-2.1 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăTechIohannis, pariul riscant al dreptei

Iohannis, pariul riscant al dreptei

 

Klaus Iohannis a fost desemnat, ieri, candidatul PNL la alegerile prezidențiale. Pentru a deveni prezidențiabilul dreptei, Iohannis urmează să se confrunte cu candidatul PDL, Cătălin Predoiu.

Citește și: Macovei și Ungureanu, ținuți în afara competiției

Liderul PNL, Klaus Iohannis, a fost votat, ieri, de Delegația Permanentă, drept candidatul partidului la alegerile prezidențiale din noiembrie. Pentru Klaus Iohannis au optat 111 membri ai Delegației Permanente, în timp ce pentru Crin Antonescu au votat doar 55. Iohannis urmează să fie măsurat în sondaje alături de Cătălin Predoiu, candidatul democrat-liberalilor, iar la începutul lunii august PNL și PDL vor anunța prezidențiabilul comun.

Citește și:  Klaus Iohannis, candidatul PNL la PREZIDENȚIALE. Antonescu: Decizia a fost luată prin vot civilizat. Nu vreau să fiu premier. Iohannis: Pe 5 august, desemnarea candidatului dreptei

Analiștii politici contactați de “România liberă” au încercat să decripteze care sunt plusurile și minusurile lui Iohannis în cursa pentru Cotroceni. Aceștia susțin că Iohannis poate obține voturile electoratului de dreapta, are o imagine de nou venit în politică și este avantajat de statutul de etnic german. Principala sa problemă este procesul cu ANI, dar poate avea dificultăți și într-o confruntare televizată cu Victor Ponta. De asemenea, el nu poate fi sigur de sprijinul întregului PNL.

Cum au ales liberalii

Discuțiile din Delegația Permanentă, care s-au finalizat cu nominalizarea lui Iohannis, au pornit de la un sondaj de opinie realizat telefonic de IRSOP în perioada 10-17 iulie. Potrivit acestuia, Klaus Iohannis ar avea mai multe șanse în cursa cu Victor Ponta pentru Cotroceni. Astfel, potrivit acestor date, 32% din respondenţi ar vota cu Victor Ponta la prezidenţiale, în timp ce Klaus Iohannis ar fi votat de 21%, Călin Popescu Tăriceanu – 10%, Mircea Geoană – 6%, Cristian Diaconescu – 6%, Crin Antonescu – 6%, Cătălin Predoiu – 5%, Dan Diaconescu – 4%, Mihai Răzvan Ungureanu – 1%. De asemenea, în turul al doilea Ponta ar avea 49%, faţă de 43%. În acelaşi timp, în turul al doilea Ponta ar obţine 53% într-o confruntare cu Antonescu, pentru care ar vota doar 29%.

În cadrul Delegației Permanente, Antonescu a pus accentul pe faptul că decizia trebuie să fie una de natură politică. El le-a cerut liberalilor să nu discute “prea mult” despre sondaje ci despre potențialul fiecărui candidat, au afirmat surse liberale. “ Vreau să candidez deoarece pot reprezenta mai bine valorile liberale. În ciuda sondajelor consider că pot da această bătălie, nu aş ezita şi cred că am şanse veritabile de a câştiga. Toţi din această sală am dorit să fim conducători ai partidului, dar acest lucru înseamnă responsabilitate: alegerea de azi nu se poate face în spatele invocării sondajelor, a unor persoane”, a spus Antonescu, potrivit surselor citate. La rândul său, Iohannis le-a explicat colegilor de ce ar fi potrivit să între în cursa pentru Cotroceni. „Aş fi un candidat rezonabil. Aş fi un preşedinte vizionar, mediator şi integrator. Viziunea mea este cu PNL, iar nu pe lângă PNL. Dacă voi câştiga, voi continua alături de PNL. Dacă voi pierde, voi continua cu PNL reforma clasei politice româneşti”, au fost argumentele lui Iohannis.

Plusurile lui Iohannis

Argumentele lui Iohannis au fost acceptate ușor de liberali, în condițiile în care majoritatea membrilor Delegației erau hotărâți, înainte de ședință, să voteze cu Iohannis.

Care sunt, însă, plusurile și minusurile lui Klaus Iohannis în cursa pentru Cotroceni văzute din afara PNL? “România liberă” a încercat să pună cap la cap părerile sociologicilor și datele din sondajele de opinie. “Principalul său avantaj este acela că are un potențial mare de a trage voturile din zona electoratului nepenelist, din rândul celor care l-au susținut pe Traian Băsescu”, crede sociologul Mircea Kivu. “Este avantajat de faptul că nu este implicat de foarte multă vreme în politică. În plus, nu a fost un personaj important al epocii în care PNL s-a luptat cu Traian Băsescu”, crede și sociologul Barbu Mateescu. El a adaugă că, dacă va fi acceptat și de PDL, Iohannis va avea un avantaj suplimentar. “Va avea la dispoziție două structuri de partid puternice. PNL este al doilea partid al României, iar PDL este, de asemenea, un partid bine organizat. Cele două partide vor avea o forță apropiată de PSD”, susține Barbu Mateescu. Pe de altă parte, sociologii cred că Iohannis va fi mai degrabă avantajat de faptul că este etnic german. “Este avantajat de mitul etnic, de percepția foarte bună pe care o au românii față de etnia germană”, susține Mateeescu. “În toate sondajele care au întrebări referitoare la raporturile între etnii, etnia germană este cea mai bine văzută. Întotdeauna răspunsurile erau preponderent pozitive, cred că este un avantaj”, afirmă și Mircea Kivu.

Potrivit sondajelor interne ale PNL, principalele calități ale lui Iohannis ar fi capacitatea de a relansa economia și a aduce investiții, după modelul Sibiu și îmbunătățirea relațiilor externe.

Minusurile candidatului PNL

Pe de altă parte, Iohannis nu este lipsit de vulnerabilități. “Principala sa problemă este procesul cu ANI. Dacă pierde iese din cursa pentru Cotroceni, iar dacă procesul nu se termină înainte de alegerile prezidențiale va fi o cale de atac pentru adversarii săi”, afirmă Mircea Kivu. Pe de altă parte, el a menționat faptul că, într-o confruntare televizată cu Victor Ponta, Crin Antonescu “s-ar fi descurcat mai bine, comparativ cu Iohannis”. Pe de altă parte, Barbu Mateescu crede că, atât timp cât imaginea lui Iohannis se bazează “mai degrabă pe un mit”, totul depinde de capacitatea de a-și articula programul și identitatea. “Există acest risc ca mitul să nu reziste în momentul în care Iohannis va trebui să își prezinte mai clar programul”, crede Mateescu.

Citește și: Macovei cere includerea în procesul de selecție a candidaților pentru prezidențiale

O altă problemă a lui Iohannis poate fi susținerea pe care o va avea din partea votanților lui Crin Antonescu din interiorul PNL – o treime din membrii Delegației Permanente au mers pe mâna fostului președinte liberal. Un prim semnal a fost dat de Antonescu care a anunțat, ieri, că nu va candida ca independent dacă va pierde competiția internă. Totuși, aceasta nu înseamnă că Iohannis va avea 100% susținerea taberei Antonescu. Unul dintre cei mai activi suporteri ai lui Antonescu, Radu Zlati, îl avertiza, ieri, pe Iohannis că este sprijinit de “baronii” partidului (din Delegația Permanentă fac parte șefii filialelor și parlamentarii PNL – n.r.) dar Antonescu ar avea un sprijin mai puternic la baza partidului. De altfel, Iohannis însuși a părut conștient de această posibilitate, refuzând să accepte desemnarea candidatului de către Congresul PNL.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă