5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăTechDelictul de opinie, pedepsit cu executare în PSD

Delictul de opinie, pedepsit cu executare în PSD

Conducerea PSD a decis ieri  excluderea din partid a lui Valeriu Zgonea, preşedinte executiv PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor. Excluderea a fost sprijinită atât de apropiații lui Liviu Dragnea, cât și de cei ai fostului premier Victor Ponta, care ar viza șefia deputaților.

Comitetul Executiv a stabilit excluderea cu unanimitate de voturi. În urma acestei decizii, Partidul Social Demcrat ar trebui să îi retragă şi sprijinul politic pentru funcția de preşedinte al Camerei Deputaţilor, considerată a treia poziție în stat.

Liviu Dragnea a declarat,  înaintea şedinţei, că nu mai poate face echipă cu preşedintele executiv Valeriu Zgonea, dar a susţinut că nu va încerca să influenţeze decizia colegilor din partid. De altfel, raportul de forțe a fost vizibil și înainte de intrarea în sala de ședință, când nici un lider PSD nu a dorit să stea alături de Valeriu Zgonea.  Chiar și liderul PSD Dolj, Claudiu Manda, finul lui Zgonea, i-a anunțat pe ziariști că va vota pentru excluderea acestuia. Propunerea de excludere a președintelui executiv a avut, potrivit unor surse, patru coautori: Rovana Plumb, un vicepreședinte perceput drept apropiat de fostul premier Victor Ponta, dar și trei din tabăra Dragnea:  Lia Olguţa Vasilescu (anchetată de DNA pentru lua-re de mită), Cătălin Rădulescu (condamnat la închisoare cu suspendare pentru dare de mită) și Paul Stănescu.

Liviu Dragnea nu a participat la vot, ieşind din sală, dar surse din PSD au afirmat că ar fi dirijat întreaga operațiune. La final nu și-a asumat decizia, anunțând presa că ar fi dorit indulgență, dar colegii nu mai puteau fi opriți.  „Pentru mine, e o zi destul de tristă. E vorba despre excluderea unui fost coleg. Am sperat să nu se ajungă aici. Și ieri, și azi, am avut discuții cu o mare parte a membrilor din Comitetul Executiv îndemnându-i la o poziție moderată. Au avut o poziție destul de tranșantă. Asta m-a determinat ca eu să ies din sală când au început discuțiile în CEX”, a declarat liderul PSD.

La rândul său, Victor Ponta nu a fost prezent la ședința de ieri, fiind plecat la Istanbul, dar s-a poziționat încă de zilele trecute împotriva lui Valeriu Zgonea.

Potrivit unor surse, fostul premier și-ar dori conducerea Camerei Deputaților, dar Liviu Dragnea a lăsat subiectul în suspans. Actualul șef al partidului a anunțat că în primul Birou Permanent al PSD după Paşti va fi discutat succesorul pentru poziția respectivă, adăugând că nu a propus preluarea funcţiei de către Victor Ponta. Despre evoluția sa personală, Liviu Dragnea a anunțat că este „probabil” să demisioneze din Camera Deputaților săptămâna viitoare și a repetat că ar putea renunța la șefia PSD după alegerile locale.

Totuși ieri, la ședința conducerii, Liviu Dragnea a primit votul de încredere solicitat din partea Comitetului Executiv al PSD, după condamnarea sa definitivă la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul referendumului din 2012. Acesta a fost susținut cu 71 de voturi pentru și doar unul împotrivă. Singurul care a votat împotriva lui Dragnea a fost Valeriu Zgonea.

Cum a juns Zgonea să joace într-un alt film

Scandalul din PSD a început la finalul săptămânii trecute, după ce Liviu Dragnea  a fost condamnat definitiv, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumului. Valeriu Zgonea a fost singurul lider social-democrat care i-a cerut demisa. Dincolo de această situație punctuală, președintele Camerei Deputaților pare să plătească și prețul reo-rientării sale din ultimul an de zile.

Zgonea, fost acar și șef de circulație la CFR Craiova,  a fost  lansat în politică de Viorel Hrebenciuc, însă a început de anul trecut să își cultive o imagine bună în ochii ambasadelor occidentale, simțind că suportul vechilor găști pesediste nu mai este suficient pentru carierea sa. În mai anul trecut, s-a întâlnit cu ambasadorii acestor state occidentele la București. Direcţia Naţională Anticorupţie şi organizaţiile din domeniu au un rol important, „cheie”, în România, a declarat ambasadorul britanic Paul Brummell, după întâlnirea cu liderii Senatului şi Camerei Deputaţilor, arătând că diplomaţii au vrut să se asigure că în Parlament este înţeleasă această importanţă. La scurt timp, Valeriu Zgonea a blocat dezbaterile din Camera Deputaților legate de 23 de propuneri de modificare a Codului Penal, în favoarea inculpaților. Strategia sa i-a enervat pe deputații PSD, care l-au acuzat că lucrează pentru „binomul SRI-DNA” și i-au cerut, de mai multe ori, fără succes, să deblocheze dezbaterile. De exemplu, deputatul Cătălin Rădulescu (printre inițiatorii excluderii), l-a acuzat pe Zgonea că este „informator și servil” în relația cu DNA.  

În vara anului trecut, Zgonea a fost singurul lider PSD intervievat de Associated Press, iar afirmațiile sale nu l-au făcut popular în partid, din cauza trimiterilor la Victor Ponta (atunci președinte al formațiunii) și Dragnea (atunci președinte executiv). „Suntem într-o situație de criză, cu un lider inculpat și un adjunct condamnat”, afirma Valeriu Zgonea.  În plus, a blocat demersurile PSD de a amâna ședința în care Parlamentul urma să îl aleagă în fruntea SIE pe Mihai Răzvan Ungureanu. Totuși, la congresul din toamnă s-a reapropiat de Dragnea, care l-a sprijnit pentru a fi președinte executiv.    

E o zi foarte importantă în viața mea. Am asistat la o decizie profund nedreaptă. Mi-am amintit de Inchiziție și de ideea că dacă exprimi o opinie ești condamnat. Delictul de opinie a devenit, după 26 de ani, ceea ce ați aflat azi. Mulțumesc lui Dumnezeu că nu mi-au luat și inima de social-democrat. În loc să plece el, plec eu.“ Valeriu Zgonea

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă