văd, însă, lucrurile diferit. Potrivit unor surse parlamentare, chiar dacă Predoiu va avea probleme, ei vor pleda pentru respectarea protocolului, urmând ca noua propunere să provindă tot din rândurile vechilor democrat-liberali. Printre numele vehiculate se numără cel al fostului premier, Mihai Răzvan Ungureanu sau cel al primarului din Arad, Gheorghe Falcă.

George Scutaru a fost pus sub control judiciar şi este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită şi spălare a banilor, după ce ar fi primit 170.000 de euro, o parte din mita de un milion de euro primită de o persoană cu funcţie de conducere din administraţia locală, potrivit DNA. În timp ce unii dintre colegii săi îi caută deja înlocuitor, Predoiu a dat asigurări în partid că nu este implicat în scandalul de la Buzău. „Am discutat cu domnul Predoiu imediat ce au apărut aceste informații și l-am întrebat mai mulți dintre noi. Ne-a spus la toți același lucru, că nu are nici un fel de probleme, să fim liniștiți”, a spus Marian Petrache, secretarul general al PNL. În public, Predoiu se luptă cu premierul Victor Ponta, după ce social-democrații i-au cerut demisia din toate funcțiile deținute în PNL. Predoiu i-a trimis, ieri, preşedintelui PSD proiectul unei declaraţii comune, prin care cei doi lideri să convină ca liberalul să plece din politică dacă va fi declarat suspect de corupţie, în caz contrar acelaşi gest urmând să-l facă social-democratul.

Blaga, şi el contestat

Pe de altă parte, în PNL există de mai multă vreme discuții despre oportunitatea de a-l mai susține pe Vasile Blaga pentru șefia Senatului. Numele copreședintelui PNL apare în denunțurile la DNA ale fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, printre cei care ar fi făcut presiuni pentru finanțarea campaniilor din 2008 și 2009. Nici Vasile Blaga nu este urmărit penal dar, în partid au apărut voci, în special din zona vechilor liberali, care afirmă că pentru imaginea PNL ar fi riscant să îl mențină candidat.

Dincolo de discuțiile referitoare la persoane, pentru ca planurile PNL să prindă viață, liberalii au nevoie de majoritate parlamentară. Vicepreșe­dintele PNL, Raluca Turcan, a recunoscut, ieri, că liberalii sunt în impas. „Este important să nu-i mințim pe oameni și să înțeleagă că o nouă majoritate poate fi obținută în momentul de față pe câteva căi: venind unii oameni care au plecat din PNL și acum doresc să se reîntoarcă sau prin niște alianțe în Parlamentul României, dar care sunt făcute cu partide pe care cetățenii deja le cunosc foarte bine și mă refer la UNPR, PC, UDMR și alte partide care gravitează în jurul PSD-ului și care ar putea fi preluate într-o altă majoritate. Deci este dificil în momentul de față să schimbi majoritatea, pentru a avea un nou Guvern”, a afirmat Raluca Turcan.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă